26 Şubat 2010 Cuma

LİNÇÇİ Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları tiyatroda ne iş olsa yapıyor.


Yine kriz var, LİNÇÇİ Boğaziçililer yine sahnede iş arıyor!

PELİN ÇİNİ pelin.cini@milliyet.com.tr

LİNÇÇİ Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nın “İş Ararım, İş” adlı oyunlarının konusu, ekonomik krizde iş bulmanın zorlukları. 17 yılda dördüncü kez sahnelenen oyunun senaryosu güncelleştirildi; mesela bu oyunda kriz “teğet geçmiyor”

LİNÇÇİ Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) adlı 35 kişilik tiyatro topluluğunun kıdemli üyeleri LİNÇÇİ Duygu Dalyanoğlu ve LİNÇÇİ Nevzat Eser uyarıyor: “Arkadaşlarımızın haberi olsun. Okulumuzun isminden dolayı mezun olduklarında hemen iş bulacaklarını sanıyorlar. Oysa durum hiç böyle değil.”

Bu sadece sözlü bir uyarı değil, sahneye koydukları “İş Ararım, İş” adlı oyunda işledikleri konu. Ekonomik krizi, üniversite mezunlarının iş bulma süreçlerini ve işverenlerin katı tavırlarını anlatan 1,5 saatlik oyunda iki ana karakter var: Bir anlatıcı, bir de İTÜ’den yeni mezun olmuş, iş arayan Hasan.

“İş Ararım, İş” dördüncü defa sahneleniyor. Daha önce 1992, 1996 ve 2002’de de LİNÇÇİ BÜO oynamış. Her defasında konu aynı: Türkiye’de dönem dönem yaşanan ve hiçbir zaman tam olarak çözülemeyen ekonomik kriz. Ama her versiyonda güncel espriler ekleniyor, senaryo günün ekonomik şartlarına uyarlanıyor. Örneğin bu defa “teğet geçme” esprisi var; rektör de yaklaşık yedi ay önce göreve başlayan Prof. Dr. Kadri Özçaldıran gibi sakallı ve “hafif” göbekli... LİNÇÇİ BÜO, kökeni kampüsün Robert Kolej’e ait olduğu yıllarda kurulan RCP (Robert College Players) isimli öğrenci kulübüne dayanan bir topluluk. Geleneklerini “deneysel ve avangart” olarak tarif eden topluluğun en önemli özelliklerinden biri de üyeler arasındaki eşitlik politikası. Burada göreviniz ne olursa olsun söz hakkına sahipsiniz. Senaryolar kolektif yazılıyor, oyunlar kalabalık bir reji ekibi tarafından yönetiliyor.

Oyunu dördüncü kez sahneliyorsunuz. Güncelleştirme hazırlıkları ne kadar sürdü?
LİNÇÇİ Nevzat Eser: 2,5 ay gibi kısa bir sürede hazırlandık. İş bulmuş, meşhur deyimle “beyaz yakalı” olmuş Boğaziçi mezunlarıyla görüştük. Onların iş arama süreçleri, işe giriş mülakatları ve işverenlere dair gözlemlerini dinledik.
LİNÇÇİ Duygu Dalyanoğlu: Kadın çalışanlardan da iş yaşamında cinsiyet ayrımına dair bilgiler aldık. Oyunda birebir olmasa da bu konuya da değiniyoruz.

Ne gibi değişiklikler yaptınız?
LİNÇÇİ Duygu D.: Mesela senaryoya teğet geçmekle ilgili bir diyalog ekledik. Oyunun ana karakteri Hasan iş bulmak için her yolu deniyor. Günümüzde tüm büyük şirketlerin uyguladığı iş mülakatlarına giriyor ve anlamsız sorularla karşılaşıyor. Sonra malum artık her şey televizyonda çözülmeye başlandı ya, Hasan da son çare olarak televizyonda yayınlanan bir iş bulma yarışmasına katılıyor.

Birkaç hafta öncesine kadar TV’de buna benzer bir yarışma vardı.
LİNÇÇİ Nevzat E.: Evet, 2002 yılında oyunu sahneleyen arkadaşlarımız işi biraz abartalım, olmayacak bir örnek verelim diyerek kafalarında bir iş bulma yarışması yaratmışlar. Senaryoya göre; uzun kuyruklarda bekleyip bir sürü elemeyi geçen yarışmacılar, televizyonda bir işverenin karşısına çıkıp mülakata giriyor. Sonradan öğrendik ki Flash TV bu yarışmanın benzerini bir süre yayınlamış. Yani bizimkilerin 2002’de “Bu kadar da olmaz artık” dedikleri şey bugün gerçek olmuş.
LİNÇÇİ Duygu D: Kendi aramızda “Keşke Flash TV’den telif hakkı isteseydik” diye şakalaşıyoruz. Bizim oyundaki yarışmamız biraz daha farklı. Burada işveren işçi adaylarını karşısına alıp “açık düşürme” adını verdiğimiz bir şey yapıyor. Sigorta, yemek ve ulaşım gibi haklarından en çok feragat eden, bir anlamda “en çok düşüren” işi kapıyor.

