21 Nisan 2007 Cumartesi

Puşt alemden eski hatır serzenişi

Ahmed Arif ne güzel söylemiş:

"Dört yanım puşt zulası"

Tiyatro, sinema, televizyon... dünyasının puştlaştığı bir dönemde, içinde insanlık nüvesi bulunanlar, yaşadıklarının kanıtı olarak tepki gösterme gereksinimi duyuyorlar...

Tüm çelişki ve çatışkılarımıza karşın, tepki gösterip, yazdığımız bir yazıya (Sırlar Dünyası, Gölge Tiyatro ve Zafer Diper http://tiyatroyun.blogspot.com/2007/04/samanyolu-tvden-glge-tiyatroya-zafer.html) yorum yapan Halit Karaata'nın görüşlerini aktarıyoruz:


Mide bulantısına Emedur iyidir. Eczanelerde var. Takke giymek cami kapısına siğmeğe evladır. Ben kendimi çok zorladım, ı ıh benden pozitivist rasyonalist çıkmıyor. Laik olamıyorum maddi dünyam manevi dünyama karışıyor. Bu durumda sizlere emsal idealist olmam mümkün değil, diyalektik materyalist olmaktan rastlantı-zorunluluk ilkesine inanmaktan öte geçemiyorum. Bu durumda pozitivist/rasyonalist insan uydurması; ilericilikten ve devrimcilikten istifa ettim, sana kaldı, tek tabanca götürecen artık. Lakin sen bir kahramansın sana sorun olmaz. Eh kahraman dediğin de, her yüz yılda bir gelir, ikiyi kaldırmaz! Geçen yüzyıl Lenin vardı, bu yüzyıl hak sana yaraşır, ben maydanoz olmayayım! Sosyalizmin bayrağının göndere çekilmesi irade timsallerine göre bir iş, biz aciz kullarız elhamdülüllah.

Sen alayımızı geçtin, solladın. Biz çok gerilerde kaldık. Bizim aylığımız yetmiş dokuz lira elli kuruştu o zamanlar, şimdi senin emekli aylığın bile 650 lira. (Bir zamanlar Hilmi Bulunmaz'ın yönettiği, Aziz Nesin'in HAZIROL adlı oyununda da oyunculuk yapan Halit Karaata, o oyundan bir repliğin "yardım"ına başvuruyor... OYUN)


Muhakkak ki sen bu puşt alemde ilericilikte teksin.
Tendürüst adam, bir kere de yanılıp ayağın seksin.

Sen elbette hepimizden onca büyüksün.
Yüce varlık bir kez de yorulup boş bulunup yüksün.

Koca abide, koca çınar.
Bil ki varlığın sosyalizm için coşkun bir pınar.

Acizler kendi mezarını elbet kendi kazacak.
Ancak hayıflanma sen muafsın tarih seni mutlak yazacak.

Senin gibi bir fırtınanın yanında bizim adımız hangi cüretle essin.
Lakin sanmam ki bu iltifatlar senin varlık anksiyetini kessin.

Kesmezse bu methiye seni haberdar eyle daha da uzatırım.
Şefaat eyle ey ilah varsa biraz eski hatırım.

Halit Karaata