13 Kasım 2008 Perşembe

Bakanlık çanağı yalayamayanların feryadı / 3

Foto: Selçuk Uluergüven


Hilmi Bulunmaz
13 Kasım 2008


Selçuk Uluergüven adını, kendimi bildim bileli duyarım. Bende iz bırakan bir kişiliğe sahip olmamakla birlikte, bana ters gelen bir yapıda da değil. Ayrı dünyaların insanı olduğumuz kanısındayım. Ne var ki, Bahariye Sanat Merkezi'ni kurduktan sonra, ilgilenmeye başladım Uluergüven'le. Bu arada, oğlu Eren, 21 yaşında ölünce, son derecede üzüldüğümü anımsıyorum.

Uluergüven'in insani boyutu bir yana, içinde bulunduğu toplumsal durum nedeniyle, geliştirdiği tiyatral davranışlarla ilgileniyorum. Kültür Bakanlığı çanağı yalamak için başvuruda bulunması, benim karşı çıktığım bir durum. Tüm Kültür Bakanlığı çanağı yalayanlara gösterdiğim tepkiyi, Uluergüven'e de gösteriyorum. Kimseye ayrıcalık tanıyamam. Benim verdiğim vergiden nasiplenmek isteyenler, benim eleştirilerime de katlanmak zorundalar.

İmdi, gelelim aşağıdaki metnin irdelenmesine. Uluergüven'in metnine, parantez içerisinde eklediğimiz linkler ve kırmızı harfli sözcükler bize aittir.


Selçuk Uluergüven'den Mektup 2


Selçuk Uluergüven
13 Kasım 2008


Sayın,
Raşit Çelikezer, Turgay Nar, Refik Erduran, Lemi Bilgin

Cevap vermeyen, eylemlerinin nedenlerini açıklama zahmetinde bulunmayan aydınlar. (Bakınız: "Bakanlık çanağı yalayamayanların feryadı / 1") (Bir insan, kendisine sorulan sorulara yanıt vermezse, bırakın aydın olmayı, insan olduğu konusunda bile kuşku duyulur.)

Siz, Kültür Bakanlığı Özel Tiyatroları Destekleme Kurulu Sayın Üyeleri, susmayın ölçütlerinizi açıklayın. (Ölçütleri olmadığından açıklayamazlar.) Açıklamak zorundasınız. (Açıklamak zorunda değiller. Çünkü onlar, bulundukları yere, halkın kararıyla değil, benim verdiğim vergilerle ayakta duran devletin sayesinde geldiler.) Bahariye Sanat Merkezi'ni hangi nedenlerden dolayı görmezlikten geldiniz. (Onlar, işine gelmeyeni görmezler.) Şu zor ekonomik ortamda bile hiç sponsorsuz biri 165, diğeri 90 kişilik iki adet tiyatro salonu yaptığımız için mi suçluyuz. (Sizin suçunuz, Kültür Bakanlığı çanağına bu denli çok güvenmeniz.) Bir tiyatro sanatçısı olarak, İstanbul'a salon kazandırmak ve faaliyete geçirmek sizleri hiç mi heyecanlandırmadı, hiç mi sevindirmedi? (Emin olun, onları hiçbir şey heyecanlandırmaz, hiçbir şey sevindirmez. Hatta yeni bir salon kazandırmanız, onları üzer. Kendi beceriksizliklerinin su yüzüne çıkacağı korkusuyla çok üzülürler.)

Beyler, siz orada jüri üyesi değilsiniz. (Jüri üyesi olamayacak denli yeteneksiz insanlar.) Yoksa son yıllarda televizyonlarda yaygınlaşan seviyesiz yarışmalardan etkilenip “onu eledik, bunu geçirdik” gibi bir hevese mi kapıldınız? (Hayır, hayır. Onlardan da daha yeteneksizler, daha duyarsızlar.)

Ben 47 yıllık tiyatro yaşamımda yüzlerce oyunda oynamış, onlarca oyun sahneye koymuş ülkemizin en önemli tiyatro topluluklarında çalışmış bir sanatçıyım. (Onlar için, bu söyledikleriniz faso fiso. Sizi dinlemezler bile. Belki sesinizi biraz daha yükseltirseniz, sizi susturmak için, size de çanak yalatabilirler.) Beni ve benim tiyatromu nasıl elersiniz? (Elerler, elerler. Onlar, ununu eleyip eleğini hiçbir zaman duvara asmazlar.) Ayrıca bu sorumu başvurup da elediğiniz tüm tiyatrolar için soruyorum. (Sormakla kalırsınız.) Ölçütünüz nedir açıklayın. (Yineliyorum: Ölçütleri yok.) Bir tiyatronun yeni kurulmuş ve daha ilk yılı olması mı? (Takmazlar öyle şeylere.)

