5 Mart 2010 Cuma

Biz, başta tiyatro sanatı olmak üzere, kültür ve sanatın her alanına karşı büyük bir ilgi besleyip, bu doğrultuda yayıncılık yapıyoruz. Özellikle, LİNÇ KÜLTÜRÜ oluşturmak isteyenlerin adlarının geçtiği hemen her yazıyı okuyup, bu yazıları anında sitemize taşıyoruz. LİNÇÇİ Cem Düzova’nın yazdığı Tamar, ah Tamar adlı oyunu irdeleyen Sako Zulalyan imzalı yazıyı, aşağıda okurlarımızın dikkatine sunarken, bu yazıda geçen bazı ifadeleri doğru bulmadığımızı, örnekse hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın; "... Ermeni kızları zaten orospudur." sözüne asla katılmadığımızı belirtmekle birlikte, bu yazının okunmasını öneriyoruz. (HB)


***


"Bir Aşk Masalı" çarpılırsa...


Sako Zulalyan


Ah Tamar masalının bildiğim Ermenice versiyonu şöyledir;

Adadaki keşişin kızı Tamar, bir çobana aşık olur. Geceleri Tamar'ın yaktığı fener ateşini izleyerek yüzüp adaya ulaşan çobanla Tamar, umutsuz bir aşk yaşarlar. Aşıkların sınıf farklılığından dolayı birleşmesi mümkün değildir. Bu buluşmalardan haberdar olan keşiş baba, rüzgârlı bir gece fenerin ateşini söndürür. Işığ yitiren çoban "Ah Tamar" çıglıklarıyla dalgalarla boğusmaktan bitap düşer boğulur. Sevgilisinin ölüm sebebinin keşiş babası olduğunu öğrenen Tamar çildirir. Sevgilisine öte dünyada kavuşmak için kendini gölün sularına bırakır.

Masalın bu versiyonunda, masum sevginin gücünü, dinsel ve sınıfsal tutuculuğa karşı umutsuz direnişi görüyorum.

LİNÇÇİ Cem Düzova'nın "Tamar, ah Tamar" adıyla yazdığı oyundaki öykünün restorasyonu özetle söyledir;


Susuz adada yasayan Hristiyanlar, susuz bağlarda, kıyı Müslümanlarından aldıkları suyla yetiştirdikleri üzümleri, kıyı Müslümanlarına satarlar. Onlara su taşıyan teknelerde çalışmaya başlayan yakışıklı Vestan'ı gören keşişin kızı Tamar, arkadaşı aracılığıyla Vestan'a, gece yüzerek adaya gelmesini önerir. Bu buluşmalardan doğan ilişki, toplumların huzurunu bozar.

Vestan'ın patronu bu ilişkiyi kullanarak, yıllardır göz diktiği susuz adanın bir ucuna, evlilik yoluyla sahip olmayı ister. Tamar'in keşiş babası ise, kiyidaki müslümanlarin sığındıkları bu adayı da ele geçirmelerini istemediğinden evlilige karşıdır. Teknelerle yapılan ticarete ambargo koyar. Ambargo ada ahalisini susuz, kıyıdaki Müslümanları aç bırakır. Bu durum karşısında keşiş babanın ikna ettigi Tamar, rüzgârlı bir gecede sönen fenerin ateşini sürekli yakarak kiyidaki yavuklusu Vestan'ı çağırır. Tamar'ın ısrarına dayanamayan Vestan, rüzgâra rağmen gölün sularini kulaçlar. Tamar ise yavuklusu sudayken sönen ateşi bir daha yakmaz. Vestan'in "ah Tamar" çigliklarina kulaklarını tıkar. Onu gölün sularına terk edip, çocukluk aşkının koynuna girer.

Bu restorasyondan çıkardığım sonuç: Ermeni kizları zaten orospudur. Yağız Müslüman delikanlilarin masum sevgileriyle oynaşıp, ardından keşiş babalarının ögüdüne kulak vererek onları heba ederler. (Anaları Manukyan da, zâten genelev patronu olarak, yıllarca vergi verme rekortmenliğini elinde tutmuştu.)


