27 Kasım 2008 Perşembe

Bir garip eleştiri seçkisi!

"Türk Tiyatrosundan İnsan Manzaraları" ve "'Yönetmen Tiyatrosu'na Karşı Bir Shakespeare ve Nâzım Hikmet Savunması" eleştiri kitaplarının yazarı Coşkun Büktel'in ürününü kapsamayan bir eleştiri seçkisi yayımlamak, bizce olanaksız. Ancak, Filiz Elmas ve Gülşen Karakadıoğlu, bir mucize gerçekleştirip olanaksızı başarmışlar. Yumurtasız omlet yapar gibi, Coşkun Büktel'siz "Eleştiri Seçkisi" yayımlamışlar. Kendilerini kutluyoruz.(!)

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV), hem de "Emek Ödülü" verdiği 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman ile Nihat Erim Hükümeti'nde aynı saftaki bakanlardan Atilla Sav'ın da eleştirisiyle katkı sunduğu bir seçki yayımlayarak, siyasal ve tiyatral olarak hangi cephede bulunduklarını belli eden Filiz Elmas ile Gülşen Karakadıoğlu, "Özdemir Nutku skandalı" ve "Talat Sait Halman skandalı"nın gündemde olduğu bir süreçte, bu skandallara duyarsız kalarak, piyasadaki değerlerini korumuş oluyorlar.

Ha, Coşkun Büktel'in böyle bir seçkiye gereksinimi var mı? Bizce yok. Sadece okurun gereksinimi var. Okuru, Büktel gibi bir eleştirmenden mahrum ederek, onların öğrenme haklarını çiğneyen Filiz Elmas ile Gülşen Karakadıoğlu'nun, nasıl bir "seçici" olduklarını, sürekli olarak gündeme getirip kamuoyunun vicdanına teslim edeceğiz.

Henüz, parasını verip sipariş ettiğimiz kitap elimize geçmedi. Geçtiğinde daha ayrıntılı hesaplaşacağız.

Piyasa değerlerini gözeterek yayınlanan kitabın pazarlama tekniğiyle kaleme alınmış tanıtım yazısını sunuyoruz:



Eleştirmen Gözüyle

Arkadaş Yayınevi

Bu üründe 15.00 YTL liste fiyatı üzerinden %25 indirim uygulanmaktadır.

Sepete Ekle

Özellikler

Genel
Yetişkin
Sayfa Sayısı : 320
Kalite / Cilt : Birinci Hamur/ Karton Kapak
En : 135
Boy : 195
Dili : Türkçe
Uyarlama : Gülşen Karakadıoğlu, Filiz Elmas
ISBN Kodu : 978-975-509-544-8
Yayına Hazırlık : Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Birliği
.
Açıklama
.
Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu Eleştiri Seçkisi 1990-2004
.
Tiyatro Eleştirmenleri Birliği adına Gülşen Karakadıoğlu ve Filiz Elmas’ın derleyerek okura sunduğu Eleştirmen Gözüyle, 1923-1960 ve 1960-1990 dönemlerine ilişkin olarak çıkarılan ilk iki seçkinin devamı niteliğinde. Eserde, 1990 sonrası Türk tiyatrosu eleştirmenlerin kalemiyle sunuluyor.
.
Eleştirmen Gözüyle; Üstün Akmen, Hasan Anamur, Hayati Asılyazıcı, Esen Çamurdan, Filiz Elmas, Türel Ezici, Dikmen Gürün, Zehra İpşiroğlu, Gülşen Karakadıoğlu, Nursen Karas, Emre Koyuncuoğlu, Zeynep Oral, Tahir Özçelik, Fakiye Özsoysal, Sevgi Sanlı, Atilla Sav, Seçkin Selvi, Sevda Şener, Sibel Arslan Yeşilay ve Ayşegül Yüksel gibi değerli eleştirmenlerin seçkin yazılarından oluşuyor.

Gülşen Karakadıoğlu ve Filiz Elmas’ın titiz bir çalışma sonucu derlediği söz konusu döneme ilişkin seçkiyle tiyatroya farklı bir açıdan bakmak ve tiyatronun değişik yönlerini keşfetmek mümkün
.
.
.
***
.
Oyun'un notu: bakınız;