25 Şubat 2009 Çarşamba

Şişli Belediyesi, tiyatroculara sadaka dağıtırken, Zaman gazetesi de bize ait olan "körler sağırlar, birbirini ağırlar" yorumunun kaynağını gizliyor!

(Aşağıdaki bazı sözcükleri biz kırmızıya boyadık. Linkleri biz verdik. / OYUN)


Muhsin Ertuğrul Ödülleri tartışmalı başladı


Yusuf Gündüz

25 Şubat 2009


Şişli Belediyesi, önceki gece tiyatro dünyasının ödüllendirildiği bir törene imza attı. Bu yıl ilki düzenlenen Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülleri, 2008-2009 döneminde sahnelenen oyunlara verildi.

Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen törende Yılın En İyi Oyunu Ödülü'nü İBB Şehir Tiyatroları'nın sahnelediği 'Maskeliler', En Başarılı Yönetmen Ödülü'nü ise Çalıkuşu ile Hakan Altıner aldı. Maskeliler'in ödülü, oyunun yönetmeni Taner Barlas yerine İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya'ya takdim edildi. Dekordan kostüme, oyuncudan yönetmene birçok alanda verilen ödüllerle birlikte üç özel tiyatro da; Müjdat Gezen Tiyatrosu, Tiyatro Ayna ve Tiyatro Kedi, 'En Başarılı Tiyatro' adı altında maddi olarak desteklendi.

Küçükçekmece, Bahçeşehir ve Kadıköy belediyeleri de sanata verdikleri destekten dolayı Muhsin Ertuğrul Ödülleri'ne layık görülenler arasındaydı. Gecede ödül alan dördüncü belediye olan Şişli Belediyesi ise kendi organizasyonunda kendine ödül vermiş oldu. Bunun yanı sıra jüri üyesi Tuncer Cücenoğlu'nun (Bakınız: "'ÇIĞ' ASLINDA NEDİR, NEYİ SARSIYOR?") en iyi oyun yazarı seçilmesi de 'Körler sağırlar birbirini ağırlıyor.' yorumlarına neden oldu. (Bakınız: OYUN, "Şişli Belediyesi, AKP'nin yaptığı gibi; halka, yanmayan kömür, yenmeyen pirinç, kullanılmayan beyaz eşya dağıtmak yerine, vasat tiyatrocular sunuyor!")

Jüri üyelerinden Zafer Ergin'in oyunların hepsini izlemediği için oy hakkından feragat ettiği Muhsin Ertuğrul Ödülleri'nde, "ödül mekanizmalarının sağlam çalıştığına inanmadığını" söyleyen Semaver Kumpanya ile yarışmanın sadece İstanbul kapsamlı olmasını eleştiren Oyun Atölyesi de kendi istekleri ile değerlendirmeye katılmadı. 'Kırmızı Pazartesi' ile 'En İyi Uyarlayan' seçilen Macit Koper ise ödülünü alırken "Oyun, martın ikinci haftasında Kadıköy'de sahnelenecek. İzlemeyen seyirciler ve jüri üyeleri için duyurulur." imasında bulundu.

Gecede usta oyuncu Mücap Ofluoğlu 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne, Nejla Uygur ile Mitos Boyut Yayınevi Editörü T. Yılmaz Öğüt ise 'Tiyatroya Emek Ödülü'ne layık görüldü. Gecede ödül dağıtımı şöyle oldu: En Başarılı Işık Tasarımcısı: Kemal Yiğitcan; En Başarılı Dekor Tasarımcısı: Barış Dinçel; En Başarılı Kostüm Tasarımcısı: Türkan Kafadar ve Duygu Türkekul; En Başarılı Oyun Müziği Tasarımcısı: Birol Yayla, Şenol Filiz (Çalıkuşu); En Başarılı Çevirmen: Selma Yeşilbağ (Acı); Komedi Dalında En Başarılı Kadın Oyuncu: Günay Karaca, Bilge Şen; Dram Dalında En Başarılı Kadın Oyuncu: Tilbe Saran. Komedi Dalında En Başarılı Erkek Oyuncu: Cihan Ünal; Komedi Dalında En Başarılı Erkek Oyuncu: Kazım Akşar, Mehmet Gürhan; Umut Veren Oyunculuk: Tiyatro Adam'ın Albay Kuş kadrosu; En Başarılı Genç Tiyatro: Tiyatro Adam.

(Kaynak: Zaman)