2 Mart 2009 Pazartesi

Hızla, hem de şimşek hızıyla kirlenen Türkiye tiyatrosu, lime lime dökülürken, Şişli Belediyesi de, verdiği ödüllerle bu kirlilikte pay sahibi oluyor!

(...)

Kendin pişir kendin ye ödülleri


Tiyatro dünyası bugünlerde hop oturup hop kalkıyor. Tartışma 2009 Şişli Belediyesi Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülleri’nin pazartesi günü Cevahir Otel’de düzenlenen bir törenle dağıtılmasından sonra başladı. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, eleştirdi bu ödülleri. Seçilen kişi, kuruluş ve eserleri değil, seçim biçimini eleştirdiklerini vurguladılar.

Neden, anlatayım: Muhsin Ertuğrul’un adı verilen bu ödülü Şişli Belediyesi düzenliyor. Ve ödülü ortaya koyan belediyenin kendi başkanını, yani Mustafa Sarıgül’ü “Tiyatroya Destek Ödülü”yle taçlandırıyorlar.

Diğer Destek Ödülü kazanan belediyeler Kadıköy, Bahçeşehir ve Küçükçekmece. Bu belediyelerin tiyatroya verdikleri destek gerçekten takdire şayan, ama en çok salona sahip olan Beşiktaş Belediyesi nedense ödüle değer görülmemiş.

SEN, BEN, BİZİM OĞLAN!

Ödül gecesini Hakan Altıner düzenledi. Ne tesadüf ki En İyi Yönetmen Ödülü’nün sahibi de Çalıkuşu oyunu ile yine Hakan Altıner’in kendisi oldu. Ve sahibi olduğu Tiyatro Kedi de En Başarılı Tiyatro seçilirken, Çalıkuşu’nun müziğine ödül verildi.

Jüride yer alan Dilek Türker ve Tuncer Cücenoğlu, kendi alanlarındaki oylamalarda dışarı çıktıklarını söylüyorlar ama Tuncer Cücenoğlu, Mustafam Kemalim oyunuyla En İyi Yazar ödülünü aldı, oyunu sahneleyen Müjdat Gezen Tiyatrosu da Başarılı Tiyatrolar listesinde ikinciliğe değer görüldü.

Diğer jüri üyesi Dilek Türker’in tiyatrosu Tiyatro Ayna, listede üçüncü oldu, sahnelediği Acı oyunundaki erkek oyuncu Kazım Akşar En İyi Erkek Oyuncu ödülünü paylaştı, ışık tasarımcısı Kemal Yiğitcan ve çevirmeni Selma Yeşilbağ kendi dallarında ödül sahibi oldular.

Ödül törenine minibüslerle tiyatroyla hiç ilgisi olmayan bir kalabalık taşınmıştı. Ortada koşuşan çocukları görünce insan kendini Çağlayan’da bir düğün salonunda sanabilirdi.

Diğer yandan ödülü düzenleyenlerin de, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin bu kadar kızgın olmasını jüride eleştirmenlere yer verilmemesine bağladıklarını eklemeliyim...

(Kaynak: Hürriyet)

***

Oyun'un notu: Bakınız;
"Şişli Belediyesi, AKP'nin yaptığı gibi; halka, yanmayan kömür, yenmeyen pirinç, kullanılmayan beyaz eşya dağıtmak yerine, vasat tiyatrocular sunuyor!"
"Şişli Belediyesi, tiyatroculara sadaka dağıtırken, Zaman gazetesi de bize ait olan 'körler sağırlar, birbirini ağırlar' yorumunun kaynağını gizliyor!"
"Şişli Belediyesi, vasat tiyatroculara sadaka dağıtırken, Tuncer Cücenoğlu, hem jüri üyesi ve hem de 'En Başarılı Yazar' olarak bir skandala imza attı!"
"Şişli Belediyesi; Tuncer Cücenoğlu, Dilek Türker gibi tiyatro yoksunu ve yoksulu kişileri kötü emellerine alet ederek, Türkiye tiyatrosunu kirletiyor!"
"'Şişli Belediyesi skandalı'na, Mustafa Demirkanlı'nın Internet sitesi bile müdahale etmek zorunda kalınca, Özlem Özdemir, dişe dokunan bir yazı yazdı!"
"Coşkun Büktel, TEB öfkesinin, 'Şişli Belediyesi skandalı'nda yaşanan usulsüzlükleri deşifre etmeye kalkışacak kadar krize dönüşmediğini dile getiriyor"
"Hızla, hem de şimşek hızıyla kirlenen Türkiye tiyatrosu, lime lime dökülürken, Şişli Belediyesi de, verdiği ödüllerle bu kirlilikte pay sahibi oluyor!"