13 Kasım 2008 Perşembe

Kürşat Başar ve Nihal Geylan Koldaş, Coşkun Büktel'le Theope oyununu konuşuyor


Theope / Coşkun Büktel from Cemal Bulunmaz on Vimeo.
NOSTALJİK "THEOPE" RÖPORTAJLARI

Coşkun Büktel'in reddettiği, gidip seyretmediği, 18 yıl önceki İstanbul Şehir Tiyatrosu prodüksiyonu "Theope" üzerine, Kürşat Başar ve Nihal Geylan Koldaş'ın, TRT 1 televizyonu adına Büktel'le ve "Theope" yönetmeni(!) Ali Taygun'la, o 1990 sezonunda gerçekleştirip yayınladıkları ekran röportajlarını; Hilmi Bulunmaz, 18 yılın ardından, bugün, internete taşıdı.

Kürşat Başar'ın Büktel'le röportajı Ortaköy'deki TRT stüdyolarından birinde; Nihal Geylan Koldaş'ın Büktel'le röportajı, Büktel'in o zamanlar oturmakta olduğu Cihangir/Havyar Sokak'taki evinde çekilmişti. Ali Taygun'la yapılan röportaj ise, belli ki, "Theope"nin o sezon gösterimde olduğu (kısa süre önce "Kazmacıbaşı" Orhan Alkaya'nın marifetiyle yıkılmış bulunan) Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin fuayesinde çekilmiş.

O günlerde oyunun gösterimi devam ettiğinden ve Büktel (budanıp kuşa çevirilmiş, kötü oynanmış ve daha da kötü yönetilmiş olduğu için, provalar sırasında protesto ettiği) o prodüksiyonun başarısızlığında en küçük payı olsun istemediğinden, her iki röportajında da, prodüksiyona hiç değinmeksizin, yalnızca metinle ilgili bilgi veriyor.

Elimizdeki görüntüler, TRT 1'de yayınlanmış görüntülerin kalitesiz bir kopyasıydı. İnternete konunca, görüntüler birkaç misli daha kalite kaybetmiş. Keşke TRT'den birileri bu satırlara rastlasa ve durumdan vazife çıkararak, 1990 yılına ait o görüntülerin orijinallerini arşivden bulup bize ulaştırsa... Neyse ki sesler, oldukça net.

Röportajlar arasına oyundan sahneler de konmuş. Theope'yi Berna Laçin, Menoikeus'u Hüseyin Köroğlu, Teiresias'ı ise rahmetli İsmet Ay oynuyor.