28 Ekim 2012 Pazar

Türkiye'deki rahat koltuklarına birer tombul ev kedisi gibi kurulan romancıların, neden Henri Barbusse gibi roman yazamadıklarını anlayabilmek için, Barbusse'ün "Ateş" romanını okumalısınız!

Ateş (roman)

Ateş (Fransızca: Le Feu: journal d'une escouade) Henri Barbusse'nün 1917'de yazdığı, I. Dünya Savaşı'nı anlatan ilk romanlardan biridir. Kurgusallığının yanı sıra, büyük ölçüde kendisinin savaş sırasında edindiği deneyimlerle yazılmıştır.

Lenin, Rusya'da o dönemde 230.000 baskı satan bir roman olduğunu şu sözlerle dile getirir:

"Kitlelerde inkılâpçı şuurun göze batacak kadar arttığı, her yerde görülmektedir. Bunun en kuvvetli delillerinden biri de, Henri Barbusse’nün 'Ateş' ve 'Aydınlık' adlı romanlarıdır. Bu romanlardan birincisi, Fransa'da 230.000 nüsha basılmış ve daha şimdiden bütün dünya dillerine çevrilmiştir. Kendi görüşleri ve peşin hükümleri tarafından tamamıyla ezilmiş, tamamıyla cahil bir küçük-burjuvanın, tamamıyla cahil kalmış bir sokak adamının, en çok da savaşın etkisiyle, bir inkılâpçı hâline gelmesi, sonsuz bir hakikâtla, ustalıkla gösterilmiştir." 

(Lenin, 3. Enternasyonelin Görevleri Hakkında, 14 Temmuz 1919)

(Kaynak: VİKİPEDİ)

***

Ayrıca bakınız:


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, Kemalist çizgisi ve İşçi Partisi izdüşümü nedeniyle bütün yazılarını okumadığı Berfin Bahar'ın tüm sayılarını mutlaka gözden geçirirken, Ağustos 2012 tarihli 174. sayısındaki Mehmet Ergün tarafından kaleme alınmış "Kerim Sadi ile Nâzım Hikmet" başlıklı ve on iki sayfayı aşkın ciddi yazıyı, tüm dizgi özensizliğini bağışlayarak, bir solukta okumaktan hoşnut!