23 Nisan 2007 Pazartesi

DEMİRKANLI PANELİZME BEL BAĞLAMIŞ

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Dokuz

Türkiye tiyatrosunu kirleten kişilerin başında gelen Mustafa Demirkanlı, her türlü alanı kullanmak için elinden geleni yapıyor...

Son derecede sığ düşünceye sahip ve anti-sosyalist olmasına karşın, kendilerini sosyalist olarak tanımlayan kişilerin mekanlarında da kapitalist değerleri savunmak için büyük savaşım veren Demirkanlı, insanların iyi niyetlerini kullanıyor...

13 Eylül 2005 tarihli Evrensel gazetesinden bir haber:


"DT organize bir saldırı altında

Son aylarda Devlet Tiyatroları’nda (DT) yaşanan değişiklikleri değerlendirmek için Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde önceki akşam “Devlet Tiyatroları’nda neler oluyor” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Oyuncu Orhan Aydın’ın yönettiği panele oyun yazarı ve DT edebi kurul üyeliğinden istifa eden Tuncer Cücenoğlu, TOBAV (Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı) İstanbul Şube Başkanı Murat Karasu, tiyatro eleştirmeni Hasan Anamur ve Tiyatro Tiyatro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Demirkanlı katıldı.

Panelin açılışında konuşan Orhan Aydın, yaşananları DT’ye karşı girişilmiş büyük bir operasyon olarak değerlendirdi. Basının üzerinde de baskı olduğunu bu nedenle DT haberlerine yer verilmediğini belirten Aydın, “DT de haber olmayacaksa bu ülkede ne haberdir soruyorum” dedi.

İlk sözü alan Tuncer Cücenoğlu DT’deki istifa sürecini anlatarak yaşananların organize bir hareket olduğunu ve önceden hazırlanmış bir senaryonun adım adım uygulandığını belirtti. Cücenoğlu, “Devletin tiyatrodan elinin çekilmesi isteniyor. Lemi Bilgin şahsında DT’nin yolu kesilmek istendi. DT’nin özelleştirilmesi değil bu, yok edilmesidir” dedi. DT’nin çok önemli bir muhalif örgüt olduğunu belirten Cücenoğlu, “Burada Nazım, Vasıf Öngören, Bilgesu oynanıyor. Bu muhalif sesler dile getiriliyor. Yapılan direk bu muhalif odağa saldırıdır. Böylece halka gerçekten sanatı götüren kurum bitirilmek isteniyor” dedi.

DT Köy Enstitüleri gibi mi olacak?

Tiyatro Eleştirmeni Hasan Anamur ise Türkiye’de tiyatronun tarihi gelişimi üzerinde durarak DT’nin kuruluşunu ve yaptığı çalışmaları anlattı. 'Tiyatro düşünme, düş gücü yaratır, umut yaratır' diyen Anamur, tarihte bütün iktidarların tiyatroları egemenlikleri altında, bir kukla gibi tutmak istediklerini ifade etti. DT’nin Türkiye’nin çağdaşlamasında çok önemli bir yeri olduğunu belirten Anamur, 'DT Köy Enstitüleri’nin akıbetine uğratılmak isteniyor' dedi.

20 gün sonra perdelerin açılacağını söyleyen TOBAV İstanbul Şube Başkanı Murat Karasu ise, hiçbir zaman tiyatroyla alakaları olmamış insanların birdenbire uzman kesilerek gazetelerde yazılar yazdığını belirtti. 'Bunlar nedense hep birden DT kapatılmalı diye bağırıyor' dedi. 'DT’yi kapatmak fikrinin altında 80 yıllık bir kin var. Muhalif kurumları yok etmekle işe başlıyorlar' diyen Karasu, 'DT olmasa Anadolu’nun 82 kasabasına kim tiyatro götürecek. DT’yi bitirmek demek teslim olmuş bu ülkeye son darbeyi de vurmak demektir. Sonuç ağır bir kültürel yozlaşma olur' dedi. Karasu sağlam bir meslek örgütüne iyi bir sendikaya ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, 'Bu yalnız DT sanatçılarının değil bütün Türkiye’nin sorunudur. Buradan geri dönüş yok' dedi.

AB normları hedef alınıyor

Tiyatro Tiyatro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Demirkanlı ise yaşananların siyasi bir olay değil, rutin bir bakanlık değişikliği olduğunu ifade etti.

