27 Şubat 2009 Cuma

Şişli Belediyesi, vasat tiyatroculara sadaka dağıtırken, Tuncer Cücenoğlu, hem jüri üyesi ve hem de "En Başarılı Yazar" olarak bir skandala imza attı!

Yukarıdaki başlık bize aittir. Aşağıda sunduğumuz "yumuşak" metin, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) tarafından haber biçimine getirilip basına gönderilmiştir. TEB Başkanı Üstün Akmen'le yaptığımız telefon görüşmesinde, kınama metinlerinde neden Tuncer Cücenoğlu'nun adının deşifre edilmediğini sorduğumuzda, bu metnin bir yönetim kurulu kararı olduğunu, kendisinin, çarşamba günkü köşe yazısında, daha "sert" bir yaklaşım sergileyeceğini belirtti. "Yumuşak" metni dikkatinize sunarken, Üstün Akmen'in, TEB başkanı sıfatıyla değil de, eleştirmen sıfatıyla kaleme alacağı yazıyı merakla ve sabırsızlıkla beklediğimizi belirtiyoruz. (OYUN)


ELEŞTİRMENLER ÖFKELİ: "TİYATRO SANATI SİYASAL TEZGÂHA ALET OLMAMALI"


Geçtiğimiz pazartesi günü dağıtımı yapılan "2009-Şişli Belediyesi Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülleri" ile ilgili olarak, UNESCO’ya bağlı bir sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (AITC) Türkiye Merkezi (TEB)’nden yapılan açıklamada, ödülleri saptayan seçici kurulun etik değerleri hiçe sayan bir tutum sergilemesi eleştirildi. "Her şeyden önce şekil hatası vardır," denilen açıklamada, seçici kurulda görev alanların oy kullanacakları ödüllere aday olmalarının büyük bir aymazlık olduğu vurgulandı.

TEB açıklamasında, eleştirilerinin seçilen kişi, kuruluş ve eserlere karşı değil, seçim biçimine karşı olduğunun altı çizilirken; ödenekli iki tiyatro yönetmeninin (Orhan Alkaya ve Osman Wöber’in) seçici kurula üye olmadıkları halde adlarının "seçici" olarak anılması da "ciddiyetsizlik" olarak değerlendirildi. "Ödülü ortaya koyan belediyenin kendi başkanını da ‘Tiyatroya Destek Ödülü’ ile taçlandırması, tiyatro deyimiyle tam anlamıyla bir ‘dramedy’dir," denilen açıklamada, Muhsin Ertuğrul adına ve anısına da saygısızlık yaratıldığı iddia edildi. Tiyatro eleştirmenleri açıklamasına: "Biz tiyatro eleştirmenleri olarak şu sanatçının, bu yazarın ya da o topluluğun neden ödül aldığını tartışmıyoruz. Eleştirimiz, ödül mekanizması yanlış işletildiği içindir. Bir de, buram buram politika kokan böyle bir ödüllendirmeye Muhsin Ertuğrul adının karıştırılmasına üzülüyoruz. Muhsin Ertuğrul adı kimilerinin sandığı gibi ucuz değildir. Tiyatrocular Muhsin Ertuğrul adını ne bugün, ne de yarın orada burada ele güne kaptırmaz. Tiyatrocularımızın Muhsin Ertuğrul adının yanı sıra, tiyatro sanatını da siyasal tezgâha alet ettirmeyeceklerini biliyor ve inanıyoruz. Diğer taraftan, öyle ya da böyle, hiçbir tiyatro sanatçısı böyle tezgâhlara alet olmamalı diyoruz," denilerek son verildi.

***

Oyun'un notu: Bakınız;
"Şişli Belediyesi, AKP'nin yaptığı gibi; halka, yanmayan kömür, yenmeyen pirinç, kullanılmayan beyaz eşya dağıtmak yerine, vasat tiyatrocular sunuyor!"
"Şişli Belediyesi, tiyatroculara sadaka dağıtırken, Zaman gazetesi de bize ait olan 'körler sağırlar, birbirini ağırlar' yorumunun kaynağını gizliyor!"
"Şişli Belediyesi, vasat tiyatroculara sadaka dağıtırken, Tuncer Cücenoğlu, hem jüri üyesi ve hem de 'En Başarılı Yazar' olarak bir skandala imza attı!"