Siz siz olun, sizden farklı olanla oynaşın, sakın ola ölümüne sevmeyin.

Kaş yapayım derken göz çıkaran LİNÇÇİ Cem Düzova'nın zihniyeti hangi kaynaktan beslenmistir?


Eğer, LİNÇÇİ Cem Düzova; Van ili nüfusunun yüzde altmışı 1915'te dahi Ermeni olduğunu, 1915 kırımında kendi özgüçleriyle Osmanlı ordusuna direnebilen tek şehir olduğunu, şehri savunanların, iki adım ötedeki Rus taburlarından üç ay boyunca bir bardak suluk yardım alamadıklarını, şehri savunan Ermeni lider Aram Manukyan'ın "Ruslar Ermenisiz Ermenistan istiyorlar" diyerek, Ruslar'dan umudu kesip, şehirdeki kadın ve çocukları hastalık ve açlıktan korumak için, çetelere verilen kırmızı liralarla sınırın öte tarafına geçirebildiğini bilseydi...

Eğer bilseydi, Ermenilerin mücadelesinin özgürlük ve eşitlik, üstünde yaşadıkları topraklara ihanet degil, zenginleşmesi için oldugunu... Eğer, Ermenilerin bu topraklara ihanet etmediğini, ama bu topraklardaki zenginliği talan etmek isteyenlerin her türünün Ermenilere ihanet ettiğini bilseydi, Tamar'ın masum aşkını, heyhulâ-hulâsında, Vestan'ın sevgisine ihanet eden bir kadın olarak çirkefleştirir miydi?

Bu topraklarda tarih bilincinden yoksunluk, erkek, Müslüman ve üstün olma kompleksimizi besler. Dostluk adına aldigımız öykü ve oyunlarda farkında olmadan sevgisizligi işler, düsmanlığı besler, kadını aşağılarız.

Dimağımızı besleyen aşağılık yalanları sorgulamak için, Tamar'ın sevgi yüklü tokadı illa da suratımıza mı inmeli?

(Kaynak:
Dersim Site)


***


Oyun'un notu: Yukarıdaki metni, Dersim Site adlı Internet sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, metinde bulunan LİNÇÇİ ada biz link verip, bu adı biz kırmızılaştırdık!


***


Ayrıca bakınız:

SADECE BİR KESİMİN DEĞİL, TÜM HALKIN HİZMETİNDE OLMASI GEREKEN KÜLTÜR BAKANLIĞI, TİYATRO DÜNYASINA BİR KENE GİBİ ZARAR VEREN DEMİRKANLI'YI DESTEKLİYOR

LİNÇ KÜLTÜRÜ BAKANI AKP'Lİ ERTUĞRUL GÜNAY'IN DESTEKLEDİĞİ LİNÇ KAMPANYASI ANA SPONSORU MUSTAFA ŞÜKRÜ DEMİRKANLI, YANLIŞININ ÜZERİNİ KARANLIKLA ÖRTÜYOR


LİNÇ KÜLTÜRÜ BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY TARAFINDAN DESTEKLENEN LİNÇ KAMPANYASI ANA SPONSORU MUSTAFA Ş. DEMİRKANLI, LİNÇÇİ CEM DÜZOVA'NIN OYUNUNU TANITIYOR!


***


"Petersburg skandalı"

"İsmet'ler ölünce, İsmail'lere dönüşüyorlar(!)"

"Ertuğrul Günay'ın çömezi Lemi Bilgin ve Kadir Topbaş'ın çömezi Kazmacıbaşı'nın desteğiyle yaşatılan Demirkanlı, yazarların kimliklerini değiştiriyor!"

TANI BU DERGİYİ, TANI DA OKU!

Büktel "Ahmet Arif fiyaskosu"nu "GÖR"üyor!

"Türk tiyatrosu dimdik ayakta" durabilmek için Kültür Bakanlığı ve Efes Pilsen'e yaslanırken, Mustafa Demirkanlı'nın yayınlarında iyice rezil oluyor!

Bir tiyatro emekçisinin kuytuda kalmış yazısı!

