"KEREM GİBİ ..."
Dündar İncesu
17 Nisan 2010
"Bu kitabın yazarı yüreğini, kafasını,kalemini,boydan boya ömrünü halkına vermiş olmakla övünen, sıradan bir Türk şairidir. Öte yandan bu şair; adı, coğrafyası, ırkı, milliyeti ne olursa olsun,milli bağımsızlık, sosyal adalet,barış için dövüşen her halkın bu uğurdaki savaşlarını şiir ile övmüştür. Onların zaferlerini öz halkının zaferleri, yenilgilerini öz halkının yenilgileri, sevinçlerini, acılarını öz halkının sevinci, acısı bilmiştir. Bu kitapta bu acılardan, bu sevinçlerden,bu yenilgilerden , bu zaferlerden yankılar da vardır.” der Nazım (Nâzım) Hikmet RAN bütün eserlerine yazdığı önsözde...
Her sezon yeni oyunlarıyla gündemi etkileyen, geçtiğimiz sezon 200.kez (200 kez) sahnelenen “Sivas ‘93” belgesel oyunu ile Madımak Otel’de (Oteli'nde) yaşananları hatırlatan, “Marx’ın Dönüşü” oyunu ile kapitalist sistemin kriz dönemini sorgulayan LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco ERKAL, “ KEREM GİBİ : NAZIM (NÂZIM) HİKMET’LE 35 YIL” oyunu ile tiyatro sahnesinde Nazım (Nâzım) Hikmet’in şiir dünyasından izlenimleri; ozanın yaşamı, şiirleri ve görüntüleri aracılığıyla anlatıyor. LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco ERKAL, belgesel-tiyatro ve şiiri buluşturarak, seyircileri Nazım (Nâzım) HİKMET’in şiir dünyasında bir gezintiye çıkartıyor...
LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco ERKAL’ın yönetip, oynadığı NAZIM (NÂZIM) HİKMET’in şiirlerinden oluşan tek kişilik oyunda, Nazım (Nâzım) Hikmet’in gençlik yılları, mahkumiyeti, hapishane yılları, açlık grevi, zorunlu sürgünlüğü, vatan hasreti, tüm dünyayı kucaklayan insan sevgisi, dünya barışı için mücadelesi, kurtuluş savaşı izlenimleri, 20.yüzyılın dünya ölçüsünde en büyük ozanlarından birinin yaşamı, belgesel bir filmle bütünleşerek şiirsel bir destana dönüşüyor.
Oyun aynı zamanda 1975 yılında , ülkemizde ilk şiir-tiyatro deneyimini gerçekleştiren LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco ERKAL’ın Nazım (Nâzım) HİKMET’le 35 yıllık yolculuğuna da tanıklık ediyor. 1975 yılında NAZIM (NÂZIM) HİKMET’in “ Kerem Gibi” oyununu uyarlayan LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco ERKAL’ın Nazım (Nâzım) Hikmet’le geçen 35 yıllık serüveninden etkinlik görüntülerine de yer veriyor.
LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco ERKAL ‘ın tiyatroda “ KEREM GİBİ”yle başlayan Nazım (Nâzım) çalışmaları, 1981 ‘de “ Her Gün Yeni Baştan”, ve 1990’da “MERHABA” ile sürdü. Daha sonra Mehmet ULUSOY’la birlikte gerçekleştirdikleri “ SEVDALI BULUT” ve LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco ERKAL’ın 17 yıldır sürekli oynadığı “LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Dostlar Tiyatrosu klasiği olan- “İNSANLARIM” adlı oyunlar geldi. Arada İstanbul Tiyatro Festivali’nde Nazım ‘ın (Nâzım'ın) 100. doğum yılı için sahnelediği “ Nazım’a (Nâzım'a) Armağan” yer aldı. LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco ERKAL’ın Nazım (Nâzım) HİKMET’in çalışmaları, sadece Türkiye’de değil New York’tan Sidney’e, Toronto’dan Selanik’e, Berlin’e ve Paris’e uzandı. Türkçe dışında Fransızca ve İngilizce olarak sürdü. Nazım (Nâzım) Hikmet’in dizeleri ve Fazıl SAY’ın müziği ile yaşam bulan “Nazım (Nâzım) Hikmet Oratoryosu”nda , LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco ERKAL şiirleri anlatıcı olarak seslendirdi.
"KEREM GİBİ: NAZIM (NÂZIM) HİKMET’le 35 YIL” baştan sona belgesel bir film eşliğinde oynanıyor. Nazım (Nâzım) Hikmet’in hayat hikayesi,fotoğrafları ve film görüntüleriyle sahneye taşınıyor. Selanik’ten Moskova’ya uzanan yaşamı ve memleket özlemi Nazım’ın (Nâzım'ın) kendi dizeleriyle LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) Genco ERKAL tarafından seyirciye aktarılıyor. Mükemmel bir ekip çalışması örneği sunan LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) DOSTLAR TİYATROSU’na ve de LİNÇÇİ (İngilizce: LYNCHER) GENCO ERKAL’a teşekkür ederim.
"Oyuncu”nun ölümü selamladığı yerde OZAN alıyor sözü yeryüzünde Türkiye, Türk halkı, Türk dili varoldukça duymadan edemeyeceğimiz sesiyle mutlu yarınları muştuluyor.
"Oyuncu”nun sesi OZAN’la bütünleşiyor, güçleniyor, çoğalıyor “ KEREM GİBİ NAZIM (NÂZIM) HİKMET’LE 35 YIL” adlı oyunda...
Hala (Hâlâ) dilimizdeki sözü ve kulaklarımızda sesi ile “ bağır/bağır/bağır/ bağırıyor, koşun kurşun eritmeye çağırıyor...”uz
Çünkü ;
"Ben yanmasam/ sen yanmasan/ biz yanmasak/ nasıl çıkar/ karanlıklar/ aydınlığa ...!”
(Kaynak: tiyatronline.com)
***
Oyun'un notu: Yukarıdaki metni, Enver Başar'ın sahibi, yaşam cahili ve LİNÇÇİ Yaşam Kaya'nın editörü olduğu LİNÇÇİ tiyatronline.com sitesinden alarak aynen yayınladık. Ancak, metinde bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları biz kırmızı harflerle belirttik. Ayrıca, metindeki bariz yazım yanlışlarına kırmızı renkle dikkat çekip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık!
Ayrıca bakınız:
LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!
Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!
Linç imzacıları listesi