26 Mayıs 2010 Çarşamba

"Nâzımcılar" Nâzım'a sansüre göz yumacak mı?

Nâzım Hikmet'in oyunlarını bir kez bile sahnelemeye değer bulmayan Genco Erkal, Türk tiyatrosunda Nâzım Hikmet'ten en çok ekmek yiyen adamdır (bir koyundan üç post).

(Kaynak: Coşkun Büktel, TÜRK TİYATROSUNDAN İNSAN MANZARALARI - 3 / Gerçek kişiler üstüne hayalî diyaloglar)


***


Nâzım Hikmet'e ait ve insanı derinden etkileyen aşağıdaki dizeleri sansürleyerek pazarlayan LİNÇÇİ, SANSÜRCÜ ve SANATSAVAR Genco Erkal, hangi yüzle Antalyalı sanatseverlerin, müzikseverlerin, şiirseverlerin, "Nâzımseverlerin" karşısına çıkacak?


..........Affetmedi bu Ermeni vatandaş
..........Kürt dağlarında babasının kesilmesini.
..........Fakat seviyor seni,
..........Çünkü sen de affetmedin
..........Bu karayı sürenleri Türk halkının alnına.


"Nâzımcılar" (Rutkay Aziz'ın Başkanı olduğu Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile LİNÇÇİ Orhan Aydın'ın Genel Sanat Yönetmeni olduğu Nâzım Hikmet Kültür Merkezi), LİNÇÇİ, SANSÜRCÜ ve SANATSAVAR Genco Erkal ile piyano tuşlarını kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için kullanan Fazıl Say tarafından Nâzım Hikmet'e SANSÜR uygulanmasına göz yummayı sürdürecekler mi?

Yoksa...

Nâzım Hikmet'in İnek adlı oyununu, Türkiye'de profesyonel anlamda ilk kez yönetmiş olan sosyalist sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın sürekli olarak SANSÜRE karşı çıkışının haklılığını teslim edip, SANSÜR anlayışına değil, GERÇEK anlayışına mı teslim olacaklar?

(Kaynak: Genco Erkal, Tansu Çiller, Talât Sait Halman, Özdemir Nutku, Kerem Kurdoğlu, Ömer F. Kurhan, Boğaziçi Üniversitesi'nde SANSÜRCÜLÜK eğitimi mi aldılar?)

(HB)


***


Oyun'un notu: Aşağıdaki yazıyı, Milliyet gazetesinin sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, yazıda bulunan LİNÇÇİ ada biz link verip, bu adı kırmızı renkle biz belirginleştirdik.


***


Fazıl Say ‘Nâzım Oratoryosu’ Antalya’da


Nâzım Oratoryosu; 3 Haziran Perşembe günü saat 21.30’da Antalya Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek.

Nâzım Hikmet’in ölümsüzlüğünün 47. yılı anısına Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı işbirliği ile düzenlenen, Nâzım Hikmet’in günümüze unutulmaz izler bırakan dizelerinin Fazıl Say’ın müziği ile yeniden hayat bulduğu Nâzım Oratoryosu; 3 Haziran Perşembe günü saat 21.30’da Antalya Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek. Aynı gün; Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından tasarlanan ‘Nâzım Hikmet Hapiste’ heykelinin açılış töreni ise saat 18.00’da Karaalioğlu Parkı’ndaki birinci miradorda yapılacak.

Say’a dev orkestra ve koro eşlik edecek

Piyanodaki güçlü ve sınırsız yorumu ile izleyici karşısına çıkacak Fazıl Say’a eserinde, Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ve Ankara Devlet Çoksesli Korosu eşlik edecek. Konserde ayrıca şiirde LİNÇÇİ Genco Erkal, vokalde Sertab Erener, Güvenç Dağüstün, blok flüt İrem Alpay, Glockenspiel Elif Ceren Fitoz ve çocuk solist olarak Kansu Tanca sahne alacak.

Say’ın müziği ile ‘Nâzım şiirleri’…

Fazıl Say’ın koro ve orkestra için 2001 yılında bestelediği ve beş farklı bölümden oluşan Nâzım Oratoryosu’nda “Gençlikte” (Üç Selvi, Açların Gözbebekleri, Kerem Gibi), “Hapishanede” (Dizboyu Karlı Bir Gece, Pazar, Ben İçeri Düştüğümden Beri, Yatar Bursa Kalesinde), ”İnsan Üzre” (Hapisten Çıktıktan Sonra, Kız Çocuğu, Hiroşima, Nereden Gelip Nereye Gidiyoruz?), “Memleket Üzre“ (Vatan Haini, Şehitler, Davet; Memleketim) ve final bölümünde ise “Yaşamaya Dair” seslendirilecek.

(Kaynak: Milliyet)


***


Ayrıca bakınız:

Sol sansür Fazıl Say, sağ sansürcü AKP'li Ertuğrul Günay'dan hesap sorarken, sanatçı onuruyla değil, pazar payını yitirme korkusuyla hareket ediyor!

Genco Erkal, Tansu Çiller, Talât Sait Halman, Özdemir Nutku, Kerem Kurdoğlu, Ömer F. Kurhan, Boğaziçi Üniversitesi'nde SANSÜRCÜLÜK eğitimi mi aldılar?

"'Sansüre uğradım' demek için sansüre karşı olmak gerek"

"Fazıl Say'ı Çıldırtan Sansür"

Sansürcü Fazıl Say/Genco Erkal

Say konuşuyor; Büktel değerlendiriyor / 2


***


LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi