16 Kasım 2012 Cuma

Tiyatrodan hiçbir çıkar gözetmeyen Anık "Ölüleri Gömün"ü yazdı!

Oyun'un notu: Yazar Melih Anık, yazılarından en çok 150 sözcüklük alıntı yapılmasına izin verdiği için, 150'inci sözcükten sonrasını okumak isteyenler, en aşağıdaki linki tıklayabilirler!

***

İstanbul Devlet Tiyatrosu – "Ölüleri Gömün"de Yaşayanlar Ne Yapsın?

Melih Anık
22 Kasım 2010

Irwin Shaw, 1913 doğumlu Amerikalı bir yazar. 1984 yılında ölmüş. 21 yaşında radyo programlarına metinler yazarak, Dick Tracy için uyarlamalar yaparak başladığı kariyerinde 1936'da "Ölüleri Gömün" isimli oyunu yazmış. Oyun yazarı olarak başladığı kariyerinde yarattığı karakterlerle "kısa hikâye yazarı" olarak Hemingway, John Cheever ve John O'Hara ile karşılaştırılmış. 1948 yılına kadar devam ettirdiği oyun yazarlığına 1967'ye kadar ara vermiş. 1982 yılında yazdığı son eserine kadar hayatı romanlar, film metinleri, senaryolar, hikâyeler yazmakla geçmiş. 1948'de yazdığı ve 1958'de film olan, Marlon Brando, Dean Martin, Montgomery Clift'li kadrosu ile The Young Lions (Genç Aslanlar) ile tüm dünyada hatırlanan yazar, 1975'de ülkemizde de uzun süre gündemde kalan Rich Man, Poor Man (Zengin ve Yoksul) dizisi ile hayatımıza Rudy Jordache (Peter Strauss), Tom Jordache (Nick Nolte) ve de (Dallas'ın JR'ından önce tanıştığımız kötü adam) Anthony Falconetti (William Smith) tiplerini sokmuş.

Shaw, oyunun ilhamını, Hans Chlumberg'in (1932) "Miracle at The Verdun" - "Verdun Mucizesi" isimli oyunundan almış. Oyunda savaşta ölmüş askerlerin 


(Kaynak: Düşünceler)

***

Ayrıca bakınız:


Bütün yazdıklarını okuduğumuz, bütün yazılarına ilgi duyduğumuz ve hemen hemen bütün yazılarını yayınladığımız yazar Melih Anık'ın yeni yazılarını Melih Anık'ın yazarlık hakkına gösterdiğimiz duyarlılık nedeniyle, bundan böyle, olduğu gibi yayınlamayacağız!

Yazar Melih Anık tiyatro lunaparkındaki dönme dolapları sezdiriyor

Yeni yönetmeliği unutup sezona başlayan 2012 model Engin Alkan

Melih Anık, doğru bildikleri doğrultusunda doğru sözler söylüyor!



Tuncay Özinel, hem LİNÇÇİ ve hem de pespaye oyunlar yazıyor!


Bağımsız tiyatro yazarı Melih Anık, eski LİNÇÇİ, yeni KORSAN Bilal Akar için, kendi doğrularına dayanarak diyor ki: "Bilal Akar yazılarını beğenerek okuduğum bir yazar. Yazıyı okuyunca gördüm ki Bilal, düzgün Türkçesi ve ifadesi ile düzeyli bir cevap yazmış ve saptadığım hususlarla ilgili olarak beni doğruluyordu."