6 Ocak 2009 Salı

TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a, Ertuğrul Günay eliyle "Emek Ödülü" verdiği bir süreçte. OYÇED, "öznesiz tümce" kuruyor!

OYÇED'li Nazif Uslu'nun Repertuar Kurulu Üyesi olduğu Kazmacıbaşı yönetimindeki Şehir Tiyatroları, zafiyet yaşıyor. AKP'li Kadir Topbaş'ın emriyle Şehir Tiyatroları'nın başına bela olan Kazmacıbaşı, idarecilik yapabilecek bir donanıma sahip olmadığından, elini attığı her işi yüzüne gözüne bulaştırıyor.

Aşağıda sunduğumuz OYÇED'in "protesto" metni, tam anlamıyla kimi protesto ediyor, belli değil. Oysa, Kazmacıbaşı'nın yeni bir skandalı söz konusu olan. Yedi Tepeli Aşk oyununu sansürleyen Kazmacıbaşı'nın adını anmadan bir protesto metni yazmak, bizce, yumurtasız omlet yapmaya benziyor. Kenan Işık'ın adını anmadan Yedi Tepeli Aşk oyununun sansür edilmesini anlatmaya çalışmak, "öznesiz tümce" kurmayla eşanlamlı.

Yeni okumaya başlayan çocuklara; "...top oyna." yada "...ip atla." dediğimizde, çocuklardan; "Ali top oyna." yada "Ayşe ip atla." olarak algılamalarını bekleyemeyiz.

Yedi Tepeli Aşk oyununun yazarlarından Seray Şahiner'in yapıtına müdahale edildiğine göre, Seray Şahiner'in adını, protesto metnine eklemek zorundayız. Oyuna müdahale eden Kadir Topbaş'ın sesi Kenan Işık'ın adını, protesto metnine eklemek zorundayız.

Malumunuz, "öznesiz tümce" kullananlar, dertlerini anlatamazlar. Benim gibi, ilkokul mezunu bir halk çocuğunun, OYÇED'in "protesto" metnini anlaması çok zor. OYÇED (Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği), bir yazar örgütü olması nedeniyle, "öznesiz tümce" kurmamalı. OYÇED Yönetim Kurulu Üyesi Nazif Uslu'nun da sorumluluk aldığı Şehir Tiyatroları, Kazmacıbaşı'nın zavallılığından bir an önce kurtulmalı. Nasıl ki ülkemizin, AKP zavallılığından bir an önce kurtulmaya ihtiyacı varsa, Şehir Tiyatroları'nın da Kazmacıbaşı'nın gerici iktidarından kurtulmaya ihtiyacı var. Bunu sağlayabilmenin "önsöz"ü de, "öznesiz tümce" kurmayı terk etmektir.

Her şeye karşın, Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği'nin açıklamasını okuyunuz. (HB)


NEREDEN ve NASIL GELİRSE GELSİN, SANSÜRÜ PROTESTO EDİYORUZ!!!


İBBŞT’de sahnelenen Yedi Tepeli Aşk oyununun gelen tepkiler üzerine sahneden kaldırılması, karanlık düşünceli insanların uyguladığı bir sansürdür!

Oyun, yalnızca içindeki bir öyküde Alevi bir kızın bekaret sorununu dile getiriyor diye tepki çekiyor. Bu tepki belli kaygılar içinde olan kişiler tarafından abartılarak dile getirilmiştir. Kendisi de yazar olan bir tiyatro adamının, özgürlükçü bir tavırla sanatın yanında yer almak yerine, böyle bir yaklaşımla bir sanat yapıtını karalaması çağdışıdır.

Muhtemel saldırıların önünü almak kaygısı ile bir oyunun sahneden indirilmesi, toplumu sanata ve sanatçıya karşı kışkırtan, dolayısıyla sanatçıların yaratı özgürlüğünü kısıtlayan ve sanatçının söyleyeceği söz'e karışanların yol açtığı insanlık dışı bir durumdur ve onaylanması mümkün değildir. OYÇED, öncelikle tiyatro sanatını kısıtlamaya gayret göstererek aydınlanmanın, paylaşmanın, insanın önünü tıkayanları şiddetle kınamaktadır.

OYÇED Yönetim Kurulu

(Kaynak: OYÇED)

***

Oyun'un notu: bakınız:
1- ...VE KARGA PEYNİRİ BIRAKMADI!
2- TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Halman'a "Emek Ödülü" verdiği bir süreçte, Hülya Karakaş, Kazmacıbaşı'na hesap soruyor
3- "TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a 'Emek Ödülü' verdiği bir süreçte, zaar "Milli Yalaka" vazife başında!"
4- TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a "Emek Ödülü" verdiği bir süreçte, "Millî Güvenlik Konseyi" üyeleri arasında çatlak oluştu!
5- Şehir Tiyatroları "Millî Güvenlik Konseyi" üyeleri arasında oluşan çatlağı, Kazmacıbaşı, tükürükleyerek kapatmaya çalışıyor!
6- "TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a 'Emek Ödülü' verdiği bir süreçte, Kazmacıbaşı, Şehir Tiyatroları'nı karaya oturtuyor!"
7- "TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a, Ertuğrul Günay eliyle 'Emek Ödülü' verdiği bir süreçte, İŞTİSAN Başkanı'ndan açıklama"
8- "TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a 'Emek Ödülü' verdiği bir süreçte, Kazmacıbaşı, Şehir Tiyatroları'nı uçuruma sürüklüyor!"
9- "TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a, Ertuğrul Günay eliyle 'Emek Ödülü' verdiği bir süreçte. OYÇED, 'öznesiz tümce' kuruyor!"

***

Oyun'un notu: Ayrıca bakınız; "Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman’a verdiği 'Emek Ödülü' haber linkleri"