7 Aralık 2008 Pazar

Münevverler, pirlerinin birthday'ini kutladılar!

‘Şakir Eczacıbaşı’nın doğumgünü partisine aralarında Ayla Algan, Zeynep Hamedi ve Yekta Kara’nın da bulunduğu çok sayıda arkadaşı katıldı. Eczacıbaşı restorana girince şaşkınlık yaşadı.


Kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için, nasıl ki ticaret burjuvazisini temsil eden AKP ve bağlaşıkları üstlerine düşeni yapıyorlarsa, sanayi burjuvazisini temsilen Eczacıbaşı gibi holdingler de görevlerini milim şaşmadan yerine getiriyorlar. Sadece sosyo-ekonomik bağlamda değil, sosyo-kültürel olarak da tarihsel sorumluluk bilinciyle hareket eden kapitalistler, İstanbul Kültür Sanat Vakfı şemsiyesi altında varlıklarını pekiştiriyorlar. Sınıf atlamak yada sınıf atlama umuduyla yaşamak isteyen küçükburjuva münevverler de, ister istemez İKSV gibi oluşumları "Sanatsal Kabe" olarak algılıyorlar. Özellikle Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali bünyesine iltica etmek isteyen düşbazların kapısından ayrılmak istemedikleri İKSV, kendisine öykünen oluşumlara da esin kaynağı oluyor. Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) da İKSV'ye öykünen küçükburjuva temelli bir oluşum. Malumunuz TAKSAV, 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a, hem de "Emek Ödülü" vererek, hangi sınıfı hizmet ettiğini tescil etmiş oldu.

Milliyet gazetesindeki İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın 80. doğum günü partisi haberini okuyunuz:


'Aman Şakir Bey sakın duymasın!'


Filiz Aygündüz


İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Başkan Şakir Eczacıbaşı’nın 80’inci yaşını sürpriz bir partiyle kutladı. Gecede, Eczacıbaşı’na “Yaşam Boyu Onur Ödülü” verildi

Bu bir sürpriz doğumgünü partisinin hikâyesi... Çok eğlenceli, çok heyecanlı, çok da sevinç-li. Doğum günü kutlanacak olan, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Başkanı Şakir Eczacıbaşı.

Tarih 3 Aralık. Yer The Marmara Oteli... Hazırlıkları iki hafta süren parti için İKSV’nin tüm çalışanları, büyük bir gizlilik içinde çalışıyor. Şakir Eczacıbaşı’nın 80. yaşı kutlanacak; işleri zor. Önce Eczacıbaşı’nın dostlarından oluşan bir liste hazırlanıyor. Herkese sıkı sıkı tembih ediliyor; aman sakın Şakir Bey bilmesin! İyi ama ya o gece başka bir program yaparsa? Hemen eşi Sebla Eczacıbaşı’na başvuruluyor. 47 yıllık eşi “Hadi” diyecek, “Doğum gününde seninle baş başa bir yemek yiyelim...” “Tamam” diyor Şakir Bey. İşin en önemli kısımlarından biri böyle atlatılıyor. 3 Aralık’ta göstermelik bir doğum günü kutlaması bile yapılıyor İKSV’de. Akşam başına gelecekleri bilmiyor Şakir Bey. 19.00’da bütün davetliler, otelin üst katındaki Panorama Restoran’da hazır. Eczacıbaşı ve eşi 19.30’da geliyor. Lobideki görevli Şakir Bey ve Sebla Hanım’ın geldiğini telefonla bildirir bildirmez, konuklar restoran kapısında toplanıyor; ışıklar söndürülüyor. Çift, asansörden indiğinde, müzik de başlarsa tamamdır.

‘Fanfar’ eşliğinde

Aynen öyle oluyor. Beklenen misafir asansörden iniyor; önündeki karanlığa anlam veremeden biraz şaşkın bakıyor önce Eczacıbaşı... Tam o sırada, başlayan müzikle şaşkınlığı mutluluğa dönüşüyor; zira bu, İstanbul Festivalleri’nin açılış törenlerinde ödül alacak kişiler sahneye çıkarken çalınan ve “fanfar” tabir edilen müzik: Handel’den “The Music for Royal Fireworks.”

