27 Şubat 2009 Cuma

Şişli Belediyesi; Tuncer Cücenoğlu, Dilek Türker gibi tiyatro yoksunu ve yoksulu kişileri kötü emellerine alet ederek, Türkiye tiyatrosunu kirletiyor!

Kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için gazetecilik yapan Zaman, refleks haliyle, anında karşı çıktığımız "Şişli Belediyesi skandalı"nda, bizim adımızı görmemek için kör taklidi yapıyor! Ancak biz, sosyalizmin oluşması için yayıncılık yapan bir yayın organı olarak, Zaman gazetesindeki haberleri bile gündeme getirmeyi bir görev kabul edip kör taklidi yapmıyoruz..

"Şişli Belediyesi skandalı" denli önemli olan bir durum da, bu skandalı sorun olarak gündeme getiren biz olmamıza karşın, ödülün verilme biçiminden öteye geçip, öze değgin bir yorum yapmaktan yoksun "muhalif" kişilerin, bizim verdiğimiz savaşımı görmemek için kör taklidi yapmaları! Biz, kör taklidi yapmayıp onları da görüyoruz.

Kör taklidi yapan Zaman gazetesindeki kör taklidi yapan tiyatro esnafının görüşlerini okumamak için kör taklidi yapmayınız! (HB)


Tartışma alevlendi, tiyatroculardan Muhsin Ertuğrul Ödülleri'ne boykot


Tartışmalı Muhsin Ertuğrul Ödülleri sahiplerini bulalı günler geçti, ama tiyatrocuların tepkisi hâlâ devam ediyor. Kimi tiyatrocular törenin siyasi bir gösteriye dönüşmesinden şikâyet ederken bazıları da oyunlarının jüri tarafından izlenmediğinden dem vuruyor.

Törende kendisine verilen ödülü alırken oyunu izlemeyen jürilere sitem eden Macit Koper'den sonra Sürmanşet ekibi de oyunlarının jüri tarafından izlenmediğini söyleyenlerden. Tiyatro Dot'un kurucularından Özlem Daltaban, ödüllerin verilme saatine kadar jürinin kimlerden oluştuğunu bilmediklerine, kendilerine gönderilen aday isimleriyle gecedeki sunumda okunanların farklı olduğuna dikkat çekiyor. Eleştirilerin odağında ise jüri üyeleri yer alıyor. Tiyatro... Tiyatro Dergisi Yayın Yönetmeni Mustafa Demirkanlı, bu durumu "İyi niyetli bir girişim, yanlış jüri oluşumuyla, doğarken büyük yara aldı." diye yorumluyor. Geçtiğimiz pazartesi akşamı Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle ilk kez verilen Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülleri'nde programı düzenleyen Şişli Belediyesi, jüri üyelerinden Tuncer Cücenoğlu ve Dilek Türker'in ödül alması, maddi destek ödüllerinin de organizasyonun içindeki tiyatrolara verilmesi sanat camiası tarafından hoş karşılanmamıştı. Yusuf Gündüz, İstanbul

'Jüri, izlemeden karar verdi'

Sinan Tuzcu

(İstanbul Halk Tiyatrosu)
"Muhsin Ertuğrul gibi büyük bir ustanın adına leke sürülmüştür. Sadık Kızılağaç hariç, jüri üyelerinin oyunumuz Sürmanşet'i izlemeden karar vermeleri, jürinin 10 gün evvel kurulmuş olması... 10 gün içinde İstanbul'da sahnelenen tüm oyunların izlenebilmesi ne kadar mümkün olabilir?"

'Biz bir daha katılmayacağız'

Emre Kınay

(Duru Tiyatro)

"Muhsin hocanın adı olunca ciddi bir şey sandık, ama değilmiş. Zaten bunu bir belediyenin yaptığını anladığımızda da çok geçti. Program siyasi şov haline gelmiş. Bundan sonra katılmayacağız. Körler sağırlar birbirini ağırladı. Töreni düzenleyen tiyatro en iyi tiyatro, töreni düzenleyen yönetmen en iyi yönetmen, aktrist en iyi aktrist..."

'Ödüller doğarken yara aldı'

Mustafa Demirkanlı

(Tiyatro... Tiyatro Dergisi Yayın Yön.)

"İyi niyetli bir girişim, yanlış jüri oluşumuyla doğarken yara aldı. Dünyanın hiçbir yerinde jüri üyesi ödül almaz. İki büyük ödenekli kurum (Şehir Tiyatrosu ve Devlet Tiyatrosu) yarışmacı olduğu için jüride yer almamalıydı. Şişli Belediyesi bu ödüle devam etmek istiyorsa, yönetmeliğini oluşturmalı, varsa kamu ile paylaşmalı."

'Tören seçici kurul için hazırlanmış'

Özlem Daltaban

(Tiyatro Dot)

"Seçim kampanyası gibi bir tören düzenlenmişti. Ayrıca seçici kurul diye nitelendirilen kişiler, töreni kendileri için hazırlamışlar sanki. Bizim neden dahil olduğumuzu anlamadık. Para ödüllerini organizasyondaki tiyatro sahiplerinin alması da enteresandı. Belediye istediği tiyatroya ödenek ayırabilir. Bunun için tören düzenlemeye gerek yok."

(Kaynak: Zaman)

***

Oyun'un notu: Bakınız;
"Şişli Belediyesi, AKP'nin yaptığı gibi; halka, yanmayan kömür, yenmeyen pirinç, kullanılmayan beyaz eşya dağıtmak yerine, vasat tiyatrocular sunuyor!"
"Şişli Belediyesi, tiyatroculara sadaka dağıtırken, Zaman gazetesi de bize ait olan 'körler sağırlar, birbirini ağırlar' yorumunun kaynağını gizliyor!"
"Şişli Belediyesi, vasat tiyatroculara sadaka dağıtırken, Tuncer Cücenoğlu, hem jüri üyesi ve hem de 'En Başarılı Yazar' olarak bir skandala imza attı!"
"Şişli Belediyesi; Tuncer Cücenoğlu, Dilek Türker gibi tiyatro yoksunu ve yoksulu kişileri kötü emellerine alet ederek, Türkiye tiyatrosunu kirletiyor!"