21 Ocak 2009 Çarşamba

Kafasında beyin yerine; Hitler, Mussolini, Franco, Salazar, Pinochet, Evren gibi faşist katillerin suretlerini taşıyan Aykut Işıklar'a TEB tepkisi!

Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nin (TEB) yapısını beğenmiyoruz. TEB'in icraatlarını; her olanakta, her fırsatta, hem de acımasız bir dille eleştiriyoruz. (Örnekse bakınız: "Yumurtasız omlet yapabilen sihirbazlar")

Nedim Saban'ın bazı yazılarını sitemize taşısak da, Kültür Bakanlığı çanağı yaladığı için, acımasız bir dille eleştiriyoruz. (Örnekse bakınız: "45.000 YTL'lik tiyatro")

Ancak...

Tüm eleştirilerimize karşın, ne TEB'i, ne de Nedim Saban'ı, kalemlerinden salya akıtarak saldıranlara karşı yalnız bırakamayız. Kafasının içerisinde beyin yerine, faşist katillerin karanlık suretlerini taşıyanlara karşı, devrimcilerin haykırdığı sloganı atmaktan büyük keyif alıyoruz:

KAHROLSUN FAŞİZM!...

YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ!...

Medya faşisti Aykut Işıklar'ın yazısını eleştirebilme cesareti gösteren TEB'le ilgili haberi, Tiyatro Dünyası sitesinde gördük. Ne yazık ki, hemen her zaman yaptığı gibi, 3. Abdülhamid'in sitesinde Aykut Işıklar'ın kaleminden salya akıtarak yazdığı yazının kaynağı yok. Biz, Işıklar'ın salyalı yazısının linkini veriyoruz. (Bakınız: Bugün, "Ankara’nın taşı toprağı silah olursa!..") Aşağıya aktardığımız Tiyatro Dünyası sitesindeki yazıyı okuyunuz. (HB)


Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Birliği: "Aykut Işıklar, bilfiil ırkçılık yapmaktadır"


UNESCO’ya bağlı bir sivil toplum örgütü olan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Bugün Gazetesi yazarı Aykut Işıklar’ın 16 Ocak günkü köşesinde “Ankara’nın taşı toprağı silah olursa!..” başlığı altında yazdığı yazının tiyatro sanatçısı Nedim Saban ile ilgili bölümü: “Akıllara durgunluk verecek oranda hamlık” olarak yorumlandı.

Aykut Işıklar’ın anılan yazısında: “Türk tiyatrosunun sorunları yok mu? Var tabii ki. Ama bunu ne hikmetse yılların oyuncuları, yönetmenleri değil de sadece ve sadece bir tatlıcı dile getiriyor. Her protesto olayında en başta yürüyor. Yarım Türkçesi ile göbeğini sallaya salaya anlatıyor. Tiyatroyu biraz bilen kişi Nedim Saban'ı oyuncudan saymaz. Hele Musevi kökenli Türk vatandaşı olduğunu bilenler..” ifadesiyle tiyatromuza hizmetleri olan değerli bir tiyatro misyonerinin aşağıladığı ifade edildi ve yazının bu bölümü: “Zavallı bir gazetecinin faşizan düşünceleri” olarak değerlendirildi.

”Geleneksel Türk Tiyatrosu'nu, Şehir Tiyatroları'nın repertuvarını yorumlamak, AKM veya Harbiye Tiyatrosu'nu konuşmak ona kalmadı. Sadece ortalığı karıştırıyor, arkadaşlarını kışkırtıyor. Sakın ırkçılık yapıyorum sanmayın. Saban madem bu kadar hassas bir insan, önce Gazze'yi düşünsün” cümlelerinde “bilfiil ırkçılık” yapıldığının belirtildiği açıklamada Aykut Işıklar’ın: ”Günlerdir İsrail bombaları ile ölen küçük çocukları düşünsün. İşleri yolunda, baklava satarken iyi para kazanıyor. Gazze'ye maddi yardım mı yapar, yoksa baklava mı gönderir bilemem. Veya anlamadığı konularda konuşmasın. İçimden 'Hey Türk vatandaşı Nedim Saban'ın baklavasından yemeyin' demek geliyor ama demiyorum” sözlerinin bir gazeteciye yakışmayacak seviyesizlik mertebesinde olduğuna değinilen açıklamada, Işıklar’ın etik açıdan uyması gereken “Basın Ahlak Yasası”nı ihlal ettiği öne sürüldü ve Basın Konseyi göreve çağırılarak “Bu gazetecinin ne kendine, ne okuruna, ne de mesleğine saygısı vardır. Bunlar yetmezmiş gibi alenen ırkçılık yapmaktadır,” dendi.


(Kaynak: Tiyatro Dünyası)