Yeni bir yasa tasarısı hazırlandığını belirten Demirkan, DT’nin bu yasayla özerkliğinin elinden alınacağını ve küçültülüp yok edileceğini söyleyerek, 'Bu bir AKP ya da DSP sorunu değil. Bu bir düzene bağlanma sorunu. AB normlarına uyum için yasal düzenlemelere gidiliyor. AKP ve onun beceriksizleri bir uygulayıcıdır yalnızca' dedi.

Panele katılamayan DETİS (Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği) Genel Sekreteri Ahmet Mümtaz Taylan ise gönderği faksta 'Bakan Koç siyasi bir müdahalede bulunmuştur ve gerekçe açıklama gereği bile duymamıştır. DT, cumhuriyetin temel kazanımlarından biridir' dedi."

Tıklayın: DT organize bir saldırı altında


Genelde hiçbir kıymet-i harbiyesi olmayan panelin, bizi ilgilendiren bölümü Demirkanlı'nın sözel zehiri...

Diğer konuşmacıların söylemi ve niyeti şimdilik konumuz dışında...

Bir kez daha alıntılayalım:

"Tiyatro Tiyatro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Demirkanlı ise yaşananların siyasi bir olay değil, rutin bir bakanlık değişikliği olduğunu ifade etti.

Yeni bir yasa tasarısı hazırlandığını belirten Demirkanlı, DT’nin bu yasayla özerkliğinin elinden alınacağını ve küçültülüp yok edileceğini söyleyerek, 'Bu bir AKP ya da DSP sorunu değil. Bu bir düzene bağlanma sorunu. AB normlarına uyum için yasal düzenlemelere gidiliyor. AKP ve onun beceriksizleri bir uygulayıcıdır yalnızca' dedi."


Siyasal bir iradenin kültürel mekanı olan Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde, bakınız Demirkanlı ne diyor:

"... yaşananların siyasi bir olay değil, rutin bir bakanlık değişikliği olduğu..."

Siyasal bir iradenin kültürel mekanı da olsa, Demirkanlı için hiç birşey farketmez!!! Aklına o anda ne gelmişse, onu söylemekten çekinmez!!!

"...Bu bir AKP ya da DSP sorunu değil. Bu bir düzene bağlanma sorunu. AB normlarına uyum için yasal düzenlemelere gidiliyor. AKP ve onun becerisizleri bir uygulayıcıdır yalnızca."

Bulunduğu yer, durum ve zamana göre, tamamıyla bir bukalemun kıvraklığıyla renk değiştirebilme donanımına sahip olan Demirkanlı, kavram karmaşası içerisinde olduğundan, okurunu da (tabii kaldıysa!!!) yanıltmak için özel bir çaba harcıyor...

Umudunu; "Devlet Sadakası", "Efes Pilsen Harçlığı", "AKBANK Çanağı", "İsviçre Hastanesi Kıyağı", "Yapı Kredi Sigorta Garantisi", "İpragaz Enerjisi"... gibi reklam gelirlerine bağlamış olan Demirkanlı, kendilerini sosyalist olarak tanımlayan kişilerin mekanlarını kötü emelleri için alet etmezse seviniriz...

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Bir
YENİ YAZARIMIZ: MUSTAFA DEMİRKANLI
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/yeni-yazarmz-mustafa-demirkanl_18.html

emirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: İki
DEMİRKANLI İKİNCİ YAZISIYLA DERGİMİZDE
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/mustafa-demirkanl-ikinci-yazsyla.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Üç
DEMİRKANLI ÖLÜNÜN ARKASINDAN YAZIYOR
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanlnn-bir-lnn-arkasndan-yazdklar.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Dört
DEMİRKANLI İŞBAŞINDA
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanl-ibanda.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Beş
DEMİRKANLI TEMİZ OLMAYA ÇAĞIRIYOR
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanl-temiz-olmaya-aryor.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Altı
DEMİRKANLI ANA AVRAT KÜFREDİYOR
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanl-ana-avrat-svyor.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Yedi
DEMİRKANLI KİŞİLERLE UĞRAŞIYOR
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanli-kiilerle-uraiyor.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Sekiz
DEMİRKANLI TİYATROYU ZEHİRLİYOR
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanli-tiyatroyu-zehirliyor.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Dokuz
DEMİRKANLI PANELİZME BEL BAĞLAMIŞ
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/tiyatro-dman-demirkanl-panelizme-bel.html