Ödenekli tiyatrolara ders veren oyun...
LİNÇÇİ Yaşam KAYA
Eğitimci, Tiyatro Eleştirmeni
2 Mart 2010
LİNÇÇİ Tiyatro Boğaziçi, yeni sezona tiyatromuzun özlemle aradığı müthiş bir oyun ile girdi. Molière Efendi, bugüne dek tiyatromuzda sadece oyunları ile yer alan Molière’ in hayat öyküsünden günümüz dünyasının çarpık yaşantısını bizlere gösteriyor. Ödenekli tiyatroların geniş imkanlarla basit düzeyde oynadıkları oyunların yanında, LİNÇÇİ Tiyatro Boğaziçi kısıtlı bütçesi ile büyük işler çıkararak çok büyük başarıya imza atıyor.
Molière Efendi, Molière adlı küçük bir çocuğun hayata ilk adım atışından son nefesini verene dek geçirdiği fırtınalı hayat serüvenini seyircilere gösteriyor. Zengin ve cimri bir halıcının oğlu olarak dünyaya gelen Fransız yazar, babasının sahte yaşantısından kaçarak kendi hayatını kurmak ister. Aile içi çatışmalar yaşayan Molière düşüncesinden taviz vermeden tiyatro sanatına hızlıca adım atar. O’nun sahnede anlatmak istediği ile o dönemin fakir halkının aradıkları bambaşkadır. Dram yüklü oyunlarla hüsrana uğrayan yazar, grubunun baskısı ile komedi oyunları oynamaya karar verir. Fakat Fransa’da halk çok fakir ve perişan haldedir. Molière ve arkadaşları oynadıkları gösterilerden beş para kazanamadan aç sefil yaşamaya çalışırlar. Ta ki kral 14. Luois onları izleyene dek…
Yazar, kralın engin hoşgörüsü altına girerek kendisine çekidüzen vermeye başlamıştır. Zengin insanların hayatları ile dalga geçen oyunlar art arda gelmeye başlar. Kral, Molière’ in özgürce oyunlarını oynamasına müsaade ederek, bir noktada Fransa topraklarındaki halk hareketlenmesinin de önünü açar. Yazar, oyunlarında kiliseyi de acımasızca eleştirerek o güne dek yapılamayan bir işe imza atar. Bu durumdan hoşnut olmayan zengin zümre ve din adamları krala büyük baskılar yaparlar. Kral baskılara dayanamayarak Tartuffe oyununu yasaklar ve yazarın önüne koca bir set çeker. Molière bu durumdan hiç hoşnut olmayacaktır. Zenginlere ve din adamlarına karşı daha sert üsluplarla saldırmaya devam edecektir.
Oyunda Molière’in hayatı komedi ile karışık anlatılmıştır. LİNÇÇİ Tiyatro Boğaziçi, yazarın yaşadığı dönemdeki Paris’in sakinlerini ironili bir dille seyirciye göstererek günümüz zengin zümresi ile de alay etmiştir. Halkın perişanlığı karşısında sadece kendi dünyalarında yaşayan bu zümre, Molière döneminin en çarpık yapısını oluşturmaktadır. Grup, halkın sorunlarına da eğilmekten kaçınmamış; Fransız devrimine dek sürecek olan çatışmaları sahneye aktararak, aslında günümüz dünyası ile o dönem arasında hiçbir fark olmadığını izleyenlere göstermiştir. Molière eseriyle, yaşantısıyla Fransız aydınlanmasında başları çekmiştir.
LİNÇÇİ Tiyatro Boğaziçi, Rus yazar M. Boulgakov’un, Özdemir İnce tarafından Türkçe'ye çevrilen, Molière Efendi adlı biyografik romanını aynı adla sahneye uyarlamış. Grup ortak çalışmanın ürünü bir dekor, kostüm ve yönetim anlayışıyla ortaya muhteşem bir iş çıkarmış. LİNÇÇİ Aysel Yıldırım, LİNÇÇİ Burak Akyunak, LİNÇÇİ Duygu Dalyanoğlu, LİNÇÇİ Eser Dilsöz, LİNÇÇİ İlker Yasin Keskin bitmek tükenmek bilmeyen performanslarıyla sahnede parlıyorlar. LİNÇÇİ Aysel Yıldırım’ın esnek bedeni oyun içindeki tempoyu doruk noktasına çıkarıyor. LİNÇÇİ Duygu Dalyanoğlu’nun yerinde oyunculuğu; LİNÇÇİ İlker Yasin, LİNÇÇİ Burak Akyunak, LİNÇÇİ Eser Dilsöz ve LİNÇÇİ İlker Yasin Keskin’in değişik karakterlerde gösterdikleri performanslar seyircileri oyuna bağlı tutuyor.
