16 Ekim 2008 Perşembe

bianet, sansür konusunda net!...

Susanlar, sıranın kendilerine gelmesini bekliyorlar. Üzerine ölü toprağı serpilmiş Türkiye tiyatrosu, bir tiyatro oyununun yasaklanması, bir tiyatronun soluk almasının engellenmesi karşısında susuyor. Sıranın kendisine gelmesini bekleyen kurbanlık koyun gibi, tepkisizlik içerisindeki Türkiye tiyatrosu, her türlü hakareti hak ediyor. Bağımsız İletişim Ağı (bianet), tiyatro esnafı gibi davranmıyor ve yasaklama haberini sitesine taşıyor. Okuyunuz:


İzmir'de Anter'in Hayatını Anlatan Kürtçe Oyuna Yasak


Tiyatro Avesta'nın öldürülen gazeteci Musa Anter'in hayatını anlatan oyunu "Araf" Konak Belediyesi etkinlik programında yer almasına rağmen yasaklandı. Belediye yetkilisi, yasağa Emniyetten gelen baskıların neden olduğunu iddia etti.

Musa Anter’in hayatını anlatan “Araf” adlı Kürtçe tiyatro oyun İzmir’de hiçbir gerekçe gösterilmeden yasaklandı.

Cihan Şan’ın yazdığı ve Aydın Orak’ın oynadığı oyun İzmir Konak Belediyesinin aylık etkinlik programında yer almasına rağmen, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklandı.

Tiyatro Avesta'dan yapılan açıklamaya göre belediye yetkilileri yasağın valilikten izin alınmadığı gerekçesiyle talep edildiğini söyledi. Ayışığı Sanat Merkezi tarafından Konak Belediyesi için organize edilen oyun, Konak Belediyesi Selahaddin Akçiçek Kültür Merkezinde oynanacaktı.

Açıklamaya göre, belediyeden ismini vermek istemeyen bir yetkili “Emniyet oyuna gelecek seyircilerin slogan atacaklarını ve provokasyona sebep olacaklarını söyledi; 'eğer icap ederse, kültür merkezinin önünü çevik kuvvetle dolduracağız ama yine de oyuna müsaade etmeyeceğiz' dedi" diye ekledi.

Yasağa tepki gösteren tiyatrocular ve hak savunucuları bir basın açıklamasıyla durumu protesto etti. Oyun daha sonra Mezopotamya Kültür Merkezi'nde sergilendi.

1992'de Diyarbakır’da öldürülen gazeteci-yazar Anter’in hayat hikâyesini anlatan oyunu Tiyatro Avesta hazırlamıştı. (EÜ)

(Kaynak: bianet)

***

Ayrıca bakınız:
İnsan kılığındaki kurt, Kırmızı Şapkalı Kız'ı...
Oyun durdurmaya karşı çıkanlar da var!...
Tiyatro Avesta'nın tarihinden bir yaprak!...
Polis, tiyatroya karşı "çevik" davranıyor!...
Oyunu durdurmak suçtur!...
Araf'ın yasaklanması protesto edildi