4 Mart 2009 Çarşamba

Sanat ve Hayat Çıktı


Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Sanat ve Hayat’ın Mart 2009 sayısı çıktı. Dergi, bu sayısında üç dosya konusuna yer veriyor.

Dosyaların ilki, bilimin ve sanatın dorukları. Bu dosyada Bertolt Brecht, Albert Einstein, Maksim Gorki, Charles Darwin, Charlie Chaplin portreleri yer alıyor. Yazılar, onların devrimci kimlikleriyle aydın kişiliklerini birlikte ele alıyor; evrensel sanatta ve entelektüel dünyada tuttukları yeri saptıyor.

Yener Orkunoğlu ‘Komünist Şair ve Sanatçı: Bertolt Brecht’i, Mehmet Ali Çubuk "Sonsuz Evrende Yalnız Bir Adam: Einstein"ı, Doğan Durgun "Sosyalist Gerçekçi Edebiyatın Öncülü: Maksim Gorki"yi, Aşkın Ayrancıoğlu "Komik Küçük Serseri 'Şarlo'"yu okuyucularla buluşturuyor. Charles Darwin’in 200. yaşı ve ‘Türlerin Kökeni’ kitabının yayınlanışının 150. yılı bilim insanları tarafından kutlanıyor. Özgür Esin ise yazısında Darwin’in portresini çıkarıyor, yaşamından kesitler aktarıyor.

Dergide yer alan ikinci dosya, "Nobel Konuşmaları" başlığını taşıyor. Nobel’in kimlere ne için verildiğini irdeleyen yazılar, bu ödüllerin taşıdığı ideolojik mesajları, ödüle layık görülen siyasetçilerin, edebiyatçıların yaptıkları çarpıcı konuşmalarla aktarıyor. "Nobel Edebiyat Konuşmaları" Erdem Özdemir’in, "Nobel Barışı Tarihin Sonu mu?" Nurettin Ocak’ın, "Afro-Amerikan Bir Kadının Dilinden Masallar" Özge Kavukçu’nun, "Savaş Meydanlarında ve Piyasalarda Nobel" Osman Özarslan’ın kaleminden buluşuyor okuyucuyla.

Son dosya ise Çağrışımlar bölümünde yer alan Yalçın Küçük. Yalçın Küçük’ün TİP’ten atılma sürecini Varlık Özmenek "…görülmekte olan dâva... Yalçın Küçük’lü Derin Otosansürlü Kimin Neyin (1 K – 5 N)si" başlıklı yazıda aktarıyor. "Yalçın Küçük İçin Rapor" başlıklı yazıyı ise Hacı Orman kaleme almış.

Resimli Ay dosyasında iki sinema yazısı yer alıyor. Deniz Faruk Zeren’in kaleme aldığı "Bahoz ya da Dinmeyen Fırtına" ve Raffi A. Hermonn’un "Türk Sinemasında Azınlık Kadın Figürleri" başlıklı yazıları. Hermonn yazısında Türk Sineması’nda ki azınlık kadın figürlerini farklı filmler ve diziler üzerinden inceliyor. Geçtiğimiz ay vizyona giren, 6-7 Eylül olaylarını ele alan "Güz Sancısı" isimli filmi ise bütün iyi niyetine karşın, Rum kadını "fahişe" olarak işlediği için eleştiriyor. Ayrıca edebiyatımızın önemli isimlerinden Arif Damar’la yapılan röportaj okuyucuların ilgisine sunuluyor.

Derginin yeni sayısı bayii ve kitapçılarda...