13 Ekim 2008 Pazartesi

Tiyatro Avesta'nın tarihinden bir yaprak!...

Bugün, Türkiye Tiyatrolar Birliği'nden aldığımız bilgi sayesinde, Tiyatro Avesta'nın Araf oyununun yasaklandığı öğrenip, hemen haber yaptık. (Bakınız: Oyunu durdurmak suçtur!...) Bu haberle yetinmeyip, Taraf gazetesinde yayınlanan, aynı konuyla ilgili haberi, küçük bir sunuş yazısıyla birlikte sitemize taşıdık. (Bakınız: Polis, tiyatroya karşı "çevik" davranıyor!...) Tiyatro Avesta'nın bir başka oyunu; Sen Gara Değilsin'in yasaklanmasıyla ilgili verdiğimiz 26 Ekim 2007 tarihli bir başka haberi, tam bir yıl sonra yeniden anımsatıyoruz. (Bakınız: Aziz Nesin'in oyunu engellendi!...):


Aziz Nesin’in Kürtçe’ye çevirilen oyunu yasaklandı


Tiyatro Avesta’nın Kürtçeye çevirdiği Aziz Nesin’in Kürtçe tiyatro oyunu Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nün baskıları sonucu Muammer Karaca Tiyatrosu fiili sözleşmesi iptal edildi.

27 Ekim 2007’de Tiyatro Avesta’nın yeni oyunu Tu Ne Gara Yî’nin galasına 2 gün kala Beyoğlu Belediyesi, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nün Kürtçe oyun nedeniyle iptalini istedi. Beyoğlu Belediyesi ise, ülkedeki son durumdan dolayı ve Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nün baskıları sonucu Tiyatro Avesta’yla fiili sözleşmesini iptal etti.

(...)

(Kaynak: ANF NEWS AGENCY)