25 Nisan 2013 Perşembe

Nikolayeviç Tolstoy'un "SANAT NEDİR?" kitabını sürekli olarak kendine kılavuz edinmeyi alışkanlık hâline getiren Bulunmaz Tiyatro - İstanbul Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, Tolstoy'un bu kitabında bulunan "Shakespeare ve Dram Sanatı Üzerine" başlıklı bölümdeki gayet net, somut gerçeklere yaslanarak şöyle diyor: "Tiyatro tarihindeki en büyük asparagas, hırsız tiyatro esnafı Shakespeare'dir..."

Dört yüz yıldır dünya tiyatro sahnelerini hızla kirleten sahte duygular mimarı William Shakespeare'i kündeye getirip tuş eden Lev Nikolayeviç Tolstoy harfi harfine aynen şöyle diyor: 

Shakespeare'in karakter yaratma ustası oluşuna kanıt olarak genellikle Lear, Cordelia, Othello, Desdemona, Falstaff, Hamlet gösterilir. Oysa bütün ötekiler gibi bu karakterler de Shakespeare'e ait değil, Shakespeare'in öncellerinden ödünç aldığı karakterlerdir. Ve o bu karakterlere daha bir güç katmak şurada dursun, çoğunu olduğundan daha da cılızlaştırmış, çarpıtmış, iğdiş etmiştir. Bu durum özellikle de şu anda konumuz olan Kral Lear oyunu için böyledir. Adı bizce meçhul bir yazarın King Leir adlı oyunundan almıştır Kral Lear'in konusunu ve kişilerini Shakespeare. Özellikle de Lear ve Cordelia karakterlerini Shakespeare yaratmadığı gibi, asıl oyuna göre bunları alabildiğine sönük, zayıf, kişiliksiz tiplere dönüştürmüştür. 

(Bkz: Tolstoy, Sanat Nedir?, çev. Mazlum Beyhan, İş Bankası Yayınları, s. 334)


***


Ayrıca bakınız:


Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, Yeni Akit Gazetesi muhabiri Erol Metin'le yaptığı renkli söyleşide, her ne kadar "milli değerler"den bahsetmemiş olsa da, Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın söylediklerinin çarpıtılmadan, hemen hemen olduğu gibi korunup yayınlanması çok iyi olmuş!


***


Hilmi Bulunmaz'ın, Yeni Akit Gazetesi muhabiri Erol Metin'e verdiği yanıtların "net hâli"ni okuyabilmek için lütfen tıklayınız:


Yeni Akit sordu Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz hemen yanıtladı