Eczacıbaşı’na “Yaşam Boyu Onur Ödülü” verilecek: 80 yıllık başarılı bir yaşam, henüz yarılanmış 37 yıllık bir kültür sanat kariyeri... Bakalım ödülü Şakir Bey’e kim sunacak? Alkış patlaması içinde salona giriyor Eczacıbaşı. İnsanların gülümseyişleri belli bir yaşta kalır ya; o an Şakir Bey’inki 30 ya var ya yok. Yol boyu tebrikleri kabul edip yerine oturuyor. Sonra ödül töreni başlıyor.

Törenin başında IKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Eczacıbaşı’nın 60. yaşını kutladıklarını söylüyor. Havada dolaşan “80” yazılı balonların yanlışlıkla salona alındığını... Hemen patlatılsın... Bereket bozulmuyor Şakir Bey, olur böyle ufak tefek yanlışlıklar.

Sultan’la dans etti

Ardından Şakir Bey için İKSV’den stüdyo yöneticisi Selçuk Metin’in hazırladığı film gösteriliyor. Fonda Marilyn Monroe’nun Kennedy için söylediği “Happy Birthday Mr. President” şarkısı; akan görüntülerde Eczacıbaşı çocukken, üniversite yıllarında, festival açılışlarında, festival yıldızlarıyla sahnede, Sherlock Holmes kılığında...

Ve Taner, Eczacıbaşı’nı ödülünü almak için sahneye davet ediyor. Ödülü verecek kişi Türk Sineması’nın sultanı Türkan Şoray. Yıllardır ödül veren Eczacıbaşı bu kez alıyor. “Her zaman aşık olduğum” dediği Türkan Şoray’ın elinden. Şoray, mahçup ama mesut, takdim ediyor ödülü.

Ve gecenin açılış dansı. Eczacıbaşı yerinden kalkıp büyük bir zarafetle Türkan Şoray’a elini uzatıyor. Herkesin hayranlıkla izlediği bu dans sahnesi bir film karesi gibi. Öyle güzel gülümsüyorlar ve öyle hoşlar ki, yönetmen hiç ‘stop’ demesin istiyor insan... Gecenin yıldızı Eczacıbaşı kuşkusuz; ama kraliçesi de Şoray... Sultan, o gece yalnızca kültür sanatın ‘president’ı ile dans ediyor. Daha sonra, birer ikişer konuklar dansa kalkıyor.

Partide kimler yok ki... Öncelikle, bir dostluk klasiğinin sac ayağında yer alan iki dev isim; Çetin Altan ve Ara Güler... Altan, bir süredir çıkmadığı evden dostu için çıkmış. Sadece o mu? Çok hasta olduğu halde, sırf geceye katılmak için tekerlekli sandalyeyle gelen bir diğer yakın arkadaş Özer Esen. Şakir Bey’in Eczacıbaşı voleybol takımının idareciliğini yaptığı yıllarda, takımın as oyuncusu olan Melih Erçin ve karısı Hülya Erçin, Doğan Hızlan, Borusan Kültür Sanat Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Doğuş Yayın Grubu Genel Müdürü Cem Aydın, işadamı Selahattin Beyazıt, tiyatro sanatçıları Ayla Algan ve Mücap Ofluoğlu, Bülent Erkmen, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen, Emre Kongar, İstanbul Devlet Opera Balesi Baş Rejisörü Yekta Kara, İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ve tam kadro İKSV.

Bütün gece sevdikleriyle yakından ilgileniyor, Eczacıbaşı. Yüzünde, restorana girdiği andan beri taşıdığı o genç delikanlı gülümsemesiyle... Ki bu, 37 yıldır kültür sanata yaptığı katkılarla yüzünü güldürdüğü İstanbul’a benziyor...