Peki siz bilmez misiniz ki; en çok ilk yıl desteklenmeye gereksinimi vardır bir tiyatronun. (Onlar, sadece başlarını sallayıp harcırahlarını alırlar.) Bunu kuruldaki bürokratlar bilmeyebilir. (Bürokratları aklamayalım. Onlar da suçlu.) Ama siz sanatçılar olarak onları uyarmalıydınız. (Sanatçı mı dediniz?) Ölçütünüz neydi? (Öl-çüt-le-ri yoook!) Özel Tiyatroları bir ticari kuruluş olarak mı değerlendirdiniz. (Evet, aynen öyle. Onlar kendi tiyatrolarını da birer bakkal dükkanı gibi algılıyorlar.) Şirket olanlar, olmayanlar. (Evet.) Sermayesi çok olanlar olmayanlar. (Evet, evet.) Bakanlık bürokratlarının sanattan zerrece haberleri olmadığından bu tip değerlendirmeler yapmaları doğaldır. (Bürokratları aklamayalım. Anlamıyorlarsa, neden Kültür Bakanlığı çanağı yalatıyorlar?) Ama siz hiç mi uyarmadınız? (Onların da "sanattan zerrece haberleri" yok. Kendileri uyanmamış ki, bürokratları uyarsınlar!)

Özel tiyatroların bir ticari kuruluş olmadığını, tam tersine büyük ekonomik zorluklarla ve büyük fedakarlıklarla yaşamlarını sürdürdüklerini niye savunmadınız. (Ağabeyciğim, aynı konu etrafında dönüp durmayın. Bizi de tekdüzeleştiriyorsunuz. Onlar, insani olan hiçbir şeyi savunamazlar.) Örneğin yıllardır Kadıköy'de binbir güçlükle tiyatro yapan Ali Erdoğan'ın Kabare Tiyatrosu'na destek vermezken hiç mi yüreğiniz sızlamadı? (Onlarda yürek yok. Onlar, sırtlarını yasladıkları devlet sayesinde oluşan çelik zırhlarıyla çürüyüp gidecekler.)

Beyler, tekrar ediyorum; siz eleme yapmakla görevli jüri değilsiniz. (Tek görevleri, Kültür Bakanlığı çanağı yalama becerisi gösterenlerin üzerini işaretleyerek, itaat çetelesi oluşturmak.) Siz başvuran her tiyatroya, projesinin maliyetine göre destek sağlamakla yükümlüsünüz. Ve orada Özel Tiyatroları savunmak zorundasınız. (Size öyle geliyor.)

Sizler sanatçıysanız (ki değiller), bir aydınsanız (ki değiller), destek vermediğiniz tiyatroların nedenini açıklamak zorundasınız. Bunu bakanlık yapsın derseniz o zaman bu sizin bakanlık bürokratlarına teslim olduğunuzun ispatı olur. (Bürokratlar kimseyi teslim almaz. Bürokratlarla al takke ver külah olanlar, kendiliğinden bürokratlaşırlar. Hatta Kültür Bakanlığı çanağı yalamak isteyenler de bürokratlaşırlar. Hatta hatta Franz Kafka'nın Dönüşüm kitabındaki Gregor Samsa gibi hamamböceğine dönüşürler.)

Ayrıca size şunu söylemek isterim; destek verdiğiniz 51 tiyatronun içinde bazı kağıt üstünde varolan tiyatrolar da bulunuyor. (Bulunuyorsa, iddianızı kanıtlamakla yükümlüsünüz.) İsimlerini sormayın katiyen söylemem. (Hem suçlayacaksınız ve hem de isim vermeyeceksiniz. Bu tutuma halkımız "kıvırmak" diyor.) Demek ki titiz de çalışmamışsınız. Araştırın yaptığınız hatayı kendiniz bulun. Aydın'ın görevidir bu. (Benim bildiğim Aydın, 09 plakalı kentimiz. Tiyatrocuların içinde aydın pek yetişmez.)

Bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar. (Kültür Bakanlığı çanağı yalatmak için yola devam etmeliler. Ben de başarılar dilerim.)

Selçuk Uluergüven
BAHARİYE SANAT MERKEZİ
Genel sanat yönetmeni

(Kaynak: Tiyatro Dünyası)

***

Bakınız:
Bakanlık çanağı yalayamayanların feryadı / 1
Bakanlık çanağı yalayamayanların feryadı / 2
Kültür Bakanlığı çanağı yalayanlara olanak
Bakanlık çanağı yalayamayanların feryadı / 3