30 Kasım 2010 Salı

LİNÇÇİ Kaya'dan, 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Halman'a "Emek Ödülü", AKP'li Kültür Bakanı Günay'a "15. Yıl Festival Onur Ödülü" veren TAKSAV'a kıyak!

Kendisine "Eğitimci, Tiyatro Eleştirmeni" deme cesaretinde bulunurken asla utanmayan ve tabii ki aslında LİNÇÇİ olan Yaşam Kaya, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) düzenlemiş olduğu 15. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali'ni "yıkama-yağlama" yapmak için kaleme aldığı aşağıdaki yazısında kullandığı yukarıdaki fotoğrafta görünen boş koltuklara, vitrinlerde kullanılmak için tasarlanmış birer "cansız manken" yerleştirebilmeyi akıl edebilseydi, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman'a "Emek Ödülü" veren TAKSAV'ın tiyatral tezgâhına küçük bir katkı daha sunmuş olurdu! (HB)


***


Oyun'un notu: Yazıdaki bariz yazım yanlışlarını kırmızı renkle belirtip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık. Ayrıca, kahverengi sözcükler bize ait!

LİNÇÇİ yayıncı(?!) Yaşam Kaya'nın kaleme almış bulunduğu yazının(?!) hiçbir müdahaleye uğramamış, "tertemiz" ve "özgün" hâlini ağır ağır anlamaya çalışıp yavaş yavaş okumak isteyenler, aşağıda verdiğimiz linki hafif bir "mouse" darbesiyle ve gayet yumuşakça tıklayabilirler!


***


Sanat Adına Ankara'da Mükemmel Bir Festival!..


Yaşam Kaya
30 Kasım 2010


15. Uluslar arası (Uluslararası) Ankara Tiyatro Festivali, 26 Kasım Cuma günü sıcak, samimi bir törenle Ankaralı tiyatro severlerin (tiyatroseverlerin) karşısına geçti. Türkiye’de süre gelen tiyatro festivallerinin içinde ayrı bir yeri olan festival için yazılacak, söylenecek çok cümle var. TAKSAV’ ın öncülüğünde; Kültür (ve Turizm) Bakanlığı, Devlet Tiyatrosu (Tiyatroları) Genel Müdürlüğü, birçok belediye, sivil toplum örgütleri, özel şirketler tarafından desteklenen festival, yarattığı sinerji ile Anadolu’da tiyatro yapmaya çalışan insanlara umut oluyor. 58 yerli ve yabancı tiyatro topluluğunun seyirci karşısına geçmeye başlaması şehrin kültürel dokusunu hareketlendirmeye başlamış. Hayatında ilk kez tiyatroya gitmeye hazırlanan insanlara yönelik çalışmalardan tutun da, kültürel olarak Türkiye’ nin tüm insanlarını aynı potada eriten oyunlar festivalin önemini kat be kat arttırıyor!

Festivalin ilk gününe katılan bir eleştirmen olarak gördüklerim beni çok şaşırttı! Öncelikle TAKSAV’ ın organizasyon anlamında dinamik çalışması, festivali benimsemiş kadroların tiyatroya gösterdikleri ilgi, Türkiye’de “tiyatro festivali” yapmaya çalışanlara büyük dersler veriyor. Özellikle de İstanbul’da uluslar arası tiyatro festivali yapmaya çalışan güruhun Ankara’da “halk” için yapılan bu festivali görmesi gerekli. Oyunların demokratik ülkelerde nasıl seçiliyorsa öyle seçildiği aşikar. Kürtçe oyundan tutun da Anadolu’ nun neredeyse tüm bölgelerini temsil eden yapıtlar festival bünyesinde aynı potada eritilmiş.