Ali Yaylı adlı bir tiyatro emekçisi, "Burak Caney'e ödül vermiş Türkiye Tiyatrolar Birliği(!)" üyesi TİYATROKARE'nin patronu Nedim Saban'ı eleştiriyor

Mükerrer imza sahtekârlığı yaparken suçüstü yakalanan sözde "Temiz Tiyatro"cular "1.100 imza" yalanlarında hâlâ arsızca ısrar ediyorlar

LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 1
LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 2
LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 3
LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 4

TÜRKİYE'NİN EN ÜNLÜ TİYATRO PROFESÖRÜ ÖZDEMİR NUTKU'NUN "THEOPE'YE ATTIĞI İFTİRA"YI GİZLEMEK İÇİN KENDİNİ FEDA EDEN ÇÖP ADAM ÖMER KURHAN'IN ÇÖP KUTUSU

LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Ertuğrul Timur, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Demirkanlı'yla arası açıldıkça "yalanla ilgili haber" yapıyor!

LİNÇÇİ Türkiye Tiyatrolar Birliği, Cumhuriyet İlkokulu'nu bitirip İmam Hatip Lisesi'nden mezun olan AKP'li Afyon Belediye Başkanı'na teşekkür etmiş!

AKP, adım adım amacına yaklaşıyor!


***


LİNÇÇİLER, 1100 kişilik liste oluşturabilmek için, olmayan adlar uydurmanın yanı sıra, mükerrer imzalar kullandırma alçaklığını bile göze alabildiler!
(Alçaklığa birinci örnek!)

Mustafa Demirkanlı, Ertuğrul Timur, Can Törtop, Yaşam Kaya gibi LİNÇÇİLER, Coşkun Büktel'le Hilmi Bulunmaz'ın ifade olanaklarını imha etmek istediler!
(Alçaklığa ikinci örnek!!)

tiyatrodergisi.com.tr, tiyatrom.com, tiyatrodunyasi.com, tiyatronline.com gibi LİNÇÇİ yayınlar, Büktel ile Bulunmaz'a karşı büyük kalleşlik yaptılar!
(Alçaklığa üçüncü örnek!!!)

"Demokratik hak, demokratik hak" diyerek tesbih duası yapan LİNÇÇİLER, Büktel'le Bulunmaz'ın sesini kesmek için mükerrer imza attırma yoluna gittiler!
(Alçaklığa dördüncü örnek!!!!)

Türkiye tiyatrosunu en kılcal damarlarına dek zehirleyen alçakların örgütlediği LİNÇ KAMPANYASI, yalanı örtmek için tıka basa mükerrer imzalarla dolu!
(Alçaklığa beşinci örnek!!!!!)

Bir LİNÇ darbesi girişimiyle Coşkun Büktel ile Hilmi Bulunmaz'ın sanatsal ifade olanaklarını imha etmek isteyenlerin mükerrer imza kullanma alçaklığı!
(Alçaklığa altıncı örnek!!!!!!)

Kullanılmış bir tuvalet kağıdı kadar bile değeri olmayan LİNÇ KAMPANYASI için yeterli imza bulamayınca şaşıran gafiller, mükerrer imza kullandırdılar!
(Alçaklığa yedinci örnek!!!!!!!)

Kirliliği bir erdem olarak kimliklerine ıslak imzalarla nakşeden LİNÇ KAMPANYASI güruhu, mükerrer imzalarla şişirdikleri gayya kuyusunda boğuluyorlar!
(Alçaklığa sekizinci örnek!!!!!!!!)

Duyguları mükerrer, düşünceleri mükerrer, sözleri mükerrer, sohbetleri mükerrer, tiyatroları mükerrer olan zavallılar, mükerrer imza attırma peşinde!
(Alçaklığa dokuzuncu örnek!!!!!!!!!)

Metin Göksel, Cüneyt Yalaz, İlker Yasin Keskin, Duygu Dalyanoğlu, Duygu Uzun, Uluç Esen, Burak Akyunak, Levent Soy, Ömer Faruk Kurhan, Necdet Hasgül..
(Alçaklığa onuncu örnek!!!!!!!!!!)


***


LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi