11 Mayıs 2010 Salı

LİNÇÇİ Yaşam Kaya; hem yazı yazmasını bilmiyor, hem de Taraf gazetesinde eleştirmen!

Oyun'un notu: Aşağıdaki yazıyı, LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın editörlük yaptığı LİNÇÇİ tiyatronline.com sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, yazıda bulunan LİNÇÇİ ada biz link verip, bu adı kırmızı renkle biz belirginleştirdik. Ayrıca, yazıdaki bariz yazım yanlışlarını kırmızı renkle belirtip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık!


***


İstanbul'da Festivali (Festival) Zamanı, Peki Anadolu'da?...


LİNÇÇİ Yaşam KAYA
Eğitimci, Tiyatro Eleştirmeni
yasamkaya@gmail.com

10 Mayıs 2010


Koca bir sezonu geride bıraktığımız şu günlerde İstanbul’da tiyatro festivalleri hız kesmeden devam ediyor. İKSV’ nin düzenlediği Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali başlamak üzere. Uluslararası amatör tiyatro şenlikleri şehrin bir çok (birçok) noktasında başlamışken, İstanbul’dan örnek alarak Anadolu’nun şehirlerinde tiyatro festival yapıları oluşmaya başladı. Bunun en son örneğini Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından organize edilen uluslararası tiyatro festivalinde görüyoruz. Peki İstanbul için festival günleri şaşalı (şaşaalı) basın tanıtımlarıyla başlamışken, diğer şehirlerdeki festivaller neden tanıtımdan uzak yollarına devam ediyorlar?...

İstanbul festivalleri ile Anadolu festivalleri farkları

- İstanbul’da düzenlenen festivallere tüm basın kurumlarından en az bir kişi gidip izleyebiliyor. - Anadolu’da düzenlenen festivallerde ise (Trabzon, Adana DT festivalleri özellikle) her sene aynı isimlerle temcit pilavı yenmeye devam ediliyor. - İstanbul tiyatro festivalleri (Özellikle de İKSV’ nin düzenlediği uluslararası tiyatro festivali) seyirciye dönük anlayışıyla dikkat çekiyor. - Anadolu’da perde diyen festivaller ise bürokratik takıntılı isimlerin çiftliğine dönüşmüş durumda. ‘şu gelsin bu gelmesin’ yargıları kol geziyor. - İstanbul tiyatro grupları açısından yoğun bir yer. Türkiye Tiyatrosu’ nun kalbi burada atıyor. Festivale oyun çeşidi sunmak hiçte (hiç de) zor değil. - Anadolu’da yapılan tiyatro festivallerinde (Devlet Tiyatroları ağırlıklı bir denetim var) her sene aynı ülkenin aynı grupları gelip oyunlarını sergiliyor.

Karşıtlık yaratarak Anadolu’daki tiyatro festivallerini küçük gören bir yanlış anlaşılma yaratmak istemem. Sonuçta bu sene iki defa Konya olmak üzere, Antalya’da, Ankara’da oyun izleme fırsatım oldu. Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Tiyatro Festivali’ne katıldım. Konya örneği Devlet Tiyatroları’na büyük ders olmalı. Organizasyon, katılım oranı, oyunların niteliği harkulade (hârikulâde) bir işin olduğunu bizlere gösterdi. Diğer şehirlerde neler oluyor cidden ben de dahil olmak üzere birçok eleştirmen/yazar/seyirci için tam anlamıyla muamma. Festival tertip komitelerinin kafalarındaki ön yargılar ve at gözlükleri değişmeden Anadolu’da tiyatro festivalleri yalnızları oynamaya devam edecek…

İKSV’ den Yer Sorununa Çözüm

İKSV 17. Uluslararası Tiyatro Festivali’nde (17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde) bu sene bir değişikliğe giderek basında tiyatro yazıları yazan kişilere festival davetiyesi verdi. Bunu gerçekleştiren İKSV Tiyatro bölümüne (Tiyatro Bölümü'ne / tiyatro bölümüne) büyük teşekkür. 2008 senesinde düzenlenen festivalde oyunların tamamını izleyemediğim için, büyük hayal kırıklığı yaşamıştım. Şimdi en azından 7 oyuna gitme şansına eriştim.

Bu Sezonun Ses Getiren Tartışmaları

Geçtiğimiz sezonlara göre 2009/2010 tiyatro sezonu teatral tartışmaların en az olduğu bir dönem olarak tarihteki yerini aldı. Her sene aynı tantana ile ‘bakanlık bana yardım vermedi, ama ona buna şuna paraları dağıttı…’ saçmalığından başka kayda değer bir tartışma göremedik. Ha bir de şu benim İskender Pala yazısındaki ‘güruh’ kelimesi kavgası. Can Doğan’ın kendini bilmez yazısını tartışmadan saymaz isek eğer, düzeyli bir sezon geçirdiğimizi söyleyebiliriz.

Yakın Festivaller (İzlemek İsteyenler İçin)

Garajİstanbul'da (garajistanbul'da) 10 mayısta (Mayıs 2010'da) Uluslararası Üniversite tiyatro festivali (Tiyatro Festivali) başlıyor. Aynı gün İKSV’ nin düzenlediği 17. Uluslararası Tiyatro Festivali (17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali) de perdelerini açacak. Ben her ikisine de katılıyorum –ilk gün tercih yapmak zorundayım- sizlere de katılmanızı önemle belirtirim. Mayısın (Mayıs'ın) şu güzel günlerinde herkese iyi seyirler…

(Kaynak: tiyatronline.com)


***


Dramaturgu LİNÇÇİ Ömer Faruk Kurhan olan Nedim Saban, "hem yazı yazmasını bilmiyor, hem de Taraf gazetesinde eleştirmen" Yaşam Kaya'dan medet umuyor!

Ahmet Altan'ın yönettiği Taraf, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Demirkanlı'nın yönettiği Tiyatro... Tiyatro... dergisine gusül abdesti aldırmış!!!

Ertuğrul Timur, Ömer Kurhan, Can Törtop, Yaşam Kaya, Cüneyt Yalaz, Murat Demirbaş, Orhan Aydın'ın "LİNÇ DAVASI" arkadaşı Demirkanlı, harfleri yutuyor!

Mustafa Demirkanlı, Ertuğrul Timur, Can Törtop, Yaşam Kaya gibi LİNÇÇİLER, Coşkun Büktel'le Hilmi Bulunmaz'ın ifade olanaklarını imha etmek istediler!

LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi