24 Kasım 2008 Pazartesi

Kadına şiddet uygulamak da sınıfsal zulümdür

İnsanal her devinimin sınıfsal olduğu gibi, kadına karşı şiddet uygulamak da aşağılık, feodal ve kapitalist uygulamalardan biridir. Sosyalist ahlakı edinmiş kişi, kuruluş ve kurumlar, kadına şiddet uygulamadıkları gibi, şiddet uygulayanlara da yaptırım uygularlar.

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV), 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'ı, hem de "Emek Ödülü" vererek onurlandırdığı bir süreç ve coğrafyada, faşizan davranışlara karşı çıkmanın koşullarından biri de, şiddete maruz kalan kadınların haklarını savunmaktır.

Yenikapı Tiyatrosu'nun bize yolladığı "Kadınlar Şiddete Karşı" konulu e-postayı, bu bağlamda önemsiyor ve 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a verilen, hem de "Emek Ödülü"nü sorgulamanın peşini bırakmadığımız gibi, Mirabal Kız Kardeşler'in yaktığı meşaleyi, Dominik Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye, 1960'tan sonsuza dek elimizden bırakmamayı düşünüyoruz.

İşte Yenikapı'dan gelen yeni mesaj:


Yenikapı Tiyatrosu'ndan:
Kadınlar Şiddete Karşı
Ankara sokaklarındaydı!


Yenikapı Tiyatrosu'ndan kadınlar Esin Açıl'ın kaleme aldığı kadına karşı şiddeti anlatan "Çığlık" isimli oyunlarıyla Emekçi Kadınlar Derneği'nin 22 Kasım 2008'de Ankara Yüksel Caddesi'nde düzenlediği etkinlikte sahne aldı.

Yenikapı Tiyatrosu devlet şiddetine Ankara'ya gittiği ilk gün Temel Demirer'e açılan 301. maddeden davaya da karşı çıkmıştı. "Özgürlük sokaktadır, söz sokakta söylenir, kavga sokaktadır!" şiarıyla hareket eden Yenikapılı kadınlar, Ankara'daki bu eylemde de bayrakları ve oyunlarıyla ilgi odağı oldular. atılım gazetesinin ayrıntılı haberi aşağıdaki gibidir.

ANKARA (22.11.2008)- Ankara Emekçi Kadınlar Derneği bugün Yüksel Caddesi'nde yaptığı basın açıklamasında, kadına yönelik şiddeti protesto etti. “Şiddete Hayır” diyen kadınlar, kadın haklarını koruyan yasalar istedi. Selanik Caddesi'nde toplanan EKD üyeleri Yüksel Caddesi'ne kadar sloganlarla yürüyerek, kadına yönelik şiddeti protesto etti. Emekçi kadınlar "Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin jıyan azadi”, “Devlet şiddetine son” ve “Gelsin baba gelsin koca gelsin devlet inadına isyan inadına özgürlük” sloganlarını haykırdı.

Emekçi kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Yüksel Caddesi'nde bir araya geldi. Eylemde Mamaklı kadınlar ekonomik şiddeti anlattılar ve zamları protesto etmek için fatura yaktılar. Ardından yapılan basın açıklamasını EKD üyesi Yeliz Akın okudu.

25 Kasım'ın tarihçesine değinen Yeliz Akın, Mirabal kardeşlerin kadınların şiddete karşı mücadelesinde sembol olmaya devam ettiklerini söyledi. Rakamlarla kadına yönelik şiddeti gözler önüne seren Akın, “Evde, sokakta, işte, okulda bedenimize, emeğimize, kimliğimize yönelik erkek egemenliğinin, kapitalizmin, savaşın yarattığı şiddet; kadının köleliğinin, ikincilliğinin sürdürülmesi için sistemli bir şekilde sürüyor” dedi. Bedenimiz, emeğimiz, kimliğimiz bizimdir

