19 Ağustos 2013 Pazartesi

Yalnız okunup geçilecek değil, üstünde uzun uzun düşünülecek bir yazı

Oyun'un notu: Tiyatro yazarı Melih Anık, yazılarından yalnızca 150 sözcüklük bir alıntı yapılabilmesine izin verdiği için, 150'nci sözcükten sonrasını okumak isteyen okurlarımız, en aşağıdaki linki tıklayabilirler!


***

Masumiyet Müzesi Bir Aşk Romanı mı?


19 Ağustos 2013

Orhan Pamuk'un "aşk romanı" dediği Masumiyet Müzesi, çoklu okumaya fırsat vermesi açısından ilginç. Ama daha da ilginç olanın Orhan Pamuk'un, romanda Yeşilçam atmosferi içinde aşka dikkat çekmek istemesi. Belki de yazdığını benim gibi "okumadı"(!) belki de farkında değil(!). Roman ile ilgili okuduğum eleştirilerde ve dinlediğim söyleşilerde, Orhan Pamuk'un açıklamalarında bu konuya ilişkin bir ize rastlamadım. Yazıyı bekletmemin nedenlerinden biri de o. Bu görülmediği için mi yoksa söz etmeye değer bulunmadığı için mi üzerinde durulmamış bir konudur bilmiyorum. Belki yazım bu konudaki atmosferi de açığa çıkarır, belki de aşk romanı okuduğunu sanan(?) toplumun "travmatik" durumunu da. Ama şunu da söylemek isterim ki romanın bu çoklu okuma ile de ne demek istediği belli değil. Nasıl bir toplumsal öneri var? Varsa bu öneri sağlam mı? Sadece bir ayna mı tutuyor topluma?

Ben, Orhan Pamuk kitabı yazdıktan sonra "ilk okuyan 20-30 kişi arasında değilim bu nedenle söylediğim laflar Pamuk'un beyninin hard diskine, yani en silinmez köşesine" alınmadı. Bu yazım da alınmayacak muhtemelen. Umarım bu sadece benim zihnimin bana...

(Kaynak: Günlük)


***

Ayrıca bakınız:

Bulunmaz, davalardan fırsat bulursa, Anık'ın sözlerini değerlendirecek!

Bulunmaz, çelebi tiyatro yazarı Melih Anık'ın şu sözünü değerlendiriyor!

Tiyatroyu hınç ve hırs aracı olarak görmeyen Anık, eleştiriye kızmıyor!

Okumadan linkini yayınladığımız yazıyı okur okumaz değerlendireceğiz

Bütün yazılarını okuduğumuz Anık'ın bâzı yazılarını önermeyi unuttuk!


Melih Anık, kısırlığa karşı tiyatro pratiğine katkı sunacak bir yazı yazdı!


Melih Anık, Genco Erkal ve benzerleri hakkında görkemli sözler ediyor!