10 Haziran 2012 Pazar

Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, Türkiye'deki roman yazamama hâllerinden sıkıldığında, kendini üçüncü dünya romancılarının samimî dünyasına atarken, roman okuma yolunda sık sık Gabriel García Márquez'e rastlıyor!

Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, Sultanahmet'teki kitap okuma seansında Gabriel García Márquez'in "Kolera Günlerinde Aşk" romanını okurken... (Fotoğraf: Fikriye Bulunmaz)


Fermina Daza, kör bir öfkenin dürtüsüyle yazdığı mektubun Florentino Ariza tarafından bir aşk mektubu olarak yorumlanabileceğini düşünemezdi. Olanca öfkesini boşaltmış, en acımasız, en yaralayıcı, üstelik en haksız, ama incinmişliğiyle karşılaştırıldığında Fermina Daza'ya çok az gelen sözcüklerle doldurmuştu mektubu. Yeni durumuyla uzlaşma sağlamaya çalıştığı iki haftalık acı bir şeytan kovma çabasının son davranışıydı bu. Yeniden kendisi olmak, kuşkusuz onu mutlu eden, ama kocası ölünce onda kimliğinin en küçük izlerini bile bırakmayan yarım yüzyıllık bir kölelik boyunca vazgeçmek zorunda kaldığı ne varsa hepsini yeniden ele geçirmek istiyordu. Bir günden bir güne içinde sürüklenircesine dolaştığı kocaman, bomboş kalan yabancı bir evde bir hortlak gibiydi; kimin daha ölü olduğunu soruyordu kendi kendine üzüntüyle; ölenin mi, yoksa geride kalanın mı.


(Kaynak: Gabriel García Márquez, "Kolera Günlerinde Aşk" Can Yayınları, 20. baskı, Mart 2011, sayfa 354)


***


Ayrıca bakınız:


Sanatçı Cemal Bulunmaz, Kolombiya anılarını yazmaya başladı!


Başta Orhan Pamuk olmak üzere, Türkiye'deki romancıların yazı kabızı olduğu bir süreçte, Şadan Karadeniz'in çevirisi içimize pek sinmiş olmasa da, Kolombiyalı Gabriel García Márquez'in romanı "Kolera Günlerinde Aşk", insanın içine derin bir ferahlık veriyor!


Türkiye'deki yazarlar roman yazabilmek için Kolombiya'ya gitmeli!


Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz diyor ki: "Aşkın Nur Yengi ile Nihat Haluk Bilginer'in yapay gündem oluşturduğu rüzgârdan kafamı kaldırdıkça, doğal bir dille yazılmış 'Kolera Günlerinde Aşk' romanını okuyorum!"


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, Gabriel García Márquez'in "Kolera Günlerinde Aşk" romanını incelemeye devam ediyor!