11 Şubat 2009 Çarşamba

12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /4

Dr.Türel EZİCİ


Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Anasanat Dalı Öğretim görevlisidir. Adana İktisadi Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü (1976); Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü (1986) lisans mezunudur.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde; “Antik Tragedyayı Oluşturan Hybris-Ate-Nemesis Kavramlarının III. Richard’ın Tragedyası’nda Değerlendirilmesi” konulu tez çalışmasıyla master derecesi (1989), “Tennessee Williams’ın kısa oyunlarında Öz, Biçim ve Biçem Özellikleri” konulu tez çalışmasıyla doktora derecesi (1996) aldı.Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü Oyunculuk ve Rejisörlük programlarında Dramaturgi; İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü’nde, Türk Tiyatrosu ve Gösteri Sanatları dersleri verdi. Halen Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü’nde Metin İnceleme; Devlet Konservatuarı Tiyatro Oyunculuk Anasanat Dalı’nda Dramaturgi, Tiyatroda Kuram ve Eleştiri dersleri vermektedir.
Sahnelenen ve yayımlanan çalışmaları arasında;
Türkiye Büyük Millet Meclisi Ses ve Işık Gösterisi Senaryosu; (Uğur Akıncı ile ortak çalışma), 23 Nisan 1987
Yıldızcı Kral ile Akıllı Soytarı; Çocuk Oyunu, T.B.M.M. Yayınları. Ankara 1988. (Sahneleniş: İstanbul Şehir Tiyatroları, 1988; Ankara Devlet Tiyatrosu, 1988; Kocaeli Bölge Tiyatrosu, 1995; Antalya Şehir Tiyatrosu, 2000; Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, 2004)
Cüneyt Gökçer: Sanatta 50 Yıl; Özel Sayı-5, Kültür Bakanlığı Yayınları (Filiz Arel ile ortak çalışma) 1994
Saatli Maarif Takvimi ; Radyo Oyunu , TRT-1 Radyo Tiyatrosu Programı, Mart 2001
Gümüş Ayna; TRT-1 Radyo Tiyatrosu Programı, Haziran 2003
Picasso’nun Tabloları; TRT-1 Çocuk Bahçesi Programı
Güvercinler; TRT-1 Radyo Tiyatrosu Programı, Mayıs 2004
“Marie Curi-Bir Yıldıza Ulaşmak”, Hacettepe Üniversitesi M Salonu, Ekim 2005
bulunmaktadır.
Pek çok akademik uygulama, yayın, çeviri ve bildirisi; senaryo yazımı, oyunculuk ve rejisörlük deneyimi bulunmaktadır.“Yıldızcı Kral ile Akıllı Soytarı” ile 1988 TBMM Çocuk Oyunları Yarışması İkincilik ödülü ve Sanat Kurumu: En İyi Çocuk Oyunu Yazarı ödülü, “Saatli Maarif Takvimi” ile TRT Kurumu Radyo Oyun Yarışması Birincilik ödülü, 2001,“Güvercinler” oyunu ile TRT Kurumu Radyo Oyun Yarışması Mansiyon ödülü, 2004 “Felatun Bey ile Rakım Efendi” çalışmasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Klasik Türk Edebiyatı Oyun uyarlama yarışması; Kayda Değer Eser, 2006; ödüllerine layık görülmüştür.Türel Ezici, I.A.C.T (Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği), ASSITEJ (Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği), Türkiye Merkezi Sanat Kurumu Tiyatro Jürisi, Korsan Çocuk ve Gençlik Tiyatroları İzleme Komitesi üyesidir.

(Kaynak: TAKSAV)

***

"'Özdemir Nutku skandalı', 'Talât Halman skandalı' gibi skandallarla iyice kötürüm olan tiyatro dünyası, ödül papazlarının vaftiziyle ayakta duruyor(!)"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /1"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /2"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /3"
"12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Danışma Kurulu üyelerini tanıtıyoruz /4"

***

Oyun'un notu: Bakınız; "Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman’a verdiği 'Emek Ödülü' haber linkleri"