Akın, taciz ve tecavüzün bütün kadınlar için tehdit olmaya devam ettiğini söyledi. En çok emekçi kadınların maruz kaldığı kadınların yoksulluğa, sömürüye, işsizliğe ve savaşlara dikkat çekti. “Bütün dünyayı saran ekonomik kriz, neoliberal politikalar, özelleştirmelerin sonucunda kadınların yoksulluğu artmaktadır” diyen Akın, muhalif kadınlara yönelik gözaltında taciz ve tecavüze dikkat çekti. “Bazen adli tıpıyla çıkar karşımıza devlet şiddeti. Tacizcileri, tecavüzcüleri bırakan mahkemeleriyle de çıkar karşımıza. Şiddete uğrayan ve kendisine başvuran kadınları geri eve yollayan karakoluyla, polisiyle çıkar karşımıza” diye konuştu. EKD'li Akın, kadınlar lehine koşullar oluşturacak yasaları çıkarmayan Meclis ve hükümetleri de eleştirdi.

Devlet şiddetine son!

Akın açıklamasını “Kadına yönelik her türlü şiddetin politik olduğunu, yaşadığımız bu şiddeti sistemleştiren devletin bu şiddetin faillerinden biri ve diğer failleri koruyan güç olduğunu hatırlatıyoruz. Erkek egemenliğinin yarattığı şiddete, bu egemenliği sistemleştiren kapitalizme, karşı mücadele edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz” diyerek bitirdi. Basın açıklamasının ardından Yenikapı Tiyatro topluluğundan kadınlar şiddeti anlatan bir oyun sergilediler. Açıklama sloganlarla son buldu.

***

Oyun'un notu: bakınız;
“Ankara Tiyatro Festivali Emek Ödülü 12 Martçı’ya”
“12 Mart 1971 v.s…”
“Nihat Erim’in Kültür Bakanı’na ödül verenler”
“12 Martçı’ya ödül verenler tam yol ileri”
"'12 Martçı'ya ödül'e karşı ses: Orhan Aydın"
"'12 Martçı'ya ödül'e karşı ses: Coşkun Büktel"
"'12 Martçı'ya ödül'e karşı ses: Özgür Tiyatro"
"Faşist Kültür Bakanı'na ödül veren festival"
"soL'dan 'evlere şenlik' haber"
"Özgür Başkaya, 'TAKSAV skandalı'nı tartışıyor"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 1"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 2"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 3"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 4"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 5"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 6"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 7"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 8"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 9"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 10"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 11"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 12"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 13"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 14"
"Talat Sait Halman'a ödül veren festivalden / 15"
"12 Martçı'ya ödül veren festivali Yenikapı açtı"
"Deniz Gezmiş fotoğrafının altındaki 12 Mart'çı"
"Büktel, 12 Mart artığının şiirsizliğini kanıtladı"
"atılım'dan Bulunmaz'sız Talat Halman haberi"
"12 Mart'çıya 'Emek Ödülü' AKP'li Günay'dan"
"ATB, faşizme (TAKSAV 'Emek Ödülü'ne) karşı"
"soL, 'Talat S. Halman skandalı'nda doğru yolda"
"TAKSAV, 12 Mart'çıya ödül verirken yalnız değil"
"12 Mart Faşizmi'nin gölgesine sığınan festival"
"Amatör Tiyatrolar Birliği, Tiyatro Net'te"
"Tiyatro ödülleri enflasyonu"
"Müzisyenlerden 12 Mart'çıya destek"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat S. Halman"
"Tiyatro dünyası bizden izleniyor"
"Fakir Baykurt Sahnesi'nden Burdur'a yürüyüş"
"'TAKSAV skandalı' döneminde İmge'den oyun"
"Günay Akarsu, 'Emek Ödülü'ne karşı çıkardı"
"BEKSAV, ezilenleri savunmayı sürdürüyor"
"TAKSAV, 'Emek Ödülü'ne tepkileri gizliyor"
"Bulunmaz'sız 'Talat Sait Halman skandalı'"
"Ankara'ya 12 Mart Faşizmi gölgesi vururken"
"'Talat Sait Halman skandalı' nedeniyle / 1"
"'Talat Sait Halman skandalı' nedeniyle / 2"
"Atak'ın uğradığı haksızlık coskunbuktel.com'da"
"Aydın, devlet yardımı=sus payı'na da değiniyor"
"Anti-faşist yazarın oyunu, faşizmin gölgesinde"
"Kadına şiddet uygulamak da sınıfsal zulümdür"