13 Ekim 2008 Pazartesi

Oyunu durdurmak suçtur!...

Aydın Orak, Araf oyununda...


Tiyatral yasaya göre, sahnede suç işlenirse, bunun cezasını izleyici verir: Oyuna gelmez. Gelirse, oyunu izlemez; yarıda çeker gider. Çevresine, nedenleriyle birlikte, o oyuna gidilmemesi gerektiğini anlatır. Hatta, oyuna karşı kamoyu oluşturur...

Kendilerinde oyun yasaklama yetkisi görenler, izleyicileri Neandertal olarak algılayanlardır. İzleyicilerin düşünsel beğenisi olamayacağını sanan zavallılardır. Terörü engelleyebilme becerisini gösteremeyenlar, tiyatrocuların sanatsal özgürlüklerini imha ederek, görevlerini yaptıklarını sanıyorlar. İşin kolayına kaçıp topluma şirin görünmeye çalışıyorlar. Toplumun düşünsel varsıllığını artıran tiyatroyu yasaklayarak, ülkenin evrensel değerlere açılmasını engelliyorlar. Eğer bir yasaklama söz konusu olacaksa, "yasaklamayı yasaklamak" gerekir!...

Orospu çocuğu Burak Caney'in hela kapısı gibi çift "oo"lu sitesini destekleyerek, Türkiye tiyatrosunun kirlenmesine katkıda bulunan Türkiye Tiyatrolar Birliği (Bakınız: "Erkan Yücel ödülleri dağıtıldı"), Aydın Orak'ın mağduriyetinin yanında olmakla doğru bir iş yapıyor. Burak Caney'i destekleyen Türkiye Tiyatrolar Birliği'ni değil; Aydın Orak'ı destekleyen Türkiye Tiyatrolar Birliği'ni destekliyor, bize yolladıkları e-postayı yayınlıyoruz:


Sahnede İşlenebilecek Hiçbir Suç Olamaz!


İzmir’in orta yerinde oyun yasaklama rezaleti.

2008 yılının Ekim ayında tiyatro sezonu açılırken “Araf” oyunu yasaklandı.Tiyatro Avesta’nın Kürt düşünür, yazar Musa Anter’i konu alan oyunu “Araf”ın İzmir’de sahnelenmesi yasaklandı.

Cihan Şan'ın yazdığı ve Aydın Orak'ın oynadığı, Musa Anter'in hayatını anlatan 'Araf' İzmir Konak Belediyesinin aylık etkinlik programında yer almasına rağmen, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklandı. Bu Türkiye adına gerçek bir rezalettir.

Geçtiğimiz sezon tiyatroya karşı sansür saldırılarını başlatan AKP hükümeti bu kez İzmir’de oyun yasaklayarak sanata karşı tutumunu açıkça ortaya koydu.

Öncelikle “Sahnede İşlenebilecek Hiçbir Suç Olamaz”.

Tiyatro bir sahne üzerinde üretilir. Bir yazar kaleme alır. Yönetmen ve oyuncuların elbirliği ile sahnelenir. İzleyici tarafından izlenir. İzleyici beğenirse alkışlar. Beğenmezse alkışlamaz. Bu araya başka hiçbir kurum ve kuruluş müdahale edemez.

Demokrasi, Avrupa Birliği konusunda her gün bir demecin ortaya atıldığı ülkemizde geçen sezon oyunlara konulan sansürler ve yasaklamalar, bu yıl daha sezon başında Tiyatro Avesta’nın oyunun yasaklanması ülkemizde düşünce özgürlüğünün ayaklar altına alındığının açık bir ifadesidir.

Biz ülkenin sanatçıları olarak bu yasaklamanın hesabının sorulmasını talep ediyoruz. Tiyatro sezonunun ilk günlerinde ülkemizi bu yasak rezaletinin içine atanlar çıkıp ortaya hesap vermelidirler.

Sahnede İşlenebilecek Hiçbir Suç Olamaz!

TÜRKİYE TİYATROLAR BİRLİĞİ
13 EKİM 2008