28 Şubat 2009 Cumartesi

12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /8

Prof.Dr. Sevda ŞENER


1928 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerindeki devlet okullarında, orta öğrenimini Ankara Maarif Koleji ve Eskişehir Lisesi'nde yaptı. 1950 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Kürsüsü’nden mezun oldu. 1958 yılında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde açılan Tiyatro Enstitüsü'nün ilk asistanı olarak akademik kariyerine başladı; 1962'de "Musahipzade Celal ve Tiyatrosu" konulu tezi ile doktor unvanı aldı. Tiyatro bilimi konusunda bilgisini geliştirmek üzere Bristol Üniversitesi'nin Dram Bölümü'nde iki dönem, Viyana Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü'nde de bir dönem seminerlere ve derslere katılan Şener, daha sonra DTCF Tiyatro Kürsüsü'nde doçent (1967) ve profesör (1972) ünvanlarını aldı.

1976-1981 ve 1985-1993 yıllarında DTCF Tiyatro Bölümü başkanı olarak görev yaptı. Ayrıca Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü'nde ve Yeditepe Üniversitesi'nde tiyatro kuramları, estetik, eleştiri kuramları, modern ve modern sonrası tiyatro, metin çözümlemeleri, dramaturgi, çağdaş Türk tiyatro yazını konularında lisans ve yükseklisans düzeyinde dersler verdi.

Türk kültür tarihine değerli katkılarından ötürü pek çok ödül kazanan Sevda Şener, 1999 yılında Muhsin Ertuğrul Afife Ödülleri kapsamında aldığı Özel Ödül'ün kendisi için ayrı bir yeri olduğunu söylüyor. Şener'in kazandığı diğer ödüller arasında Avni Dilligil Jüri Özel Ödülü (1990), Tiyatro ve Televizyon Yazarları Derneği Hizmet Ödülü (1990), İtalya Adelaide Ristori Ödülü (1992), Kültür Bakanlığı Tiyatro Eleştiri, İnceleme ve Araştırma Ödülü (1993), Nisa Serezli Tiyatroda Yılın Kadını Ödülü (1994), Ankara Sanat Kurumu Onur Ödülü (2002), Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Emek Ödülü (2004) bulunuyor.

Musahipzade Celal ve Tiyatrosu (1963), Çağdaş Türk Tiyatrosunda Ahlak, Ekonomi, Kültür Sorunları (1971), Çağdaş Türk Tiyatrosunda İnsan (1972), Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi (1982), Oyundan Düşünceye (1993), Yaşamın Kırılma Noktasında Dram Sanatı (1997), Cumhuriyetin 75. Yılında Türk Tiyatrosu (1999), Nâzım Hikmet'in Oyun Yazarlığı (2002), İnsanı Geçitlerde Sınayan Sanat Dram Sanatı (2003) adlı kitaplarını yazdı. Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanmış çok sayıda araştırma, inceleme, eleştiri yazıları, makaleleri, bildirileri vardır.
9. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali (2004) "Emek Ödülü"nü alan Prof.Dr. Sevda ŞENER, Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Türkiye Milli Merkezi (ITI), Tiyatro Eleştirmenleri Derneği, Felsefe Kurumu, Dil Derneği, Edebiyatçılar Derneği üyesidir.

(Kaynak: TAKSAV)

***

"'Özdemir Nutku skandalı', 'Talât Halman skandalı' gibi skandallarla iyice kötürüm olan tiyatro dünyası, ödül papazlarının vaftiziyle ayakta duruyor(!)"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /1"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /2"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /3"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /4"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /5"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /6"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /7"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /8"

***

Oyun'un notu: Bakınız; "Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman’a verdiği 'Emek Ödülü' haber linkleri"