24 Ocak 2009 Cumartesi

UNESCO’ya bağlı Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi, Basın Konseyi Başkanı olarak Oktay Ekşi'yi değil, Naci Ekşi'yi tanıyor!


Oyun'un notu: www.tiyatrodergisi.com.tr sitesinde, şimdiye dek, onlarca yanlış saptayıp okurlarımıza sunduk. (Örnekse bakınız: "Petersburg skandalı", "İsmet'ler ölünce, İsmail'lere dönüşüyorlar(!)") Site sahibi Mustafa Demirkanlı, saptadığımız yanlışların farkına varır varmaz, düzeltme yapıyor. Ne var ki okurlarına, hemen hemen hiçbir açıklamada bulunmuyor. Bizim düzeltme yaptığımızı, okurlarına zinhar duyurmuyor. Biz, kendisinden herhangi bir teşekkür beklemiyoruz. Sadece, okurlarını eşek yerine koymamasını arzu ediyoruz. Herhangi bir yazıda saptadığmız yanlışını düzelttiğinde, okurlarına, ilgili yazının neresini düzelttiğini belirtmesi, bizim için yeterlidir. Mustafa Demirkanlı değil de, TEB yanlış yaptıysa, bu kez de TEB Başkanı Üstün Akmen'den bir düzeltme bekleyeceğiz.

Mustafa Demirkanlı'nın sitesi üzerinden "Akmen, Basın Konseyi Başkanı Naci Ekşi’yi (...) göreve çağırarak" yanlış yapıyor. Demirkanlı, Oktay Ekşi yerine, Naci Ekşi'nin göreve çağrılmasına yardım ve yataklık ederek yanlış yapıyor.

Daha kimi göreve çağıracaklarını bilmeyen şaşkınlar, Aykut Işıklar'dan nasıl hesap sorabilecekler? Şaşmamak elde değil! (HB)


TEB BAŞKANI ÜSTÜN AKMEN: “BU İŞ BURADA BİTMEZ, BİTMEMELİ”


www.tiyatrodergisi.com.tr
24 Ocak 2009


Bugün Gazetesi yazarı Aykut Işıklar’ın 16 Ocak tarihli köşesinde tiyatro sanatçısı Nedim Saban’ı hedef alarak: “Türk tiyatrosunun sorunları yok mu? Var tabii ki. Ama bunu ne hikmetse yılların oyuncuları, yönetmenleri değil de sadece ve sadece bir tatlıcı dile getiriyor. Her protesto olayında en başta yürüyor. Yarım Türkçesi ile göbeğini sallaya salaya anlatıyor. Tiyatroyu biraz bilen kişi Nedim Saban'ı oyuncudan saymaz. Hele Musevi kökenli Türk vatandaşı olduğunu bilenler” ifadesini kullanması tiyatro camiasında infial uyandırdı. UNESCO’ya bağlı bir sivil toplum örgütü olan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi’nden (TEB) yapılan sert açıklamada Işıklar’ın yazısı “… zavallı bir gazetecinin faşizan düşünceleri” olarak değerlendirilirken, Aykut Işıklar’ın söz konusu yazısısında “bilfiil” ırkçılık yaptığı iddia edildi. TEB başkanı Üstün Akmen ise sorulan soruları yanıtlarken: "Ogün bugündür izliyoruz ne Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden, ne de Basın Konseyi’nden ses yok. Bu pervasızlık başlı başına bir ayıptır. Mankenlerin, şarkıcıların, türkücülerin dedikodu muhabiri olan bu yazar, hangi cesaretle tiyatro sanatına bulaşıyor ve de seçkin bir tiyatrocu için ne hakla ”… geleneksel Türk Tiyatrosu'nu, Şehir Tiyatroları'nın repertuvarını yorumlamak, AKM veya Harbiye Tiyatrosu'nu konuşmak ona kalmadı. Sadece ortalığı karıştırıyor, arkadaşlarını kışkırtıyor. Sakın ırkçılık yapıyorum sanmayın. Saban madem bu kadar hassas bir insan, önce Gazze'yi düşünsün” diyor, şaşmamak mümkün değil. Tiyatro sanatçısı Saban'a yöneltilmiş olan ırkçı, antisemit, kişisel hak ve özgürlüklere aykırı, kişiyi hedef gösteren yazısı sokaktaki faşizmin bir çeşit yansımasıdır,” diye konuştu.

Aykut Işıklar’ın Nedim Saban için kullandığı: ”Günlerdir İsrail bombaları ile ölen küçük çocukları düşünsün. İşleri yolunda, baklava satarken iyi para kazanıyor. Gazze'ye maddi yardım mı yapar, yoksa baklava mı gönderir bilemem. Veya anlamadığı konularda konuşmasın. İçimden 'Hey Türk vatandaşı Nedim Saban'ın baklavasından yemeyin' demek geliyor ama demiyorum” sözlerinin, “seviyesizlik” olarak değerlendiren Akmen, Basın Konseyi Başkanı Naci Ekşi’yi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç’i göreve çağırarak: “Aykut Işıklar’ın bu yazısı, şayet gazetecilik mesleğinin etik değerlerini silkelemiyorsa Cemiyet’e ve Konsey’e söyleyecek sözüm yok. Ama bu iş burada bitmez. Daha doğrusu bitmemeli. Bitmeyecek. Bitti sananların tepesine tiyatronun tanrıları binecek,” dedi.

(Kaynak: tiyatrodergisi.com.tr)