Molière’in sahnede geçirdiği hastalık ve o’na zengin zümrenin yardımcı olmayışı oyunun komedi ile karışık yapısına duygu yüklü anlar katmış. Grubun muhteşem çabasıyla zamanın nasıl geçtiğini anlayamayan seyirci, Molière üzerinden içinde bulunduğu sistemi eleştiriyor. Ayrıca Molière Efendi’de aradan yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen halk adına şartların değişmediğinin gösterilmesi seyirciyi şaşırtıyor. Topluluğun günümüz siyasi göndermeleri de gösteriyi daha bir anlamlı kılıyor.
Sezonunun en iyi oyunlarından bir tanesini izlemek istiyorsanız Molière Efendi’yi kaçırmayın…
LİNÇÇİ Yaşam KAYA 'ya mail atmak istiyorum...
Yazara gönderdiğiniz eleştiriler yayınlansın istiyorsanız, lütfen mailinizde belirtiniz.
(Kaynak: tiyatronline.com)
***
Oyun'un notu: Yukarıdaki yazıyı, Enver Başar'ın sahibi, yaşam cahili olarak tescillenmiş LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın editörü olduğu LİNÇÇİ tiyatronline.com sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, metinde bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları biz kırmızılaştırdık!
Ayrıca bakınız:
LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 1
LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 2
LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 3
LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 4
TÜRKİYE'NİN EN ÜNLÜ TİYATRO PROFESÖRÜ ÖZDEMİR NUTKU'NUN "THEOPE'YE ATTIĞI İFTİRA"YI GİZLEMEK İÇİN KENDİNİ FEDA EDEN ÇÖP ADAM ÖMER KURHAN'IN ÇÖP KUTUSU
LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Ertuğrul Timur, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Demirkanlı'yla arası açıldıkça "yalanla ilgili haber" yapıyor!
LİNÇÇİ Türkiye Tiyatrolar Birliği, Cumhuriyet İlkokulu'nu bitirip İmam Hatip Lisesi'nden mezun olan AKP'li Afyon Belediye Başkanı'na teşekkür etmiş!
AKP, adım adım amacına yaklaşıyor!
LİNÇÇİLER, 1100 kişilik liste oluşturabilmek için, olmayan adlar uydurmanın yanı sıra, mükerrer imzalar kullandırma alçaklığını bile göze alabildiler!
(Alçaklığa birinci örnek!)
Mustafa Demirkanlı, Ertuğrul Timur, Can Törtop, Yaşam Kaya gibi LİNÇÇİLER, Coşkun Büktel'le Hilmi Bulunmaz'ın ifade olanaklarını imha etmek istediler!
(Alçaklığa ikinci örnek!!)
tiyatrodergisi.com.tr, tiyatrom.com, tiyatrodunyasi.com, tiyatronline.com gibi LİNÇÇİ yayınlar, Büktel ile Bulunmaz'a karşı büyük kalleşlik yaptılar!
(Alçaklığa üçüncü örnek!!!)
"Demokratik hak, demokratik hak" diyerek tesbih duası yapan LİNÇÇİLER, Büktel'le Bulunmaz'ın sesini kesmek için mükerrer imza attırma yoluna gittiler!
(Alçaklığa dördüncü örnek!!!!)
Türkiye tiyatrosunu en kılcal damarlarına dek zehirleyen alçakların örgütlediği LİNÇ KAMPANYASI, yalanı örtmek için tıka basa mükerrer imzalarla dolu!
(Alçaklığa beşinci örnek!!!!!)
Bir LİNÇ darbesi girişimiyle Coşkun Büktel ile Hilmi Bulunmaz'ın sanatsal ifade olanaklarını imha etmek isteyenlerin mükerrer imza kullanma alçaklığı!
(Alçaklığa altıncı örnek!!!!!!)
Kullanılmış bir tuvalet kağıdı kadar bile değeri olmayan LİNÇ KAMPANYASI için yeterli imza bulamayınca şaşıran gafiller, mükerrer imza kullandırdılar!
(Alçaklığa yedinci örnek!!!!!!!)
Kirliliği bir erdem olarak kimliklerine ıslak imzalarla nakşeden LİNÇ KAMPANYASI güruhu, mükerrer imzalarla şişirdikleri gayya kuyusunda boğuluyorlar!
(Alçaklığa sekizinci örnek!!!!!!!!)
Duyguları mükerrer, düşünceleri mükerrer, sözleri mükerrer, sohbetleri mükerrer, tiyatroları mükerrer olan zavallılar, mükerrer imza attırma peşinde!
(Alçaklığa dokuzuncu örnek!!!!!!!!!)
Metin Göksel, Cüneyt Yalaz, İlker Yasin Keskin, Duygu Dalyanoğlu, Duygu Uzun, Uluç Esen, Burak Akyunak, Levent Soy, Ömer Faruk Kurhan, Necdet Hasgül..
(Alçaklığa onuncu örnek!!!!!!!!!!)
LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!
Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!
Linç imzacıları listesi