20 Nisan 2007 Cuma

DEMİRKANLI KİŞİLERLE UĞRAŞIYOR

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Yedi

"İnsanları, ismimi ve isimlerini vermeden suçlayacak kadar alçak değilim." (Bakınız: Türk Tiyatrosundan İnsan Manzaraları, s.58, Dramatik Yayınlar,1998 ve http://www.coskunbuktel.com/) Coşkun Büktel

"Geçen gün Ertuğrul Timur’un kullandığı bir alıntıyı aktarayım yeri gelmişken: 'Aptallar kişilerle, orta zekalılar olaylarla, zeki insanlar ise kavramlarla ilgilidir.' " (Bakınız: http://www.tiyatrodergisi.com.tr/Public/default.aspx?nid=3269) Mustafa Demirkanlı

Şantajcı, iftiracı, yalancı, göz korkutucu, tehdit edici, çamur atıcı, çarpıtmacı... Mustafa Demirkanlı, dergimizdeki yazılarını sürdürüyor...


Mustafa Demirkanlı

Testi Kırılmadan...

Bugün için ne yazsam, ne yazsam diye düşünürken, birden bire yıllar öncesinde Devlet Tiyatroları’nda yaşananlar geldi aklıma:

İ. Rahmi Dilligil ile İstemihan Talay dönemi.

Dilligil, mesleki olarak başarısı bilinmeyen, ama ihtiraslı, amaca giden her yolu mübah gören yapıya sahip sıradan bir oyuncuydu.

Bakan İstemihan Talay’ın da siyaseten pek dirayetli olduğu söylenemez, o da iyi ilişkiler peşindeydi. İkisi el ele verdi, Devlet Tiyatroları’nın da altı üstüne geldi. O dönemlerden aklımda kalanlar; Bakan’a milletvekili ricasıyla, Bakan’ın Genel Müdür’e direktifiyle oyuncu olarak kuruma alınanlar, kağıt parçasına yazılmış direktiflerle müdür (sanat yönetmeni) atamaları, Genel Müdür’ün keyfine göre yaptığı tayinler, bir anda Devlet Tiyatroları’nı allak bullak etmeye yetmişti.

Yetmişti, çünkü Dilligil göreve gelir gelmez ilk işi kendini rejisör kadrosuna geçirmek olmuştu, sonra yazdığı bir oyunu Bursa Devlet Tiyatroları’nda repertuvara aldırdı. O ne? İntihal iddiası ortalığı birbirine katıyor, “oyun iki İngiliz yazara ait”, çok ciddi bir iddiaydı, belgeleriyle birlikte. Savcılık dava açtı, açtı da ne oldu?

Hiç...

Bir bakanın yapması gereken, bir sanat kurumu yöneticisine yönelik böylesi bir iddiayı derhal yargıya intikal ettirmek, ama Talay yargılama izni vermedi. Dilligil’in ise yapacağı tek şey vardı yargının karşısına çıkıp, yazdığını iddia ettiği eseri savunmaktı, biri yapmadı, diğeri izin vermedi. Ama ilişkiler bu noktaya geldiyse, devamı gecikmeyecekti, gecikmedi de; bir baktık ki Bursa Devlet Tiyatrosu’nda yolsuzluk iddiaları manşetlerde, ana haber bültenlerinin ilk sırasında. Bursa Devlet Tiyatrosu’ndan müdür dahil 7-8 kişi gözaltına alınmış, polis Genel Müdür’ü arıyor... Genel Müdür kaçak... günler sonra teslim oluyor, polisler arasında Bursa’ya, Bursa’dan İstanbul’a, doğru cezaevine. Bir yılı aşkın tutukluluk, ardından meslekten uzaklaşmak, memuriyetten atılmak ve hâlâ Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden bir dava.

Kaynak: http://www.tiyatrodergisi.com.tr/Public/?nid=865

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Bir
YENİ YAZARIMIZ: MUSTAFA DEMİRKANLI
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/yeni-yazarmz-mustafa-demirkanl_18.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: İki
DEMİRKANLI İKİNCİ YAZISIYLA DERGİMİZDE
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/mustafa-demirkanl-ikinci-yazsyla.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Üç
DEMİRKANLI ÖLÜNÜN ARKASINDAN YAZIYOR
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanlnn-bir-lnn-arkasndan-yazdklar.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Dört
DEMİRKANLI İŞBAŞINDA
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanl-ibanda.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Beş
DEMİRKANLI TEMİZ OLMAYA ÇAĞIRIYOR
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanl-temiz-olmaya-aryor.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Altı
DEMİRKANLI ANA AVRAT KÜFREDİYOR
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanl-ana-avrat-svyor.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Yedi
DEMİRKANLI KİŞİLERLE UĞRAŞIYOR
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanli-kiilerle-uraiyor.html

Demirkanlı'nın Kirli Çamaşırları Serisi: Sekiz
DEMİRKANLI TİYATROYU ZEHİRLİYOR
http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/demirkanli-tiyatroyu-zehirliyor.html