15 Ekim 2008 Çarşamba

İnsan kılığındaki kurt, Kırmızı Şapkalı Kız'ı...

Demokrat kılığına giren AKP, halktan yana tiyatro yapanları "ham etmek" istiyor. Direnenler olunca da, "ham hum şaralop" sesleri çıkarıyor. Devlet Tiyatroları'nı aşiret ağası mantığıyla yöneten zihniyet, İstanbul Şehir Tiyatroları'nı da Kazmacıbaşı'na teslim ediyor. Emekçilerden yana tiyatro sanatıyla iştigal eden kişiler, Kırmızı Başlıklı Kız masalını çok iyi bildiklerinden, AKP'nin demokratlığını yutmuyorlar. Tiyatro Avesta'yı İzmir'de engelleyen AKP zihniyetindeki memurlar, bağlı bulundukları erkin niyetini de açığa vurmuş oluyorlar. Tiyatro Avesta'yı "ham etmek" isteyen zihniyeti deşifre edenlerin, İnsan Hakları Derneği'nde yaptıkları protestoyu soL gazetesinden aktarıyoruz:


"Araf" yasağına protesto


Tiyatro Avesta'nın İzmir'de sahneleyeceği, Musa Anter'in hayatını anlatan "Araf / İki Ülke Arasında" adlı Kürtçe oyunun İzmir Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nce yasaklanması gerçekleştirilen basın toplantısı ile protesto edildi.

soL (HABER MERKEZİ) İzmir'deki Ayışığı Sanat Merkezi'nin kuruluşunun 20.yılı etkinlikleri kapsamında Tiyatro Avesta tarafından sahnelenecek olan Musa Anter'in hayatını anlatan "Araf / İki Ülke Arasında" adlı oyunun İzmir Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nce yasaklanması tiyatrocular, sanat kuruluşları ve Anter'in yakınları adına düzenlenen basın toplantısıyla protesto edildi. Oyun, 11 Ekim 2008 tarihinde Ayışığı Sanat Merkezi için Konak Belediyesi'nin Salahaddin Akçiçek Kültür Merkezi'nde sahnelenecekti.

Basın toplantısı İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde yapılırken, basın açıklaması Tiyatro Avesta oyuncusu Aydın Orak ve Ayışığı Sanat Merkezi adına Songül Yücelay tarafından Kürtçe ve Türkçe okundu. Basın açıklaması Tiyatro Avesta, Teatra Jiyana Nu, Seyr-i Mesel Tiyatrosu, Tiyatro Bakur, Tiyatro Boyalı Kuş, Tiyatro Online-Yaşam kaya, Tiyatro Oyunevi ve Mahir Günşiray, Türkiye Tiyatrolar Birliği, Teatra Mezopotamya, Mezopotamya Kültür Merkezi, Ayışığı Sanat Merkezi, Yeşiller Partisi, Musa Anter'in ailesi, Tiyatro Oyun-Hilmi Bulunmaz ve Başka Kültür Merkezi adına yapıldı.

Basın açıklamasında, oyunun İzmir Konak Belediyesi'nin etkinlik programında olmasına rağmen yasaklanmasına dikkat çekilirken, oyunun TRT'de Kürtçe yayın hazırlıklarının olduğu şu günlerde yasaklanmasının da ayrıca düşündürücü olduğu ifade edildi.

"Ape Musa tekrar öldürülmek isteniyor"

Açıklamada İzmir Valiliği'nin tutumunun Kürtçe'ye olan tahammülsüzlüğü gösterdiğinin altı çizilirken, bir Konak Belediyesi yetkilisinin Tiyato Avresta'ya yasak hakkında yaptı açıklamada, oyunun "Oyuna gelecek seyircilerin slogan atacakları ve provokasyona sebep olacakları" gerekçesiyle yasaklandığını söylediği ifade edildi. Yetkilinin emniyet güçlerinin "Eğer icap ederse, kültür merkezi binası önünü Çevik Kuvvetleri'yle dolduracağız, yine de oyuna müsaade etmeyeceğiz" dediği açıklamada belirtilirken, basın açıklaması imzacıları adına "oyun yasaklama rezaletinin" kınandığı açıklandı. Basın açıklamasında Musa Anter'i "öldüren zihniyetin", onu bu kez "Araf"ı yasaklayarak öldürmek istediği vurgulandı.

"Emperyalistlerden ve AKP'den demokrasi beklenemez"

Basın açıklamasına Türkiye Tiyatrolar Birliği adına katılan Mehmet Esatoğlu, konuyla ilgili soL'a yaptığı açıklamada, AKP'nin nabız yokladığını ifade etti. Esatoğlu, daha önce "Düğün ya da Davul" oyununda geçen "Başbakan neyden korkar? ABD'den korkar" ifadeleri nedeniyle Rize Valisi'nin tepki göstererek oyunu Trabzon'da yasaklandığına dikkat çekti. AKP'nin Kürtçe yayın politikasına değinerek bunun yerel seçim politikası olarak adlandıran Esatoğlu, bu durumun deşifre edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Sol kesimlerin Kürt sorununda emperyalist ülkelerden çözüm beklemesinin yanlış olduğunu vurgulayan Esatoğlu, AKP'nin "demokrasi" söylemine gönderme yaparak "35 aydını yakan zihniyetten demokrasi beklenemez" dedi.

(Kaynak: soL)

***

Ayrıca bakınız:
Oyun durdurmaya karşı çıkanlar da var!...
Tiyatro Avesta'nın tarihinden bir yaprak!...
Polis, tiyatroya karşı "çevik" davranıyor!...
Oyunu durdurmak suçtur!...
Araf'ın yasaklanması protesto edildi