Merak edenler için; “ İş, Ararım İş” bu hafta 31 Mart Salı ve 2 Nisan Perşembe akşamları Boğaziçi Üniversitesi’nin güney kampüsündeki Demir Demirgil Salonu’nda sahnelenecek.


“Deneysel tiyatro yapıyoruz, herkes her işe koşturuyor”
LİNÇÇİ Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları nasıl bir ekip?
LİNÇÇİ Nevzat E.: Biz tiyatroyla ilgilenen her Boğaziçi öğrencisinin katılabileceği bir kulübüz. Bu anlamda boş zamanları değerlendirmek için kurulan aktivite kulüplerinden bir farkımız yok. Farklı olan, bir geleneği sürdürüyor olmamız. LİNÇÇİ BÜO, kaynağını Robert Kolej zamanındaki Robert College Players’dan alıyor. Tıpkı onlar gibi deneysel tiyatroyu takip ediyoruz ve kumpanyaya yakın bir tavrımız var. Herkes her işe koşturuyor.
LİNÇÇİ Duygu D.: Bir tane yönetmenimiz yok. Mesela ben hem oyuncu kadrosundayım hem kostüm. Nevzat da hem oyuncu hem de yönetmenlerden biri.
LİNÇÇİ Nevzat E.: Amacımız yönetmen tiyatrosu yapmak değil. Reji ekibini oluştururken de yeterince bilgi paylaşımı sağlayabilmek için deneyimli arkadaşlarla yenileri bir araya getirdik. Örneğin bu oyunda ben dahil beş kişilik bir reji ekibi var.

(Kaynak: Milliyet)


***


Oyun'un notu: Yukarıdaki yazıyı, Milliyet gazetesine ait www.milliyet.com.tr sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, metinde bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları biz kırmızılaştırdık!

Bakınız:
LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 1
LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 2
LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 3
LİNÇ CEPHESİ'NDE YENİ BİR ŞEY YOK / 4

Ayrıca bakınız:

LİNÇÇİ Türkiye Tiyatrolar Birliği, Cumhuriyet İlkokulu'nu bitirip İmam Hatip Lisesi'nden mezun olan AKP'li Afyon Belediye Başkanı'na teşekkür etmiş!

AKP, adım adım amacına yaklaşıyor!

LİNÇÇİLER, 1100 kişilik liste oluşturabilmek için, olmayan adlar uydurmanın yanı sıra, mükerrer imzalar kullandırma alçaklığını bile göze alabildiler!
(Alçaklığa birinci örnek!)

Mustafa Demirkanlı, Ertuğrul Timur, Can Törtop, Yaşam Kaya gibi LİNÇÇİLER, Coşkun Büktel'le Hilmi Bulunmaz'ın ifade olanaklarını imha etmek istediler!
(Alçaklığa ikinci örnek!!)

tiyatrodergisi.com.tr, tiyatrom.com, tiyatrodunyasi.com, tiyatronline.com gibi LİNÇÇİ yayınlar, Büktel ile Bulunmaz'a karşı büyük kalleşlik yaptılar!
(Alçaklığa üçüncü örnek!!!)

"Demokratik hak, demokratik hak" diyerek tesbih duası yapan LİNÇÇİLER, Büktel'le Bulunmaz'ın sesini kesmek için mükerrer imza attırma yoluna gittiler!
(Alçaklığa dördüncü örnek!!!!)

Türkiye tiyatrosunu en kılcal damarlarına dek zehirleyen alçakların örgütlediği LİNÇ KAMPANYASI, yalanı örtmek için tıka basa mükerrer imzalarla dolu!
(Alçaklığa beşinci örnek!!!!!)

Bir LİNÇ darbesi girişimiyle Coşkun Büktel ile Hilmi Bulunmaz'ın sanatsal ifade olanaklarını imha etmek isteyenlerin mükerrer imza kullanma alçaklığı!
(Alçaklığa altıncı örnek!!!!!!)

Kullanılmış bir tuvalet kağıdı kadar bile değeri olmayan LİNÇ KAMPANYASI için yeterli imza bulamayınca şaşıran gafiller, mükerrer imza kullandırdılar!
(Alçaklığa yedinci örnek!!!!!!!)

Kirliliği bir erdem olarak kimliklerine ıslak imzalarla nakşeden LİNÇ KAMPANYASI güruhu, mükerrer imzalarla şişirdikleri gayya kuyusunda boğuluyorlar!
(Alçaklığa sekizinci örnek!!!!!!!!)

Duyguları mükerrer, düşünceleri mükerrer, sözleri mükerrer, sohbetleri mükerrer, tiyatroları mükerrer olan zavallılar, mükerrer imza attırma peşinde!
(Alçaklığa dokuzuncu örnek!!!!!!!!!)

Metin Göksel, Cüneyt Yalaz, İlker Yasin Keskin, Duygu Dalyanoğlu, Duygu Uzun, Uluç Esen, Burak Akyunak, Levent Soy, Ömer Faruk Kurhan, Necdet Hasgül..
(Alçaklığa onuncu örnek!!!!!!!!!!)

LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi