6 Kasım 2008 Perşembe

"12 Martçı'ya ödül"e karşı ses: Özgür Tiyatro

TAKSAV DANIŞMA KURULU VE FESTİVAL KOMİTESİNİ ANLAYAMAMAK!


Özgür Tiyatro
adına
Özgür Başkaya
6 Kasım 2008


13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali düzenleyicileri bazen “Emek Ödülü” isimli bir ödül veriyorlar ve bu yıl buna Sayın Talat S. Halman’ı uygun görmüşler.

Türkiye’de Uluslararası niteliğe sahip ve sürdürülürlüğü ispatlanmış bulunan TAKSAV tiyatro festivali düzenleyicilerini (Danışma kurulu- Festival komitesi) anlamak mümkün değildir.

Mümkün değildir; çünkü hem danışma kurulunda hem de festival komitesinde ömrü boyunca eşitlik ve özgürlük şiarları ile yaşamış, bu uğurda acılar çekmiş insanlar bulunmaktadır.

12 Mart muhtırasıyla kurdurulan ve belleklere balyoz harekâtı- hükümeti olarak kazınan 1. Nihat Erim hükümetinde (16 Mart 1971 - 11 Aralık 1971) ilk “Kültür Bakanı” sıfatıyla tarihin kanlı sayfalarında yerini almış birine ödül vermeyi uygun görmeleri ne anlama gelmektedir? Anlaşılamamaktadır..

Nedir yaşanan? Yakın tarihin bu kadar çabuk akıllardan silinmesi mi istenmektedir?

Darbeler-muhtıralar olmasın, darbeciler yargılansın diye insanlar bas bas bağırırlarken, 12 Mart muhtırasının hükümetinden birine ödül vermek de neyin nesidir?

Onlarca aydının-sanatçının gözaltına alınmasına ortak olmuş birine “emek” adı altında neden ödül verilmektedir?

Dönemde yaşanan işkenceler nasıl akıllardan silinebilir?

Özgürlüklerin üzerine şal örtülebileceğini söylemesi üzerine Aziz Nesin’in “şalcı Nihat” olarak adlandırdığı Nihat Erim Hükümeti'nin “Kültür Bakanı”, çeviri ve edebiyat alanında ülkenin en önemli şahsiyetlerinden biri kabul edilebilir; ama bu, o hükümetin üzerinde bulunan veballerle ilişkili bir durum değildir.. Burada bu konu üzerinde durulmamaktadır..

Burada üzerinde durulan konu 12 Mart döneminin insanlar üzerinde uyguladığı açık faşizmin bakanlarından birine ödül verilmesidir. Utanılasıdır…

Burada üzerinde durulan konu: 31 Mayıs 1971’de Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan, Kadir Manga’nın; 1 Haziran 1971’de Hüseyin Cevahir’in katledilmesi sırasında hükümet edenler ve bu hükümetin Kültür Bakanı'dır..

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam kararı da bu dönemde verilmiştir..

Halkımızın en yiğit evlatlarının katli hafızalardan silinmeyecektir.

Lady Macbeth'de olduğu gibi, o kanlar da o ellerden kolay kolay yıkanamayacaktır.

Kısaca bahsettiğim ve önemli olduğunu düşündüğüm bu nedenlerle TAKSAV tarafından verilen bu ödül nedeniyle sorumluları kınıyor ve Shakespeare'in sözüyle “İZAN” a davet ediyorum..

***

Oyun'un notu: bakınız;
“Ankara Tiyatro Festivali Emek Ödülü 12 Martçı’ya”
“12 Mart 1971 v.s…”
“Nihat Erim’in Kültür Bakanı’na ödül verenler”
“12 Martçı’ya ödül verenler tam yol ileri”
"'12 Martçı'ya ödül'e karşı ses: Orhan Aydın"
"'12 Martçı'ya ödül'e karşı ses: Coşkun Büktel"
"'12 Martçı'ya ödül'e karşı ses: Özgür Tiyatro"