13 Ekim 2008 Pazartesi

Polis, tiyatroya karşı "çevik" davranıyor!...

Aydın Orak, Araf oyununda...


İnsanlığın kurtuluşu, birçok şeyle birlikte, tiyatroyla olacak. Egemenler, insanlığın kurtuluşundan yana değil. Dolayısıyla egemenler, birçok şeyle birlikte, tiyatroya da karşı "çevik" davranıyorlar. Galileo Galilei, "dünya dönüyor" dediğinde, hangi mantıkla karşı çıkıldıysa, şimdi de aynı mantıkla Tiyatro Avesta'ya karşı çıkılıyor. Oysa dünya dönüyordu, dönüyor, dönecek. Tiyatro sürüyordu, sürüyor, sürecek!...

Bugün, Türkiye Tiyatrolar Birliği'nin gönderdiği e-posta sayesinde öğrendiğimiz, Tiyatro Avesta'ya uygulanan polis baskısını (Bakınız: Oyunu durdurmak suçtur!...), bir de Taraf gazetesinden aktarıyoruz:


Tiyatro Avesta’nın Araf’ı İzmir’de “araf”ta kaldı


Turan Aktaş
12 Ekim 2008


Musa Anter’in yaşam öyküsünü anlatan ve Konak Belediyesi’ne ait salonda sahnelenmesi planlanan Araf adlı Kürtçe tiyatro oyunu Valilik engeline takıldı. Yönetmen Aydın Orak, “Belediye bize ‘salon sizin’, Valilik ‘çevik kuvvet göndereceğiz’ diyor” açıklamasını yaptı

Tiyatro Avesta’nın, Musa Anter’in yaşam öyküsünden yola çıkarak hazırladığı Araf / İki Ülke Arasında isimli oyun belediyenin onayına rağmen sahnelenemedi. Oyunun sahnelenmesi için 1 ay önce Konak Belediyesi’ne başvuran tiyatro grubu olumlu yanıt alarak, oyunu belediyeye bağlı Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde 11 Ekimde sergilenmesini kararlaştırdı. Ancak oyunun sahnelenmesine bir gün kala, Emniyet Müdürlüğü’nün belediyeyi arayarak hiçbir gerekçe gösterilmeden oyunun iptal edilmesini istediği belirtildi.

OLMADI KAPIDA SAHNELERİZ

Taraf’a konuşan oyuncu ve yönetmen Aydın Orak, daha önce İzmir’de bir tiyatro oyununun böyle bir uygulamayla karşılaşmadığını ifade ederek, “İlk kez böyle bir uygulamayla karşılaşıyoruz. Bunun nedeni oyunun Kürtçe olması ve Musa Anter’i anlatmasıdır” dedi. 700 davetlinin katılması beklenen oyunun ayrıca duyurusunun Konak Belediyesi’nin resmi internet sitesinde de yer aldığını belirten Orak, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yunak’ın yasaklamayla ilgili ‘tamamen keyfi bir uygulama’ dediğini kaydetti.Orak, “Belediye yetkilileri ‘Salon sizin, oynayabilirsiniz’ diyor. Emniyet ise çevik kuvvet göndereceğini söylüyor. Salonda oynatmasalar bile biz gerekirse kapıda oyunu sahneleyeceğiz” diye konuştu.

(Kaynak: Taraf)