27 Kasım 2008 Perşembe

Devlet ve Şehir Tiyatroları oyuncularına müjde!

Oyuncu Minako Inoue robot rol arkadaşıyla prova yapıyor


Devlet Tiyatroları yada Şehir Tiyatroları'ndan maaş almalarına karşın, aldıkları maaşı beğenmedikleri için, "o televizyon kanalı senin, bu televizyon kanalı benim" rotasyon sistemiyle yüzlerini eskiten oyunculara müjde. Halkın vermek zorunda kaldığı vergilerden aldıkları maaşlarını beğenmedikleri halde, bir türlü istifa etmeyi akıllarının ucuna bile getiremeyen tiyatro memurları, bundan böyle, Japonya'dan yada daha ucuzunu Çin'den ithal edebilecekleri robotları, kendi rollerinde sahneye sürüp rahatça televizyonları tavaf edebilecekler. Robotlar, hem yorulmadıklarından ve hem de komplekse sahip olmadıkları için; "Rolün küçüğü, büyüğü olmaz. Ne rol olsa yaparım ağabey!" diyeceklerinden, her rolde, DT ve İBŞT oyuncularından daha inandırıcı olacaklar. Bu arada, bıkkın yüzlü oyuncular da, sadece bankamatiğe dek gitme zahmetinde bulunacaklar. Bankamatiğe gitmek de onları yorarsa, robotları bu iş için de görevlendirebilirler.

Bundan böyle oyuncuların düşlerinde Broadway değil, robot oyuncuların ithal edilebileceği Japonya birinci sırayı alacak. Konuyla ilgili haberi, BBC TURKISH.com'dan aktarıyoruz:


Robotlar şimdi de sahnede


Önce şarkı söyleyen robotlar, sonra sekreterlik ve ev işleri yapan robotlar vardı. Şimdi ise robotlar Japonya'da ilk kez sahne hayatına atılıyor.

Osaka Üniversitesi tiyatrosunda galasını yapan oyun, sahnelerin ilk insanlı robotlu tiyatro prodüksiyonu denemesi oldu.

Oyunda rol alan robotlar, sahneye çıkıp, insanlarla diyalog yürütebilecek şekilde programlanmış.
Oyun yazarı Oriza Hirata robotların rol aldığı oyunun, insanoğlu ile teknoloji ilişkisine dair sorunları işlediğini söylüyor.

Hataralku Watashi (Ben, İşçi) adlı oyunun hikayesi yakın gelecekte geçiyor.

Genç bir çiftin ev işlerini yapmak üzere çalıştırdığı iki robottan biri çalışma arzusunu kaybediyor
Robot, sürekli sıkıcı ve hiç bir yaratıcılığı olmayan ayak işleri yapmaktan bıktığını söyleyerek insanlarla tartışmaya giriyor ve onların hayatındaki rolünü sorguluyor.

Bu 20 dakikalık kısa bir oyun. Ama 2010 yılında daha uzun bir uyarlamasının sahnelenmesi hedefleniyor.

Robot Mitsubushi tarafından yapılmış ama sahne eğitimi veren yazılım üniversitede, uzmanlar tarafından iki ayda geliştirilmiş.

1 metre uzunluğunda ve insana benzetilen bu robot modeli daha önce sekreterlik ve ev işleri için kullanılıyordu.

Ama öyle görünüyor ki hayranlarına imzalı fotoğraf verecekleri günler çok uzak değil!

(Kaynak: BBC TURKISH.com