Ankara Uluslar arası Tiyatro Festivali’ ne (15. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali'ne) sahip çıkan yerel yönetimlerin çabasını taktir (takdir) etmek gerekli. Kültür (ve Turizm) Bakanlığı’ nın festivale sağladığı destek, gerçek anlamda bir tiyatro festivalinin sahnelerde yerini aldığını bizlere kanıtlıyor. Kültür (ve Turizm) Bakanı’ nın ve bürokratlarının bu işi sahiplenerek festival gecesinde bulunmaları, festival ciddiyetinin 15 yıldır düzenli olarak devam ettiğini gösteriyor.

İlk Kez Tiyatroya Gidecek İnsanlar!

(15. Uluslararası) Ankara Tiyatro Festivali açılışında gösterilen görüntüler 15 yıllık birikimi ortaya çıkarıyor ve insanı iki kez düşünüyor (düşündürüyor). Oğuzhan Müftüoğlu, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Emil Galip Sandalcı, Fikret Başkaya, Korkut Boratav, Halit Çelenk, Ali Asker, Halil Ergün, Aytaç Arman, Erbil Tuşalp, Gençay Gürsoy, Haluk Gerger, Hayri Kozanoğlu… gibi birbirinden önemli isimlerin kurduğu TAKSAV’ ın insanları kültürel olarak bilinçlendirme hamlesi, kurucu isimlerin yaptıklarıyla örtüşmüş. Hayatında hiç tiyatroya gitmemiş insanlara yönelik yürütülen çalışma sonucunda binlerce insan tiyatro sanatının gücü ile tanışmış, yine binlercesi festival boyunca tanışmaya hazırlanıyor. Belirli bir elit kesme yönelmeyen festival, Anadolu coğrafyasındaki tüm insanlara ulaşarak kültürel devrime öncülük ediyor. (TAKSAV, 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman'a "Emek Ödülü" ve 12 Eylül Faşizmi ardılı AKP'den milletvekili seçilen, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a "15. Yıl Festival Onur Ödülü" verilmesine öncülük ediyor.)

Festival Açılışında Bir Deha!

Yurt içinde ve dışında pek çok ödül alan ve dünya çapındaki festivallerde Türkiye'yi temsil eden Berfin Aksu’ nun keman dinletisi, festival açılışına gelen insanları büyülerken, açılışa da damgasını vurdu. Piyanoda Larisa Aliyeva’ nın eşliğinde birbirinden güzel bestelere kemanı ile hayat veren Berfin Aksu, küçücük ellerinde dünyayı tutuyor. Türkiye kadınının ikinci sınıfa itildiği günümüzde, Berfin Aksu gibi isimler herkese umut oluyor. Festivalin 15 yıllık geçmişi içinde dünyaya gelip, festival ile büyüyen bir dehanın sanattaki ustalığı parmak ısırtıyor. Festivalin yarattığı sanat ruhu toplumun tüm kesimlerine ulaşıyor ki, Berfin Aksu gibi dehalar sanatın farklı alanlarında mükemmel başarılar elde edebiliyorlar. 12 yaşındaki Berfin’in ustalığına yazacak cümle bulmak çok zor. Bu denli genç bir usta ile tanışırken, festival onur ödülü verilen Müşfik Kenter’ in adının yeni yapılacak bir tiyatro binasına verilecek olması herkesi derinden sevindiriyor.

15. Uluslar arası (Uluslararası) Ankara Tiyatro Festivali, tiyatro sahnelerinin merkezinin Anadolu coğrafyası olduğunu bir kez daha gösteriyor. (Yalancı olduğunu kanıtladığımız! / Bakınız: TAKSAV'cı Yener Aksu yalan söylüyor!) Yener Aksu ve ekibinin çalışması fevkalade başarılı! Türkiye’ nin kültür sanat gündemine damgasını vuruyor. Festivale katılan grupların zoraki şartlar altında sürdürdükleri tiyatro yolculuklarında Ankara önemli bir durak! Emeklerini Ankaralı tiyatro severlere sunan amatör, profesyonel tiyatrolar şehre taşıdıkları enerjilerle insanları bilinçlendiriyorlar. Festival 6 aralıkta sona erecek. Bu tiyatro şölenini kaçırmayın…

(Kaynak: tiyatronline.com)