(Kaynak: Milliyet)

***

Oyun'un notu: bakınız;
“Ankara Tiyatro Festivali Emek Ödülü 12 Martçı’ya”
“12 Mart 1971 v.s…”
“Nihat Erim’in Kültür Bakanı’na ödül verenler”
“12 Martçı’ya ödül verenler tam yol ileri”
"'12 Martçı'ya ödül'e karşı ses: Orhan Aydın"
"'12 Martçı'ya ödül'e karşı ses: Coşkun Büktel"
"'12 Martçı'ya ödül'e karşı ses: Özgür Tiyatro"
"Faşist Kültür Bakanı'na ödül veren festival"
"soL'dan 'evlere şenlik' haber"
"Özgür Başkaya, 'TAKSAV skandalı'nı tartışıyor"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 1"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 2"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 3"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 4"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 5"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 6"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 7"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 8"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 9"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 10"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 11"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 12"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 13"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 14"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 15"
"12 Martçı'ya ödül veren festivali Yenikapı açtı"
"Deniz Gezmiş fotoğrafının altındaki 12 Mart'çı"
"Büktel, 12 Mart artığının şiirsizliğini kanıtladı"
"atılım'dan Bulunmaz'sız Talat Halman haberi"
"12 Mart'çıya 'Emek Ödülü' AKP'li Günay'dan"
"ATB, faşizme (TAKSAV 'Emek Ödülü'ne) karşı"
"soL, 'Talat S. Halman skandalı'nda doğru yolda"
"TAKSAV, 12 Mart'çıya ödül verirken yalnız değil"
"12 Mart Faşizmi'nin gölgesine sığınan festival"
"Amatör Tiyatrolar Birliği, Tiyatro Net'te"
"Tiyatro ödülleri enflasyonu"
"Müzisyenlerden 12 Mart'çıya destek"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat S. Halman"
"Tiyatro dünyası bizden izleniyor"
"Fakir Baykurt Sahnesi'nden Burdur'a yürüyüş"
"'TAKSAV skandalı' döneminde İmge'den oyun"
"Günay Akarsu, 'Emek Ödülü'ne karşı çıkardı"
"BEKSAV, ezilenleri savunmayı sürdürüyor"
"TAKSAV, 'Emek Ödülü'ne tepkileri gizliyor"
"Bulunmaz'sız 'Talat Sait Halman skandalı'"
"Ankara'ya 12 Mart Faşizmi gölgesi vururken"
"'Talat Sait Halman skandalı' nedeniyle / 1"
"'Talat Sait Halman skandalı' nedeniyle / 2"
"Atak'ın uğradığı haksızlık coskunbuktel.com'da"
"Aydın, devlet yardımı=sus payı'na da değiniyor"
"Anti-faşist yazarın oyunu, faşizmin gölgesinde"
"Kadına şiddet uygulamak da sınıfsal zulümdür"
"Yakışır!"
"12 Mart Kültür Bakanı'nın gölgesindeki festival"
"Aydın, tiyatro kitapları tanıtmayı sürdürüyor"
"Ankara'da sadece 12 Mart'çıya ödül verilmiyor"
"Kapitalist tapınakta sosyalistleri ağırlamak(!)"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı çalışıyor"
"Talat Halman gölgesindeki festival sona erdi / 1"
"Talat Halman gölgesindeki festival sona erdi / 2"
"Zeynep Oral, Talat Halman karanlığını gizliyor"
"Sadece gizli değil; ayrıca gizemli bir yazı!"
"Ödül kıskacına sığmayan anti-faşist sanatçı"
"TAKSAV'ın paşası Talat Sait Halman"
"Burjuvazi; eğitim, gıda ve sağlığı kirletiyor"
"Yakışmışlar!"
"Emekçilere; bilim, eğitim, estetik, kültür, sanat"
"12 Mart ve 12 Eylül Faşizmi devam ediyor!"
"Faşizmi estetize eden Muro'lar kınandı"
"Faşizmi estetize eden 'Kurtlar Vadisi' öldü mü?"