5 Şubat 2009 Perşembe

4. Abdülhamid, Bizim Tiyatro'nun F451 oyununun afişindeki "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın maddi katkılarıyla" yazısını sünnet etmeden yayınlayabildi!

Biz, özel tiyatroların Kültür Bakanlığı çanağı yalamasına karşıyız. Bunu yüzlerce, belki binlerce kez dile getirdik. Kültür Bakanlığı çanağı yalayanlar, özgür tiyatro yapamazlar; hangi zihniyet iktidardaysa, onun borazanını öttürmek zorunda kalırlar. Özellikle, kendilerini "devrimci" sıfatıyla bağlayanlar, kesinlikle Kültür Bakanlığı çanağı yalamamalı, Efes Pilsen tezgahtarlığı yapmamalı, Sırlar Dünyası'nda oynamamalıdır.

Ne yazık ki Bizim Tiyatro, hem "devrimci" sıfatını kimseye kaptırmamak için keskin söylem geliştiriyor, hem Kültür Bakanlığı çanağı yalıyor ve hem de bu tiyatronun patronu Zafer Diper, Sırlar Dünyası'nda figüranlık yapabiliyor. Bindiği kayığın küreğini çekme kıvraklığına sahip olan Zafer Diper'in tiyatrosunu tanıtırken, tiyatro yayınları da kararsızlık yaşıyor.

Yaşam cahili Yaşam Kaya'nın editörü olduğu www.tiyatronline.com sitesi, Kültür Bakanlığı çanağı yalayan Bizim Tiyatro'nun yaftasını gizlemek için, bu yaftayı sünnet ederek yayınlamıştı. (Bakınız: "Kültür Bakanlığı çanağı yalamadan tiyatro yapamayanlardan biri olan Bizim Tiyatro, Kadıköy Belediyesi'nin emrindeki Barış Manço'da F451'i sahneliyor!" )

Biz de hemen tavrımızı göstermiştik. Nasıl ki koyunlar, ait olduğu sürünün rengiyle damgalanırsa, Kültür Bakanlığı çanağı yalayanlar da, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın maddi katkılarıyla" damgasıyla kendilerini tanıtmak zorundalar. Devlet, adeta damgalı eşek gibi gördüğü tiyatrolardan, haklı olarak, bu yaftalamanın yapılmasını istiyor. Yani, sadaka verdiği tiyatrolara, Kültür Bakanlığı'ndan sadaka aldıklarına dair sloganı yazmalarını emrediyor. Onlar da bu emre tıpış tıpış uyuyorlar.

Peki, Kültür Bakanlığı çanağı yalamadan, Efes Pilsen tezgahtarlığı yapmadan, Sırlar Dünyası'nda oynamadan, damgalı koyun yada damgalı eşek yerine konulmadan tiyatro yapan özel tiyatrolar var mı? Var! Bu tiyatroların adları ne? Biz, damgalı koyun yada damgalı eşek olmayı kabul etmediğine emin olduğumuz, Kültür Bakanlığı çanağı yalamayacağına kefil olduğumuz bir tiyatro adını verelim: Bulunmaz Tiyatro.

4. Abdülhamid'in Tiyatro Dünyası'nda yayınlanan damgalı eşek görünümündeki afişi ve bu afişin süslediği haberi okurlarımıza aktarıyoruz. (HB)


28. Yılında Bizim Tiyatro, F451 ile sahnede !

Bizim Tiyatro / 28.Yıl / F451

Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi (0216) 418 95 49
07, 14, 28 Şubat C.tesi 20.30

(Bradbury’nin Fahrenheit 451 romanından ve
Truffaut’nun aynı adlı filminden yararlanarak)
Oyunlaştıran-Yöneten
Zafer Diper

Yönetmen Yardımcıları
Aslı Nişancı-İzgen Diper
Işık-Müzik Süreyya Karaduman
Film Gösterimi Özgür Sağlık
Sahne Uygulayımcısı Murat Kızılkaya

K i ş i l e r
Yüzbaşı Hüseyin Taş
Montag Zafer Diper
Clarisse Aslı Nişancı
Mildred Nazan Diper
Cervantes Özgür Sağlık

Oyun 2039 yılında geçmektedir.. Kitap kağıtlarının yanıp tutuştuğu ısı derecesidir F451 ve itfaiyecilerin giysilerinin kollarında bu yazılıdır. İtfaiyeciler yangın söndürmek yerine, yapılan ihbarlar doğrultusunda- kitapları yakmakla görevlidirler artık. Ülkede çizgi roman, eski iyi itiraflar ve ticaret mecmuaları dışında kitap okumak, kitap bulundurmak yasak ve büyük bir suçtur.. Montag da işini seven bir itfaiyecidir ve kendisini, yaptığı işi hiçbir zaman sorgulamamıştır. Ta ki on sekiz yaşındaki genç kıza, Clarisse’e rastlayana dek. Yaşamındaki yanlışlar doğrularla yer değiştirmeye başlar o andan sonra.. Eşi Mildred’la iletişimsiz-kopuk birlikteliğinin ayrımına varır; toplumdaki çarpıklıkları derinden duyumsamaya ve onları düşünmeye başlar. Gizliden gizliye, ele geçtirdiği kitapları okumaktadır artık sürekli. Daha sonra da ihbar edilen kendisi olur ama.. Kitap insanlarının bulunduğu yere, ormana kaçar.. Orada herkes bir kitap ezberleyip bir diğerine aktarmaktadır…

Kitap yakmalar tarihçesine de girerek, gelişen süreçte; sansüre, totaliter yönetimlere, kültür endüstrisine eleştirisel bir bakış açısı F451..

www.bizimtiyatro.net / bilgi@bizimtiyatro.net / (0543)765 71 15

(Kaynak: 4. Abdülhamid'in Tiyatro Dünyası)

***

Oyun'un notu: Bakınız; "Kültür Bakanlığı çanağı yalamadan tiyatro yapamayanlardan biri olan Bizim Tiyatro, Kadıköy Belediyesi'nin emrindeki Barış Manço'da F451'i sahneliyor!"