17 Mart 2013 Pazar

Bulunmaz: Alev Özgüner'in düzelttiği "OBLOMOV"da öyle dizgi ve çeviri yanlışı var ki, kitabı anlayabilmek için, beş kez okumak zorunda kaldım!

Bulunmaz, bugün Riga'da yine "Oblomov" okudu... (Foto: Fikriye Bulunmaz)

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın yayınladığı 619 sayfalık İvan Gonçarov'un romanı "Oblomov" kitabında, saymadım ama, sanırım en az 619 dizgi yanlışı var. Dikkat! "Düzelti: Alev Özgüner" 

Sabahattin Eyüboğlu ile Erol Güney'in çevirdiği ve bütün dünyaya etki etmiş "Oblomov" adlı romanın aslını okuma gücüm asla yok. 

O kadar çok az Rusça biliyorum ki, ancak günlük gereksinimlerimi karşılayabilecek durumdayım. Sezgilerim beni yanıltmıyorsa, bu çeviri doğru bir çeviri değil. Gonçarov'la okur arasında barikat var. 

Yukarıda belirttiğim gibi, "Oblomov" romanında son derecede çok yazım yanlışı, ifade kabızlığı var. Denebilir ki; "'Oblomov'un aslını okuyamadığına göre, nasıl oluyor da, bu sözleri edebiliyorsun?!" Dedim ya; sadece sezgi... Aslını okuyanlar hemen kolları sıvasın!...

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

***

Ayrıca bakınız:


Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, ERBİL GÖKTAŞ-HİLMİ BULUNMAZ diyaloğunu içeren kıssadan hisse çok kısa bir oyun yazmanın huzurunu yaşıyor! Mutlaka okuyunuz: "YAZAR MISIN, SABAHA MI BIRAKIRSIN?"

LİNÇÇİ Güllü Fırat, bir araba lâf etmesine karşın, küçücük bir kara üzüm çekirdeğini bile doldurabilecek nitelikte herhangi bir söz söylemekten aciz!

İstanbul - Petersburg seferi yapan THY uçağını ağırlaştıran kitap!

Oblomov yazarı İvan Gonçarov'un ipine bile takmayıp yerden yere vurduğu Hamlet, LİNÇÇİ Üstün Akmen tarafından yine kutsanıyor!

Tiyatro yazarı Melih Anık, İvan Gonçarov'un ipiyle çardağa giren LİNÇÇİ Üstün Akmen'i (ad vermeden de olsa) çok sert eleştiriyor!

İtalyan Kültür Merkezi, LİNÇÇİ Üstün Akmen'i aklandırmak istiyor...

Bulunmaz Tiyatro - İstanbul Genel Sanat Yönetmeni ve Sosyalist OYUN Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sosyalist Sanatçı H. Hilmi Bulunmaz, Yeni Tiyatro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sn. Erbil Göktaş'ın yazdığı "KAPİTALİZMİN KISKACINDAKİ 'SOSYALİST SANATÇI HİLMİ BULUNMAZ'A…" başlıklı yazıyı ağır ağır okuyup ince ince düşündükten sonra, kısık ateşte yavaş yavaş yanıtladı...


SAHNE Dergisi Genel Yayın Yönetmeni T. Murat Demirbaş'ın, Tiyatro... Tiyatro... Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Şükrü Demirkanlı'nın, Yeni Tiyatro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Erbil Göktaş'ın ipine bile takmadığı İstanbul Devlet Tiyatrosu reklâm kulelerinin ticarî kuruluşlar tarafından işgâl edilmesini hızla ortaya çıkarıp, bu kulelerin namusunu kendi namusu gibi korumaya yemin eden Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, SAHNE Dergisi'nin, Tiyatro... Tiyatro... Dergisi'nin, Yeni Tiyatro Dergisi'nin sayfalarını açma cesareti gösteremediği bu durumun peşini asla bırakmıyor...


(Yrd. Doç. Dr. Erbil Göktaş yönetimindeki Yeni Tiyatro Dergisi'nin Mart 2013 tarihli 47. sayısının 6 Mart 2013 saat 10.10'da elimize geçmesinden sonra) LİNÇÇİ tiyatronline.com sitesi, Yeni Tiyatro Dergisi'nin çıktığı konusuyla ilgili olarak saat 11.02'de haber yaptı!


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz şöyle diyor: "Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın yayınladığı Gonçarov'un Oblomov romanında, daha önceki dört okumada anlamadığım o kadar çok dizgi yanlışı var ki, 'düzeltmen Alev Özgüner'in ne işe yaradığını anlamadım!..."


airBaltic'le yolculuk ederken baltic outlook okumakta çok yarar var!


"Oblomov"a ara verince, Ayşe Kulin'i okumak, beni çileden çıkarttı!