.
.
LİNÇÇİ Yrd. Doç. Dr. Adnan Tönel
adnantonel@gmail.com / 12:45 02 Mayıs 2010
.
.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin koordinasyonluğunda düzenlenen Avrupa Üniversiteleri Tiyatro Şenliği bugün saat 21.00’da, Atlas Sineması’nda sürpriz bir performans ile açılıyor. Şenlik kapsamında Avrupa’dan 14, Japonya’dan 1 ve Türkiye’den 36 olmak üzere toplam 51 üniversite tiyatro topluluğu gösteri sergileyecek.
.
16 Mayıs 2010 tarihine dek sürecek şenlikte ülkemizden ve Avrupa’dan üniversite tiyatro toplulukları, tiyatro bölümleri ve konservatuvarlar; yeni yüzyılın sahne sanatlarına farklı bakışını, özgün, yaratıcı, denemeci ve yenilikçi yorumlarla görselleştirecekleri, genç ve deneysel tiyatro yapımlarını seyircisiyle buluşturacaklar. 3 Mayıs Pazartesi günü saat 16.00’da, Atlas Pasajı önünden yola çıkacak olan Şenlik Korteji, Tünel Meydanı’na kadar coşkulu, sazlı-sözlü bir yürüyüş gerçekleştirecek. Kortej kapsamında İstanbul Bilgi Üniversitesi Performans Sanatları Bölümü öğrencileri ‘Postmodern Ortaoyunu’ adlı bir performans da sergileyecekler.
.
Ülkemizde son yıllarda oyunculuk eğitimi veren üniversitelerin sayısının hızla artmasının, bu şenliğin önemli bir itici gücü olduğunu söyleyebiliriz. Yanısıra, ülkemizde yetenek sınavıyla öğrenci alan vakıf ve devlet üniversiteleri bu yıl da YGS’den ön kayıtla tiyatro öğrencisi olmak isteyenlere fırsat oluşturmaya hazırlanıyorlar. Eğitim öğretime bu yıl başlayacak olan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Ana Sanat Dalı’nı da listeye dahil edecek olursak, ülkemizde tiyatro eğitimi veren üniversitelerimizin sayısı 22’yi buluyor.
.
Sinema ve televizyonun mesleğe son yıllarda eklediği popüler olma cazibesi, eğitim veren kurumlarımıza da talebi yükseltiyor. Ve sonuç olarak arz talep dengesinde bu arayışları şenlik boyutunda harmanlayan organizasyonlara da gün doğuyor. Avrupa’da ve Türkiye’de Tiyatro Eğitimi veren okulların katılacağı, Avrupa Üniversiteleri Tiyatro Şenliği yaşayan ve yaşatanlarının enerjisiyle, 15 gün boyunca, İstanbul’un farklı bölgelerindeki çeşitli mekânlardan şehre yayılacak. Şenlik kapsamında düzenlenecek atölye çalışmaları ve seminerlerin yanı sıra oyun sonrası gerçekleştirilecek tartışmalar da, sanatsal ve kültürel alışverişe olanak sağlayan yenilikçi ve özgün bir platform oluşturacak. Avrupa’nın dört bir yanından genç tiyatro yeteneklerini İstanbul’da biraraya getirecek olan Şenlik, tiyatro üzerine verimli tartışmalara da ev sahipliği yapacak. Şenlikle eş zamanlı olarak tiyatro eğitimini uluslararası anlamda tartışmaya açacak, ‘İstanbul 2010 Tiyatro Eğitimi Buluşması’ başlıklı iki günlük uluslararası bir tiyatro eğitimi sempozyumu da düzenlenecek. Türkiye ve Avrupa’dan eğitimciler ve tiyatro uzmanları, tiyatro eğitiminde yeni gelişmeler ve eğitimde tiyatronun rolü üzerine tartışacaklar. 7-8 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek bu etkinliğe Uluslararası Üniversite Tiyatroları Derneği (IUTA-AITU) Başkanı Profesör Jean-Marc Larrue’ un da yer aldığı çeşitli eğitimciler ve tiyatro uzmanları, tiyatro eğitiminde yeni gelişmeler ve eğitimde tiyatronun rolü üzerine tartışacak.
.
Şenlik aracılığıyla, Avrupa üniversiteleri arasında sanatsal işbirliklerinin kurulması, ortak prodüksiyonların ortaya çıkarılması ve atölye çalışmalarının düzenlenmesi yakın gelecekte kaçınılmaz olacaktır. Son olarak belirtelim, üniversiteli Tiyatro gruplarının özgün ve denemeci tüm oyunları ücretsiz olarak izlenebilecek. Ayrıntılı programı (http://www.utf-ist.org) adresinden öğrenebilirsiniz. İyi seyirler…
.
(Kaynak: BİRGün)
.
.
***
.
.
Ayrıca bakınız:
.
Adnan Tönel, saatini kirli tiyatro zamanına göre ayarlıyor!
.
LİNÇÇİ Ömer F. Kurhan'ı dramaturg olarak besleyen BİRGün gazetesi yazarı Nedim Saban, Hatay'ın bir ilçesi olan Dörtyol'u Mersin'in bir ilçesi sanıyor!
.
.
Ayrıca bakınız:
.
Adnan Tönel, saatini kirli tiyatro zamanına göre ayarlıyor!
.
LİNÇÇİ Ömer F. Kurhan'ı dramaturg olarak besleyen BİRGün gazetesi yazarı Nedim Saban, Hatay'ın bir ilçesi olan Dörtyol'u Mersin'in bir ilçesi sanıyor!
.