27 Mayıs 2010 Perşembe

'Şaibeli sınav' ertelendi


Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı'na Yardımcı Doçent Füsun Balkaya'nın getirilmesiyle başlayan karışıklık yüzünden, sınavlar Ağustos veya Eylül'de yapılacak.

ŞULE TÜRKER

Ankara- "Şaibeli" olduğu iddia edilen Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın tiyatro bölümü seçme sınavları ertelendi. Konservatuarda sınavların ertelenmesiyle sonuçlanan karışıklıklar, seçme sınavlarından birkaç gün önce Yardımcı Doçent Füsun Balkaya'nın tiyatro bölümü başkanlığına atanmasıyla başladı. Edinilen bilgiye göre, Rektör Süleyman Sağlam'ın yakını olduğu iddia edilen Balkaya'nın bölüm başkanlığına getirilmesinden sonra, Cüneyt Gökçer, Lemi Bilgin, Ejder Akışık, Cem Emüler ve Erhan Gökgücü'den oluşan sınav jürisi, Balkaya'nın başkanlığında sınavı gerçekleştiremeyeceklerini açıkladılar ve sınava girmeyeceklerini içeren dilekçeleri müdürlüğe verdiler.

Jürinin, Balkaya başkanlığında sınavlara girmeyeceğini dilekçeyle bildirmesinin ardından, idare, aralarında Füsun Balkaya ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Bozkurt Kuruç'un da bulunduğu yeni bir sınav jürisi oluşturdu ve sınavlar yapılmaya başlandı.

Sınavların başlamasından sonra, bazı öğretim görevlileri ve öğrenciler, "Yönetim Kurulu kararı olmadan ve rektör imzası olmaksızın jüri oluşturulduğu" ve "sınavda şaibe olduğu" gerekçeleriyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundular. Öğrenciler ve öğretim görevlileri, sınavların sürmesi halinde idari mahkemeye de başvuracaklarını belirttiler. Tüm bu girişimler ve tepkiler üzerine müdürlük sınavları erteleme kararı aldı. Okul yetkilileri, yeni bir jüri oluşturulacağını ve sınavların Ağustos ya da Eylül aylarında yapılacağını söyledi.

İdarenin oluşturduğu yeni jüride yer alan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Bozkurt Kuruç, "şaibeli sınav"la ilgili şunları söyledi: "Jüri üyeleri 'sınavlara girmeyeceğiz' deyip dilekçe vermişler. Okul müdürlüğü de 'madem öyle ben yeni jüri yaparım' demiş. Bana telefon edip yeni jüride yer almamı istediler. Gittim ve sınavları başlattık. Öğrenciler anlamadığım bir nedenle jüriyi ve sınavları protesto etmek için olay çıkardılar."

Olayın idari bir karar olduğunu belirten Kuruç, "Okul müdürü aradı ve 'sınavlar ertelendi' dedi. Okul bizden öğretmen ister, buradan arkadaşlar giderler. Bu olayda ne olup bittiğini hâlâ anlamadım. Ama gördüm ki devlet konservatuarı bitmiş" diye konuştu.

(Kaynak: SABAH)