15 Temmuz 2010 Perşembe

Bir zamanlar, "Shakespeare cahili" Yaşam Kaya'nın kalleşçe bir yazı da yazmış olduğu Taraf gazetesi, sansürcülüğü meslek hâline mi getiriyor?

Kovulan Aytaç'tan Taraf için şok sözler!


"Öcalan'ı asalım" dediği için Taraf'tan kovulan Önder Aytaç'tan şok sözler... Taraf'ı eleştiren Aytaç'ın sansürlenen yazısı da ortaya çıktı. İşte Aytaç'ın olay sözleri ve Taraf'ın sansürlediği o yazı...


Doç. Dr. Önder Aytaç ile Taraf gazetesinin yollarının ayrıldığı konusu medyanın en önemli gündem maddesiydi.

Aytaç haftasonu Hürriyet'e verdiği röportajda bile ayrıntısına girmediği detayları paylaştı.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Önder Aytaç, Taraf gazetesi hakkında “bomba” açıklamalar yaptı. Taraf'ı ilk kez eleştirdi.

İşte Aytaç'ın o açıklamaları:

"Taraf gazetesinde çıktığı andan bu tarafa periyodik olarak yazılarım yayınlandı ve doğruyu söylemek gerekirse de özgür bir biçimde hep makalelerimi yayınladım. Hiç bir şekilde sansür uygulaması olmadı. Son gönderdiğim 5 Temmuz 2010 tarihinde yayınlanması gereken makalem yayınlanmayınca ve hatta köşe yazarları editörü Tamer Kayaş tarafından da bir süreliğine izne çıkmam önerilince, ben de 'peki' diyerek izne ayrıldım.

Ancak daha sonradan olan gelişmeler ve gazetenin yazarlar editörü Tamer Kayaş'ın -onun anlatımlarıyla- 'kesin olmayan bir şekilde', onun anladığı şekliyle, 'gazetede bundan sonra yazmayacağımı' bana telefonda söylemesi sonrasında, ben de istemediğim halde Taraf'dan ayrılmış oldum.

Evime haksız ve usulsuz olarak Doğu Perinçek tarafından dayatılan hacizde de, sadece gönül yakınlığı hissettiğim ne Ahmet Altan'dan, ne Yasemin Çongar'dan herhangi yüreklendirici bir telefon ya da e-mail almamış olmamı da üzülerek karşıladığımı burada belirtmeliyim.

Yine gazetede yazan Suzan Sarmancı'nın ve Halil Berktay'ın benim aleyhimde yazdıkları yazılara karşı, hem benim yazdığım yazının yayınlanmaması, hem Taraf gazetesinin gereken açıklamaları ilgili yazarlara yapmaması, hem de direk o iki köşe yazarının eleştirilerini saygı kurallarını aşarak gazetede yayınlaması ve de zorunlu izne ayrılmamın durumunu, yazdığım sayfada okuyuculara duyurmaması da, buradan bakınca kabul edilemez bazı yanlış anlaşılmaların tezahürü olarak üzülerek algılıyorum.

Taraf'ı, yaptıklarını ve demokrasi bağlamında duruşunu beğeniyorum ancak bana yaptığı bu işlemi haksızlık olarak değerlendiriyorum ve üzülüyorum.

Yasal haklarım mahfuz kalmak kaydıyla, bundan sonraki süreçte, başka medya kuruluşlarından gelen / gelecek teklifleri değerlendirerek yoluma devam etmiş olacağım.”

TARAF'I RAHATSIZ EDEN YAZI!

Taraf gazetesi Önder Aytaç'ın son yazısını yayınlamamıştı. Yazı da derin devlet PKK ilişkisiyle ilgiliydi. Ama en önemlisi kendisini eleştiren Taraf yazarlarına da birkaç kelam etmişti!

İŞTE AYTAÇ'IN SANSÜRLENEN O YAZISI:

Derin (devlet + PKK + Ergenekon) ve Öcalan

Türkiye de ne PKK sorunu, ne Alperenler problemi, ne ulusalcılar açmazı ne de Ergenekon belası vardır. Türkiye'nin, Anadolu insanının ve siyasi hükümetlerin yalnızca ve yalnızca ‘derin devlet' belası ve ‘iyi sıhhatte olsunların' ‘vesayet sorunu' vardır. Bu sorun sonlan(dırıl)madıkça, AB ve ABD'deki gibi, -askeriye ve yargı dahil- her bir kurum olması gereken statüsüne çekilmedikçe, terör belasından kurtul(un)ması mümkün değildir.

1. 01-15 Temmuz'a arasında, turizm için önemli bir şehirde, siyasi bir şehirde ve çok büyük bir ilde, 12 Eylül öncesindeki son 2 aydaki gibi yüzlerce ‘ses bombaları' patlatılacak. Google'dan ‘ses bombasına' bakarsanız, yapılara ve insanlara zarar vermeyen ve fakat insanlarda ürperti ve endişe uyararak siyasi iktidara güveni sarsan eylemlerin ‘karıştırıcı katalüzörü'dür denilebilir.

2. 15–30 Temmuz arasında da, 20'ye yakın ilde polis merkezlerine, araçlarına ve memurlarına saldırılar düzenlenecek ki; polisin şehir merkezlerinde güvenliği sağlayamadığı konusunda vatandaşlarda şüphe uyandırılsın.

3. 01-15 Ağustos arasında da siyasilere ve özellikle de AKP il teşkilatlarına molotoflu saldırılar düzenlenecek.

4. Yurttaşta yalnızca siyasilere ve hükümete değil, aynıi zamanda güvenlik bürokrasisine de güvensizlik oluştuğu için Bayram sürecinde herhangi bir saldırı olmayacak.

5. Şehit mehmetçik sayısında da yüzlerceye yakın bir artış olacak. Şehitler artsın ki, siyasi iradeye karşı güvensizlik artsın. Ya da ‘teşvikiye'den kalkan cenaze olmadığı için, gariban anadolu insanı kara kafalı Türkler ve Kürtlerin evlatlarının yüzlercesi yine pisi pisine şehit olacak.

Şimdi yukarıdaki 5 maddeyi yazdığım için, bazı ‘geri zekalılar', benim bunları yapmak istediğim sonucunu çıkarabilir. Halbuki azıcık bu konulardan ‘teröre giriş' seviyesinde yazılan başlangıç kitaplarında anlatılanlara ve ortalama zekaya sahip kişilere göre bile, yazdığım bütün makalelerimi, televizyon konuşmalarımı ve gazetelerdeki uzman bilirkişi olarak görüş açıklamalarımı okuyacak olurlarsa; kesinlikle bunların kamuoyu ile paylaşılması neticesinde, derin devletin; ya bunları yapamadığını, ya da plan değişikliğine gittiğini, ya da daha dikkatli davranmak zorunda kaldığını ve kafayı yediğini ya da yapacağı pisliklerin ama yapılış şeklini ama yapılış unsurlarını değiştirmek zorunda kaldıklarını göreceklerdir. Ve her halukarda da yapılacak olan ‘derin pisliklerin' oranında, sayısında, çeşidinde, kapasitesinde de ya azalmalar ya da şiddetinde azaltmalar olduğunu göreceklerdir.

Bir diğer anlatımla, yazdığım her yazıda, ‘derin yapının' yapmayı planladığı pislikleri deşifre ettim, yerine göre kendimi –bile- siper ederek, Anadolu insanının başına örülen çoraplara engel olmak için –de- hep kamuoyunun vicdanına seslenmeler yaptım. Mütevazilik yapmama hiç gerek yok, bunda da Emre Uslu ile birlikte azımsanmaz bir şekilde başarılı olduk. Başarılı oldum çünkü; son 30 hafta içinde 57 ildeki STK'ların konferanslarına konuşmacı olarak davet edildim. Başarılı oldum çünkü; ABD ve AB başkentlerinden davetler alarak, Ergenekon ve PeKeKe yapısını derin devlet bağlamında anlattım. Başarılı oldum çünkü; onbinlerce gelen e-mailde, benimle kendi yerleşim birimlerindeki derin kokuşmuş yapıların kurguladığı oyunları paylaşanlar oldu. Başarılı oldum çünkü; Anadolu insanından, en tepe noktalardaki kişilere varıncaya kadar, takdir duygularını benimle paylaşan insanlarla karşılaştım.

Aynı Öcalan ile ilgili yaptığım açıklamadaki gibi… Öcalan'ın avukatlarının 2 ay kadar önce, beni arayıp; ‘görüşmek ve gerçekler konusunda bilgilendirme yapmak istediklerini' ifade ettiler. Derin yapının içinde, artık Öcalan'dan sonsuza dek kurtulma konusunda çalışmaların yapıldığı bir süreçte, ‘akıllı düşman' ve ‘aptal dostların' şimşeklerini de üstüme çekmek pahasına, Öcalan'sız (öldürülmesinin planlandığı) bir Kürt hareketinin ve PKK'nin adımlarının atılacağını / düşünüldüğünü, birkaç televizyon kanalında dile getirdim. Getirdim ki; Öcalan'ın güvenliğinin daha da sağlanılması ve ülkenin ona yapılacak bir yok etme planı sonucunda oluşacak kaosa ve iç çatışmalara engel olmak için. Bu açıklama ile inanılmaz hayati bir bedel ödememe rağmen, ‘iyi ki de planlananları söylemişim' dediğimi burada ifade etmeliyim.

Gaflette olan S. Samancı, dalalette olan H. Berktay, V. Sarısözen ve hatta hıyanetteki C. Bayık'ın yanında, ‘derin yapı' ile göbeğinden bağlı olan D. Kartal, M. Karasu ve S. Ok'un anlamsız ve sığ saldırılarının yanında, Öcalan ile ilgili söylediğim ve ‘derin yapı'nın planlarını deşifre ederek önüne geçmeye çalıştığım bir öldürme planından sonra, bu isimleri düşündükçe Edip Akbayram'ın ‘aldırma gönül aldırma' türküsünü mırıldanıyorum.

Öcalan'a savaşı ve kan dökülmesini engelleyecek bir irade kullanmasını ve Tanrı'nın ona vereceği kadar bir ömür diliyorum. Elbette hür bir şekilde iradesini açıklayabileceği, vesayet altında olmayacağı ve sivil bir hapishane de olmasının gerekliliğine parmak basarak… Türkiye de ne PKK sorunu, ne Alperenler açmazı, ne Ergenekon problemi vardır. Olan yalnızca ‘derin devletin' vesayet sorunudur.

Umarım Erdoğan hükümeti de bunu kavrıyor ve gereğini yapıyordur.

***

Meydagündem

(Kaynak: habervaktim.com)


***


Ayrıca bakınız:

İstanbul Yeni Tiyatro oyuncularından İhsan Ata, LİNÇÇİ tiyatronline.com ve LİNÇÇİ tiyatrodunyasi.com sitelerinde "tiyatro yazıları" yazmaya çalışıyor!

LİNÇÇİ Yaşam Kaya; hem yazı yazmasını bilmiyor, hem de Taraf gazetesinde eleştirmen!

Dramaturgu LİNÇÇİ Ömer Faruk Kurhan olan Nedim Saban, "hem yazı yazmasını bilmiyor, hem de Taraf gazetesinde eleştirmen" Yaşam Kaya'dan medet umuyor!

Düşünme, konuşma, anlatma, yazma, yönetme, eğitme, eleştirme becerileri hiç mi hiç gelişmemiş LİNÇÇİ Yaşam Kaya, Attilâ İlhan'ı, Atilla İlhan sanıyor!

"Shakespeare'in değil doğum tarihini, hangi yüzyılda yaşadığını bile bilmeyen Yaşam Kaya", "Ölüleri Gömün"ün çevirmeni Büktel'in diline dil uzatıyor!

Türkiye tiyatrosuna yeni bir hizmet daha sunuyoruz: "Google Translate/Çeviri" katkısıyla Türkçeden İngilizceye ve İngilizceden tekrar Türkçeye çeviri!

Devlet Tiyatroları ışıkçısı Enver Başar'ın kurup, LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın yönettiği LİNÇÇİ tiyatronline.com'dan canımızı sıkan bir Hakan Urcu yazısı(!)

"Shakespeare cahili" LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın da yazı(!) yazdığı Taraf gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, Deniz Baykal'ın eşi Olcay Baykal'la konuştu!

Devlet Tiyatroları ışıkçısı Enver Başar'ın kurup, "Shakespeare cahili" Yaşam Kaya'nın yönettiği tiyatronline.com'a yazı yazan(!) Hakan Urcu'dan yanıt!

"Shakespeare cahili" LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın yönettiği(!) tiyatronline.com, Yeni Tiyatro'yu ya sansürlüyor yada "ölü götüne pamuk tıkar gibi" tanıtıyor!

"Shakespeare cahili", LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın yazısını(!), "Google Translate / Çeviri" katkısıyla Türkçeden İngilizceye, İngilizceden Türkçeye çevirdik!

Devlet Tiyatroları ışıkçısı Enver Başar'ın kurup, "Shakespeare cahili" Yaşam Kaya'nın yönettiği tiyatronline.com, Sony'nin çanağını yalayanları yazdı!

Ferhun Yılmaz, "Ölüleri Gömün" oyununu, ipini Devlet Tiyatroları ışıkçısı Enver Başar'ın eline bırakan LİNÇÇİ Yaşam Kaya'dan "farklı" değerlendiriyor!

Coşkun Büktel, Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Tiyatrosu ışıkçısı Enver Başar'ın paraziti Yaşam Kaya'yı irdeliyor!

"Shakespeare ve tiyatro cahili" LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın yönettiği(!) www.tiyatronline.com'da yazı yazdığı için Adem Dursun'un kitabını asla okumuyoruz!

Devlet Tiyatroları ışıkçısı Enver Başar'ın kurup "Shakespeare cahili" Yaşam Kaya'nın yönettiği(!) LİNÇÇİ tiyatronline.com'daki haberlerin çoğu defolu!

LİNÇÇİ tiyatronline.com editörü LİNÇÇİ Yaşam Kaya, kapitalizme gusül aptesti aldıran Taraf'ta Dostlar Tiyatrosu şefi LİNÇÇİ Genco Erkal'ı güzelliyor!

Felsefeden hiç anlamadığı için felsefesiz yazılar yazmayı sürdüren LİNÇÇİ ve "Shakespeare cahili" Yaşam Kaya, aşçı olsaydı "yumurtasız omlet" yapardı!

Antalya, Sayın LİNÇÇİ Mustafa Ş. Demirkanlı sayesinde "Antaya" olduktan sonra, bu kentin ilçesi Kaş da, Sayın LİNÇÇİ Yaşam Kaya sayesinde "Kaç" oldu!