16 Aralık 2008 Salı

İzmir karanfilleri, Yunanistan ve Şili'ye gidecek











Aşağıda sunduğumuz Yenikapı Tiyatrosu'nun basın açıklaması, şu sözlerle bitiyor:
.
"...açıklama denize bırakılan karanfillerle sona erdi."
.
Bu sözler, bana şiir dizesi gibi geldi.
.
İmgenin bukağıya vurulmak istendiği, düşlerin televizyon dizilerine kelepçelenerek iğdiş edilip, gelecek tasarılarının unutturulmaya yüz tuttuğu bir süreçte, yukarıdaki "karanfil" sözcüğünü içeren "dize", son derecede hoşuma gitti.
.
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV), 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a, hem de "Emek Ödülü" verdiği bir yılda, Yunan faşizminin katlettiği Alexis kardeşimiz için "denize bırakılan karafiller", önce Yunanistan sahiline ve daha sonra okyanusu aşarak, Şili sahiline dek uzanacak. Buna eminim.
.
Şiir tadında bir protesto gerçekleştirdikleri için Yenikapı Tiyatrosu çalışanlarını kutluyorum. (HB)
.
Yenikapı Tiyatrosu yöneticisi Orçun Masatçı'dan gelen e-postayı olduğu gibi yayınlıyoruz:
.
Yenikapı Tiyatrosu bugün Yunanistan büyükelçiliği önündeydi !
.
İzmir Yenikapı Tiyatrosu sanatçıları bugün saat 13.00 te Yunanistan İzmir Konsolosluğu önünde toplanarak Aleksi sen bizim kardeşimizsin dedi.basın açıklamasını okuyan Aurielen Meriç; "Yunanistan Polisi Türkiyedeki meslektaşları gibi dünyada sıkça yayılan faili meçhullere yenisini ekledi. bizler bu katliamları Festus Okey'den, Baran Tursun'dan, Uğur Kaymaz'dan hatırlıyoruz" diye sözlerini başladı. basın açıklaması Victor Jara'nın sözleriyle son buldu. "soz söz ezilenlerin olacaktır, faşizmin hunharca katlettiği Victor Jara kollarının ezildiği satadyumda haykırıyordu, o haykırış bizimhaykırışımızdır; el pueblo jamas sera vencido ! Birleşen halklar asla yenilmez"açıklama sırasında "selam selam Atina'ya bin selam" , "katil polis hesap verecek" , "susma haykır halklar kardeştir" sloganları haykırıldı. açıklama denize bırakılan karanfillerle sona erdi.
.
***
.
Oyun'un notu: bakınız;