29 Mayıs 2010 Cumartesi

Türkiye tiyatrosuna yeni bir hizmet daha sunuyoruz: "Google Translate/Çeviri" katkısıyla Türkçeden İngilizceye ve İngilizceden tekrar Türkçeye çeviri!

"Konunun bir türlü ilerlemeyen dil yapısını da düşünürsek sahnede ne denli berbat bir çevirinin yer aldığını anlarız. Coşkun Büktel ikili diyaloglarda psikolojik gerilimleri anlamayarak, düz konuşma metinleri yaratıyor. Bugünkü çeviri programları ‘Ölüleri Gömün’ oyununu Coşkun Büktel’den daha iyi çevirebilir."

LİNÇÇİ Yaşam Kaya

(Kaynak: "İstanbul Tiyatro Festivali'nde Ölü Bir Oyun……")


***


LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın "İstanbul Tiyatro Festivali'nde Ölü Bir Oyun……" başlıklı Türkçe yazısını, "Bugünkü çeviri programları"dan
"Google Translate/Çeviri" sayesinde İngilizceye çevirdik:


Istanbul Theatre Festival's dead ... a game ...


Istanbul Theatre Festival, the first day's opening show was rocked with the audience, as a result of the impression that there was a positive atmosphere and the game was gone. But in some cases, however, does not destroy the positive atmosphere. American writer Irwin Shaw's outdated play "Bury the Dead" theatrical shows throughout the festival as a disaster.

In 1936, the first time in America (New York) to the last game against the audience in the 1930s to see the prototype of the zombie-like people. Horror movies of that period he committed the issues set out, 'To bury the dead' more to the film script in a text can preciousness. War for the fatherland (!) Allegedly killed a group of soldiers refuse to bury the remains in the world who want to learn about their performance, told us over the years with the day so far.

America lives in the great economic depression of 1929, as described in thin in the game, 18 dollars for Martha explains why it is necessary to live outside of the game's overall economic scenes full of dilemmas. 6 soldiers who refused to be buried structures aside, the psychological and economic devastation of the community within one of the soldiers in the foreground than tragedy. When the case was 'anti-war' that a game actually be flattered that period of struggle for survival as society has emerged.

Gürzumar Shakir, 'To bury the dead' games will be in hurry to catch the festivities, players choose their roles could not be determined. Especially in the functioning of the subject becomes too suffocating for a team to the crowd. The decor is simple and simply kept the game does not comply with the broad concept, which already hosted the game much more in the psychological thriller becomes a vague washes. The wrong choice of costume, the military posture of vulgar stage director is faced with very difficult situations.

A kind of progress on issues of language structure without considering how awful scene we see the translation takes place. Not understand the psychological tension in bilateral dialogue Büktel wildly, creating a flat speech the text. Current conversion programs 'to bury the dead' game may turn Coskun Büktel'den better. Irwin Shaw names in the art world as the effect of a summer will be reflected in the game that is not about creating a kind of extraordinary integrity, or by directors not want to be seen. Shaw, he wrote anti-war philosophy, as set out in other scenarios a year ago, had experienced great frustration. Written in 1958, 'The Young Lions' of the German Nazis on the war was being designed a simple form of narrative. Work, with Marlon Brando in the film world could make the cut. Universal stance of the author's choice of subjects does not reflect the work very much in the functioning. 'To bury the dead' game is also included in that category.

Long and Moses, Dundar Muftuoglu, Civan Canova, Omer Husnu Turati, Ali Fuat Lawn, Chris Daner, Ali Ersin Yenar Erdal Bilingen, M. Alp Sunaoğlu, Ekrem Tuna Öztunç, Murat Peace Kavrukkoca, Serhan Ornaments, Cenk Demirel, Can Baykan, Burak Altay, Jasmine Atasu, appears Benefits Altay, Gözde Okur, Fulya Ceylan Aksütlü Emotion Eren Tosya, Berrin Arısoy Akhasanoğlu, Ediz Baysal, Alper Issue of , Campbell Guvenc, Jennifer Türkal, Bengi Heval Öz Ebru Kaymakçı, limousine Rye, Cansu Dağdelen, Yasemin Yalcinkaya, Ahmet Tasdemir, Birol Engen, Burak Yildiz, Mehmet Onur Büyüktopçu, Serkan Ozcan, Alper Issue of Fatih Koşkan, Alparslan Ataman, call Lion Gökhan Türkal, Campbell Guvenc players involved in the game.

Sakir Gürzumar itself into the bottom of a business is aware more than hope. Distribution of the role players should definitely reconsider. Ali Fuat Dündar Müftüoğlu Lawn and the names of spikes in the game. Light in the design of the highly successful Jacob Çartık.

Lastly, the critical point of the text to militarism, America 's democratic reforms he wants to bring the world to remain fake. Nurtured in war society, only people who had moved over the critical dimension of humanity to go forward from a point that does not care. The game does not suit Istanbul State Theater. Better fight harder, sharper contrast text can be explained very well


***


LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın "İstanbul Tiyatro Festivali'nde Ölü Bir Oyun……" başlıklı Türkçe yazısını, "Bugünkü çeviri programları"ndan
"Google Translate/Çeviri" sayesinde İngilizceye çevirdikten sonra, LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın
"Bugünkü çeviri programları ‘Ölüleri Gömün’ oyununu Coşkun Büktel’den daha iyi çevirebilir." önerisine yaslanarak, şimdi de, yine "Bugünkü çeviri programları"ndan
"Google Translate/Çeviri" sayesinde İngilizceden tekrar Türkçeye çevirdik :


İstanbul Tiyatro Festivali öldü ... bir oyun ...


İstanbul Tiyatro Festivali, ilk gün açılış gösterisi seyirciler ile izlenim sonucunda ki olumlu bir atmosfer vardı ve oyun gitmişti sarstı oldu. Ama bazı durumlarda, ancak olumlu atmosfer yok etmez. bir felaket olarak festival boyunca Amerikalı yazar Irwin Shaw's eskimiş play "Bury the Dead" tiyatro gösterir.

1936 yılında, Amerika (New York) 1930 yılında izleyici karşısında son oyun için ilk kez zombi gibi insan prototipi görmek için. o dönemin Korku filmleri dedi, 'sorunları yola adamış olabilir özentili dead' daha bir metin senaryo için gömmek için. Savaş vatan (!) Için İddialara göre performanslarını öğrenmek istiyorum dünya kalır gömmeye reddetme, bir grup asker şehit gün şimdiye kadar birlikte yılda anlattı.

Amerika 1929 büyük ekonomik depresyon gibi ince bir oyun, Martha için 18 dolar açıklanan hayatlarını neden gerekli oyunun genel ekonomik sahneleri ikilemlerle dolu dışında yaşamak olduğunu açıklar. gömülmek yapıları bir kenara, trajedi daha ön planda bir askerin içinde toplumun psikolojik ve ekonomik yıkım reddetti 6 asker. Zaman durum 'savaş karşıtı' bir oyun aslında memnun olmak o olduğunu yaşam mücadelesi dönemi toplum ortaya çıkmıştır olarak.

Gürzumar Şakir, 'oyunlar acele festivaller yakalamak için olacaktır' ölü gömmek için oyuncular tespit edilemeyen rolleri seçin. Özellikle konunun işleyişi çok kalabalık bir ekip için boğucu hale gelir. Dekor basit ve sade bir oyun zaten çok psikolojik gerilim daha fazla oyun barındırılan geniş bir kavramdır, uymayan tutulur belirsiz yıkar olur. kostüm yanlış seçim, kaba sahne yönetmeni askeri duruş çok zor durumlarla karşı karşıya.

nasıl korkunç sahne biz çeviri gerçekleşir görmek düşünmeden dil yapısı konularında ilerleme bir tür. Değil çılgınca, düz bir konuşma metni oluşturarak ikili diyalog Büktel içinde psikolojik gerginlik anlıyorum. Mevcut dönüşüm programı 'oyunu daha iyi Coşkun Büktel'den dönüşebilir dead' gömmek için. Bir yaz etkisi olarak sanat dünyasında Irwin Shaw adları hakkında görülen olağanüstü bütünlüğü veya yöneticileri tarafından bir tür istemiyorum yaratmak değil oyun yansıtılacaktır. Shaw, o, diğer senaryolarda bir yıl önce yola, büyük hayal kırıklığı yaşadığı, savaş karşıtı felsefe yazdı. 1958 yılında yazılmış olan 'The Young Lions' savaş Alman Nazilerin anlatı, basit bir formu tasarlanmıştır ediliyordu. İş, Marlon Brando ile film dünyasında kesim yapabiliriz. konuların yazarın seçtiği Universal duruşu çok işleyişinde iş yansıtmamaktadır. 'Oyun dead' gömmek için de o kategoriye dahildir.

Uzun ve Musa, Dündar Müftüoğlu, Civan Canova, Ömer Hüsnü Turati, Ali Fuat Çimen, Chris Daner, Ali Ersin Yenar Erdal Bilingen, M. Alp Sunaoğlu, Ekrem Tuna Öztunç, Murat Barış Kavrukkoca, Serhan Süsler, Cenk Demirel, Burak Baykan Can Altay, Yasemin Atasu, Faydaları Altay, Gözde Okur, Fulya Ceylan Aksütlü Duygu Eren Tosya, Berrin Arısoy Akhasanoğlu, Ediz Baysal, Alper Verildiği, Can Güvenç, Jennifer Türkal, Bengi Heval Öz Ebru Kaymakçı, Sedan Çavdar, Cansu Dağdelen, Yasemin Yalçınkaya görünür , Ahmet Taşdemir, Birol Engen, Burak Yıldız, Mehmet Onur Büyüktopçu, Serkan Özcan, Alper Sayı Fatih Koşkan, Alparslan Ataman, çağrı Aslan Gökhan Türkal, Can Güvenç oyuncular oyuna dahil olan.

Şakir Gürzumar kendisi bir iş dibine umut daha fazla farkındadır. rol oyuncusu Dağıtım kesinlikle yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini. Ali Fuat Dündar Müftüoğlu Çim ve oyun başak isimleri. Işık son derece başarılı Jacob Çartık tasarımında.

Son olarak, militarizm için metnin kritik nokta, Amerika 'sahte kalmasını dünyaya getirmek isteyen demokratik reformlar var. savaş toplumda, beslenen insanlık eleştirel boyut üzerinde ileri hiçbir şeyi umursamayan bir noktadan gitmek için hareket etmişti sadece insanlar. Oyun değil takım elbise İstanbul Devlet Tiyatrosu. Daha sert, daha keskin kontrast metin çok iyi açıklanabilir mücadele

(Özgün kaynak: tiyatronline.com)


***


Ayrıca bakınız: YAŞAM KAYA'NIN "ÖLÜLERİ GÖMÜN" ELEŞTİRİSİNİN ELEŞTİRİSİ