4 Mart 2009 Çarşamba

"Şişli Belediyesi skandalı" olarak yaftaladığımız Muhsin Ertuğrul Ödülleri 2009 jürisinden beklenen oyun: Cücenoğlu'nu kurban rolünde sahneye çıkarmak

"Şişli Belediyesi skandalı"na neden olan Şişli Belediyesi Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülleri 2009 Jüri Üyeleri:

Tayfun Kahyaoğlu (Jüri Başkanı - Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı)
Orhan Alkaya ("Kazmacıbaşı'nın Şehir Tiyatroları'nı yönetemediğinin kanıtı olan haber linkleri") ("Ama Beni İktidar Yapan Müdahale İyidir") (İ.B.B. Şehir Tiyatroları Gn. Sanat Yönetmeni) Yerine, Dilek Tekintaş - Dramaturg
Osman Wöber ("Devlet Tiyatroları Kurtlar'a hizmet ediyor!") (İst. Devlet Tiyatrosu Müdürü) Yerine, Turgay Tanülkü - Oyuncu
Dilek Türker (Tiyatro Ayna) (En İyi Kadın dalında aday gösterilmesini istememiş.)
Zafer Ergin (Oyuncu) (Oyun izleyemediği için oylamalara katılmamış.)
Hale Kuntay (Giysi Tasarımcısı)
Tuncer Cücenoğlu ("Dün akşam Mitos-Boyut'u aradığımda, başıma acayip bir şey geldi!") (Oyun Yazarı/Müjdat Gezen Sanat Merkezi okutmanı)
Sadık Kızılağaç (Sahne-Giysi Tasarımcısı)
Arda Aydoğan (CRR Eski Sanat Yönetmeni)

***

Yukarıda adlarını saydığımız jüri üyeleri, hızla, hem de şimşek hızıyla kirlenen Türkiye tiyatrosunun kirlenme hızını beğenmemiş olacaklar ki, bu hıza ivme kazandırmak için, tiyatro yangınına körükle gittiler. Her biri, kendi alanında Türkiye tiyatrosunu kirleten bu şahışlar, tek tek kirlettikleri tiyatro ruhunun ağırlığından tatmin olmadıkları için, bir de koro halinde tiyatroyu kirletme çabasına girdiler.

Ancak...

Nasıl ki "sabahın bir sahibi var"sa, Türkiye tiyatrosunun şimşek hızıyla kirlenmesine razı olmayan kişi, kuruluş ve kurumlar var.

Biz, tüm eleştirilerimize karşın, Türkiye tiyatrosunun hızla, hem de şimşek hızıyla kirlenmesine razı değiliz. Hatta tiyatronun, bir nokta kadar bile kirlenmesini istemiyoruz. Ancak, tiyatro sanatını kirletenlerin sayısı sayılamayacak kadar çok. Takip edilemeyecek kadar kalabalık bir nüfusa sahip olan tiyatro kirleticileri, Türkiye tiyatrosunun ilelebet kirli kalması için her türlü silaha başvurabiliyorlar.

"Şişli Belediyesi skandalı"nın mimarlarından biri olan "Çığ" (Лавина) yazarı Tuncer Cücenoğlu (Тунджер Джудженоглу), Cumhuriyet gazetesinden alarak aşağıya aktardığımız sözlerinde, hiç de samimi değil. Cücenoğlu, bir skandala neden olmadan önce, 'Sanatçı kardeşlerime haksızlık' sözlerini, hangi şifreli kasasının neresinde saklıyordu?


Evet...

Bir kez daha, hızla, hem de şimşek hızıyla kirlenen Türkiye tiyatrosunun tekerine çomak soktuk ve samimiyetsiz de olsa, Cücenoğlu istifasını açıklamak zorunda kaldı! Bakalım Cücenoğlu, bu samimiyetsiz açıklamasından sonra, Cihan Ünal ve Müjdat Gezen gibi onurlu davranıp aldığı ödülü ("En Başarılı Yazar") geri verebilecek mi?!

Şimdi sıra, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 11 kişiden oluşan Danışma Kurulu Üyeleri'nin 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman'a, 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali nedeniyle verdikleri "Emek Ödülü"nü geri almalarına geldi!

Haydi hayırlısı!!!

Cücenoğlu'nun Cumhuriyet gazetesindeki samimiyetsiz açıklamasını okuyunuz. (HB)

***

'Sanatçı kardeşlerime haksızlık'


Kültür Servisi - Oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu bir basın açıklaması yaparak Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülleri ve Sadri Alışık Tiyatro Dalı Oyunculuk Ödülleri seçici kurul üyeliklerinden çekildiğini açıkladı. "Ödül veren kurumların içinde yer almamın hem yazar olarak kendime, hem de oyunlarımı sahnelemekte olan tiyatrolardaki sanatçı kardeşlerime haksızlık olduğunu düşünüyorum" diyen Cücenoğlu, kendisine ve oyunlarında görev alan sanatçılara oy vermediğini, ancak bunu kurul üyesi olmasının ortaya çirkin bir görünüm çıkarabileceğinin bilinciyle yaptığını söyledi. Cücenoğlu bu durumun "seçkin üyelerin o kurullardaki varlıklarıyla bir ilgisi olmadığını özellikle belirtmek gereğini duyduğunu" da sözlerine ekledi.

(Kaynak: Cumhuriyet gazetesi, 4 Mart 2009, sayfa 14)

***

Oyun'un notu: Bakınız;
"Şişli Belediyesi, AKP'nin yaptığı gibi; halka, yanmayan kömür, yenmeyen pirinç, kullanılmayan beyaz eşya dağıtmak yerine, vasat tiyatrocular sunuyor!"
"Şişli Belediyesi, tiyatroculara sadaka dağıtırken, Zaman gazetesi de bize ait olan 'körler sağırlar, birbirini ağırlar' yorumunun kaynağını gizliyor!"
"Şişli Belediyesi, vasat tiyatroculara sadaka dağıtırken, Tuncer Cücenoğlu, hem jüri üyesi ve hem de 'En Başarılı Yazar' olarak bir skandala imza attı!"
"Şişli Belediyesi; Tuncer Cücenoğlu, Dilek Türker gibi tiyatro yoksunu ve yoksulu kişileri kötü emellerine alet ederek, Türkiye tiyatrosunu kirletiyor!"
"'Şişli Belediyesi skandalı'na, Mustafa Demirkanlı'nın Internet sitesi bile müdahale etmek zorunda kalınca, Özlem Özdemir, dişe dokunan bir yazı yazdı!"
"Coşkun Büktel, TEB öfkesinin, 'Şişli Belediyesi skandalı'nda yaşanan usulsüzlükleri deşifre etmeye kalkışacak kadar krize dönüşmediğini dile getiriyor"
"Hızla, hem de şimşek hızıyla kirlenen Türkiye tiyatrosu, lime lime dökülürken, Şişli Belediyesi de, verdiği ödüllerle bu kirlilikte pay sahibi oluyor!"
"Kirliliği bir giysi, küflenmişliği dekor olarak içselleştiren Türkiye tiyatrosu, ödüllerle gusül apdesti almak isterken bile skandallara neden oluyor!"
"'Çığ' yazarı Tuncer Cücenoğlu'nun da jüri üyesi olduğu 'Şişli Belediyesi Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülleri 2009', 'Şişli Belediyesi skandalı"nı doğurdu'"
"'Şişli Belediyesi skandalı' olarak yaftaladığımız Muhsin Ertuğrul Ödülleri 2009 jürisinden beklenen oyun: Cücenoğlu'nu kurban rolünde sahneye çıkarmak"