27 Aralık 2008 Cumartesi

"12 Martçı'ya ödül"e karşı ses: Orhan Kazbek

Orhan Kazbek, "Günay Akarsu paneli"nde konuşurken
.
.
Özgür Başkaya
28 Aralık 2008
.
.
Değerli dostum, Günay Akarsu'nun sevgili öğrencisi Orhan Kazbek, "TAKSAV'I ANLAYAMADIKTAN SONRA DÖRT TİYATRO GRUBUNU DA ANLAYAMAMAK!!" isimli yazım üzerine bana aşağıdaki düşüncelerini gönderdi.. Yayınlamak için onun iznini aldım. Teşekkür ediyor ve sitemizde "TAKSAV "ile ilgili bir yazıya binaen yazıldığı ve uygun bulduğumuz için yayınlıyoruz.."
.
.
Orhan Kazbek
28 Aralık 2008
.
.
DAVRANIŞ VE TAVIR HAYATLA İLİŞKİLENİŞ İLE DOĞRUDAN İLİŞKİLİDİR.
.
.
1 - Anlamak bilgi gerektirir; TAKSAV’ın etkinliğinin ve tavrının neye ve nasıl hizmet ettiğinin bilinmesi, içselleşmiş bir ideolojik kimlik ve tarih bilgisi gerektirir. Canı yanan ve bunun bilincinde olandır "unutmak ihanettir " diyen. VE BURADAN SÖZ SÖYLEYEN!...
.
2 - Verili ilişki biçimlerinden ve egemen sanat ve kültürle ilişkisini bir reddiye üzerinden kurmayanlar, kopmayanların elbette ki güç'le ilişkilenişi, ona dair yaklaşımı anlaşılabilir. Unutmamak gerekir ki, anlamak olumlamak değildir.
.
3 - Marx Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı adlı yapıtında "Eleştirilerimiz ne var olan güçlerle düşeceği çelişkiden, ne de doğuracağı sonuçlardan korkar." der. Her sosyalistin özgürlüğü ve özgünlüğü buradan beslenir. Bence diğer toplulukların muhalifliklerini bu pencereden görmek gerek.
.
4 - Kürtçe dille oyun oynamak önemlidir; ancak bir o kadar da " neyi ve nasılı”n da yanıtını vermek koşuluyla. Amatörlüğü profesyonelliğe basamak olarak görenler ancak bir arada olmayı kutsayabilir. Amatörlüğün özgür ve özgünlüğünün farkında olmayanlar böylesi etkinliklerde çerez olmağa mahkumdurlar. Güce methiye beklentiyle ilgilidir...
.
5 - Sınıfı ve sınıfsallığı göz ardı etmek bilinçli değilse senin deyiminle " aymazlıktır ".
.
6 - Tarihsel meşruiyetine inanan bir topluluk (Özgür Tiyatro'yu böyle görüyorum), birey, yalnızlıktan korkmamalıdır. Birlikte iş yapmak aynı düşünmeyi gerektirmez; onların hesaplı kitaplı davranışı ideolojilerinin sonucudur.
.
Sevgilerimle...
.
(Kaynak: Özgür Tiyatro)
.
***
.
Oyun'un notu: bakınız;