27 Mayıs 2010 Perşembe

Oyun'un notu: Aşağıdaki yazıyı, Hürriyet gazetesinin sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, yazıdaki bariz yazım yanlışlarını kırmızı renkle belirtip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık.


***


Yeter! Söz Milletin


Yalçın Bayer
3 Şubat 1998


Konservatuvarda neler oluyor?

Ankara'dan bir okurumuz, bir vesile ile Beşevler'deki Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı Ankara Devlet Konservatuvarı'na gitmiş. Tiyatro Bölümü'nün camlarına demir parmaklık takılması dikkatini çekmiş... Bir öğrenciye nedenini sormuş, öğrenci, ‘‘Yanıtını bölüm yöneticilerinden alın, biz de anlayamadık’’ demiş...

Yaşama, insanlara, geleceğe olan inançlarını yitirmeye başladıklarını öğrenmiş öğrencilerin... Halbuki bu okula ne umutlarla gelmişler? Ustalardan çok şeyler öğrenecekler, tiyatronun güzelliğini topluma sevdireceklerdi. Şimdi okullarında ne düzenli eğitim kalmış, ne de huzur...

Ah bu 'bürokrasi'deki çekişme, öğrencileri nasıl umutsuzluğa sürüklemiş!

Tiyatro bölümündeki huzursuzluk geçen haziran ayında giriş sınavlarıyla başlamış. Sınav için görevlendirilen yeni jüri üyelerinin atanmasına tepki göstermiş 68 öğrenci... Bölüm dışı, aslen seramik mezunu Yrd. Doç. Füsun Balkaya'nın (DTCF'de 'tiyatro kuramı' master'ı yüzünden Metin Ant -And- istifa etmişti) İhsan Doğramacı'nın torpili ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Süleyman Sağlam'a yakınlığı nedeniyle bölüm başkanlığına atanması dikkatleri çekmiş. Doç. Lemi Bilgin'e de kapılar kapanıvermiş.

Prof. Cüneyt Gökçer, Doç. Lemi Bilgin, Cem Emüler, Levent Ülgen, Ejder (Ecder) Akışık ve Erhan Gökcü (Gökcü) jüri komisyonundan çekilirken, yerlerine Füsun Balkaya, Bozkurt Kuruç ve Ergun Uçucu gibi isimler atanıvermiş. Yakınlara kadrolar açılmış, bu arada da 'oyunculuk' hocaları azalmış.

10 ÖĞRENCİYE CEZA

Sınavların sağlıklı yapılıp yapılmadığı konusunda tartışmalar sürüp gitmiş... Konservatuvar Bölüm Başkanı Ali Doğan, zor günler geçirmiş... Ancak, öğrencilerin tepkisi dinmemiş. 18 öğrenci hakkında soruşturma açılmış, bunlardan 10'u bir ay süreyle okuldan uzaklaştırılmış; sınava giren aday öğrencileri engellemek ve kışkırtmak iddiasıyla... Yurttan da atılan bu öğrenciler eğitim göremedikleri gibi ilerde master yapamayacaklar.

Bölümün deneyimli hocaları ya ayrılmış ya uzaklaştırılmış, yerlerine eski kadro ile kıyaslanmayacak bir kadro getirilmiş, soruşturmalar açılmış, öğrenciler psikolojik sorunlar yaşamaya başlamışlar.

Okurumuz, ‘‘Okulda eğitim yetersiz hale gelmiş, yönetimde bir birliktelik kalmamış. Öğrenciler ve veliler tedirgin durumda. Herkes birbirini hakkında dedikodu yapıyor. Yöneticiler, gelen iktidarlara göre rotasını çevirerek, koltuğunu kaptırmak istemiyor. Sonradan tiyatro bölümüne dönen Cüneyt Gökçer'in ak dediğine, Bozkurt Kuruç kara diyormuş. Derslere girmiyorlarmış. Kimsede heyecan kalmamış, 60 yıllık kurumun gelenekleri parçalanmış...’’ diyor.

Bu arada Ahmet Uğurlu, Necef Uğurlu, Haluk Bilginer, Rüştü Asyalı ve Hikmet Karagöz gibi ünlü tiyatro sanatçıları yetersiz eğitim konusunda öğrencilere fakslarıyla destek vermişler.

YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz, Rektör Prof. Süleyman Sağlam, Konservatuvar Müdürü Prof. Ali Doğan... Öğrenciler, okullarında torpil, kayırma istemiyorlar. Sanata ve sanat eğitimine yönelik sorumlulukların yerine getirilmesini, haklara saygılı olunmasını, huzurlu ve sağlam bir tiyatro eğitimi almak istiyorlar.

Sanıyoruz, 20 yaşlarındaki bu gençleri dinledikten sonra biraz da 'bürokrasi'nin sorgulanması gerekiyor galiba...

(...)

(Kaynak: Hürriyet)


***


Ayrıca bakınız:

Doç. Dr. Füsun Balkaya, Türkiye tiyatrosunun şimşek hızıyla çürümesine neden olanlardan Çorumlu yazar LİNÇÇİ Tuncer Cücenoğlu'nun piyasasını artırıyor

Çorumlu yazar Tuncer Cücenoğlu'nun; "Bozkurt Kuruç benim için özel bir insandır." dediği Yakın Doğu Üniversitesi profesörü, Kurtlar Vadisi'nde oynadı!

Yakın Doğu Üniversitesi Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi Tuncer, aynı üniversitenin Oyunculuk Anasanat Dalı Bölüm Bşk. için diyor ki:

DİKKAT LİNÇÇİ VAR! (Tuncer Cücenoğlu)

Çorumlu yazar LİNÇÇİ Tuncer Cücenoğlu, sosyalist sanatçı Hilmi Bulunmaz'a yanıt hakkı bile tanımayan Ali Şimşek'in gazetesi SANSÜRCÜ BİRGün'de yazdı!


***


"Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman’a verdiği 'Emek Ödülü' haber linkleri"

TAKSAV'ın, 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Halman'a "Emek Ödülü" vermesine karşı çıktığımızda bize teşekkür etme inceliğini gösteren E. Timur'un haberi!

Doğal tiyatral gündemleri yapay gündemler oluşturarak hiçimsemeye çalışan LİNÇÇİ Kurhan, nerede antifaşist bir durum oluşursa, orayı karalamak istiyor


***


LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi