22 Nisan 2010 Perşembe

LİNÇÇİ TEB'den LİNÇÇİ Genco Erkal'a destek!

LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco Erkal, oyun demek için bin şahit gerektiren "Kerem Gibi" adlı sözde oyunu oynayabilmek ve eskimiş milyarlarına yepyeni milyarlar katabilmek için, "yoksul ama onurlu", tüyü bitmemiş yetimlerin ödediği vergilerle zar zor ayakta durabilen Kültür Bakanlığı tarafından bir sadaka kutusu olarak oluşturulmuş Kültür Bakanlığı çanağının 72.000.-TL'lik bölümünü yalamak zorunda kaldı!

12 Mart Faşizmi koşullarında kurulmuş ve ilk olarak Talât Sait Halman'ın başına geçirildiği Kültür Bakanlığı'ndan avanta almayı kendisine ilke edinmiş LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco Erkal'a destek mesajı yayınlama gereksinmesi içindeki LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nin (TEB) bize gönderdiği aşağıdaki yazıyı, yukarıdaki bilgi ışığında okuyunuz!

Hilmi Bulunmaz


***


AYDINLANMA ONUR ÖDÜLÜ


Köy Enstitüleri’nin 70. kuruluş yıldönümünde Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği'nin "Aydınlanma Onur Ödülü"ne LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) GENCO ERKAL değer görüldü. Ödül, LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco Erkal'a bir törenle tevdi edildi.

Gerek bu önemli ödülün, gerekse ödül töreninin, ödül gerekçesinin ve ödül töreninde LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco Erkal'ın yaptığı teşekkür konuşmasının basında (Cumhuriyet Gazetesi hariç) yer almaması yönetim kurulumuzda üzüntüyle karşılandı.

Bu bakımdan, ödül gerekçesini ve LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco Erkal'ın teşekkür konuşmasının tam metnini ekte bilgilerinize sunuyor, LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) GENCO ERKAL'ı kutluyoruz.

Saygılarımızla.

YÖNETİM KURULU


***


Kuruluşunun 70. yıldönümünü kutluyoruz bugün. Genç cumhuriyetin en önemli, en anlamlı projesiydi. Eğitimi köyden başlatmak, iş içinde iş için eğitim, ezberci değil, yaratıcı eğitim ilkesinden yola çıkarak, tüm dünyaya örnek olacak bir modeldi. Bugün o dönemin yıpranmış, soluk fotoğraflarına baktığımızda karşımıza çıkan, bizi heyecanlandıran o yoksul ama onurlu, özgüven sahibi, geleceğe umutla bakan o pırıl pırıl çocuklar, delikanlılar, genç kızlar, yanı başlarında duran aydınlık yüzlü öğretmenleriyle nasıl bir geleceğin habercisiydiler?

Bozkıra atılan tohum tuttu, yeşerdi, çoğaldı, bereketli ürün verdi. Kısa sürede inanılmaz başarılar gerçekleştirdi. Yaşamın her alanını aydınlatan eğitimiyle, özellikle kültür ve sanata, edebiyata, müziğe, tiyatroya önem veren köy enstitüleri, nitelikli, yürekli ve öncü bir öğretmen ordusu yetiştirmenin ötesinde, edebiyatımıza taze bir soluk getiren nice önemli yazar ve düşünürü ortaya çıkardı.

Ama işte, ne yazık ki Köy Enstitülerini (Enstitüleri'ni) yaşatmadılar. O günlerde yakaladığı ivmeyle gelişimini sürdürebilseydi, aydınlanma ışığını tüm ülkeye yayabilseydi, bugün bambaşka bir Türkiye’de yaşıyor olacaktık.

Köy Enstitülerinin (Enstitüleri'nin) ülkesinde töre cinayetleri var olabilir miydi? Türban diye bir sorundan söz edilebilir miydi? Gençlerimize belli cemaatler, tarikatlar el koyup, onları diledikleri gibi eğitebilirler miydi? En önemlisi, aydınlanmış bir Türkiye’nin bilinçli yurttaşları bugünkü gibi bir iktidarı oylarıyla baş tacı ederler miydi?

Sonuçta her şey eğitime dayanıyor. Karanlıkları savunanlar, cumhuriyetin temel kurumlarını ele geçirme savaşımlarını, artık gizlenmeye gerek duymadan sürdürüyorlar. Çok da başarılı olduklarını kabul etmek zorundayız. Üstümüze çöken bu karanlığı ne pahasına olursa olsun parçalayıp yok etmek temel görevimiz olmalıdır.

Bu doğrultudaki çalışmalarını dikkatle ve beğeniyle izlediğim Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneğini (Derneği'ni) bana verdiği Aydınlanma Onur Ödülü’nün bu nedenle benim için özel bir anlamı var. Beni yüreklendirdiniz, gücüme güç kattınız. Çok teşekkür ederim. Adana’dan geliyorum. Gaziantep, Antakya ve Mersin’i de kapsayan güneydoğu (Güneydoğu) turnesini tamamladım. Buradan ayrılıp akşam İstanbul’daki oyuna yetişeceğim. Yorulmak yok, yola devam. Nâzım Hikmet’ten Kerem Gibi’yi oynuyorum şu sıralar. Büyük ozanın dediği gibi:

Kül olayım Kerem gibi yana yana/ ben yanmasam/ sen yanmasan/ biz yanmasak/ nasıl çıkar/ karanlıklar/ aydınlığa…


***


Oyun'un notu: LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nin bize gönderdiği yukarıdaki yazıyı olduğu gibi yayınladık.Ancak, yazıda bulunan LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) ada biz link verip, bu adı kırmızı renkle biz belirginleştirdik. Ayrıca, yazıdaki bariz yazım yanlışlarını kırmızı renkle belirtip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık!

Ayrıca bakınız:

Demirkanlı / Timur / Kurhan'ın LİNÇ KAMPANYATÖRLERİNDEN medet uman İzmir / Balçova Belediyesi, LİNÇÇİ Genco Erkal'a Aydınlanma Onur Ödülü(!) verdi!

Genco Erkal'ın LİNÇÇİLİĞİNİ ödül şalı örtemez!

LİNÇÇİ olmayan Dündar İncesu, LİNÇÇİ TİYATRONLINE'daki yazısında, LİNÇÇİ "DOSTLAR TİYATROSU'na ve de" LİNÇÇİ "GENCO ERKAL'a teşekkür ederim." diyor!

Genco Erkal, Tansu Çiller, Talât Sait Halman, Özdemir Nutku, Kerem Kurdoğlu, Ömer F. Kurhan, Boğaziçi Üniversitesi'nde SANSÜRCÜLÜK eğitimi mi aldılar?

LİNÇÇİ Prof. Dr. Özdemir Nutku ve LİNÇÇİ Genco Erkal'la aynı masada konuşacağı için, Özgür Başkaya'nın "abileri" umarız bir kez daha katledilmez!

Dün akşam, Tiyatro Fora'nın oyununu izlemek için davet edilen Erbil Göktaş'la birlikte gittiğim izbe tiyatro binasındaki karanlık bir afişin izdüşümü!

LİNÇÇİLERİ biliyoruz... LİNÇÇİLERİN farkındayız... LİNÇÇİLERLE BİRLİKTE değiliz!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi