18 Aralık 2012 Salı

OYÇED Denetim Kurulu Başkanı Cuma Boynukara'nın yazdığı "Mem û Zîn" oyununun davalık olduğunu siirttenöte.com sitesi bile haber yaparken, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) ile oyun yazarlarının hemen hemen hiçbiri asla ve kesinlikle ipine takmayı düşünmüyor!

Bu ülke yönetimi, gerçek anlamda halkı için yüreği çarpan hiçbir entelektüeli sevmediği gibi, ciddi oyun yazarlarını da sevmiyor; bırakınız bu ülkede doğup yaşayan oyun yazarlarını, bir Alman oyun yazarı olan Bertolt Brecht'i bile sevmiyor; Brecht'in oyunlarını bile tepe tepe kullanıyor bu ülkenin egemenleri...

Türkiye'nin en tanınmış, en burjuva üniversitelerinden Boğaziçi Üniversitesi'nin serin gölgesinde rahat rahat tiyatroculuk oynayan LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO), Bertolt Brecht'in yazdığı "Sezuan'ın İyi İnsanı" oyununu bilet satarak oynamasına karşın, bu oyunun telif hakkını ödemeyi hep reddediyor. Seve seve olmasa da, söke söke 150 Euro karşılığı TL'yi ONK Ajans sahibine ödemek zorunda kalan Boğaziçi Üniversitesi, ödediği bu küçücük telifi bile asla vermemek için yedi dereden su getirdi. Oyun yazarlarının emeğini de tartışma konusu yaparak, âdeta bir meze gibi kullanmaya gayret gösteren LİNÇÇİ BÜO, Brecht'in entelektüel emeğini sömürmeyi sürdürüyor hâlâ.

LİNÇÇİ BÜO'nın Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nden aldığı cesaretle büründüğü bu şımarık tutum nedeniyle Bertolt Brecht'in emeği sömürülürken, "bizden biri" Cuma Boynukara'nın yazdığı "Mem û Zîn" oyunu da, K. Lemi Bilgin tarafından asparagas tiyatro hâline getirilip, amacından iyice saptırılıyor. Oysa ki bu oyunun yazarı Cuma Boynukara, bu durumdan çok rahatsız olduğunu defalarca dile getirmesine karşın, "Mem û Zîn" oyunu, tam bir ganimetçi mantığıyla, yazarının şikâyeti hiç ciddiye alınmayarak sahnelenmeye devam ediliyor. Hiç de böyle bir hakları yokken!

Eğer, bu ülkedeki oyun yazarları, Bertolt Brecht'in emeğine, Cuma Boynukara'nın "davasına" sahip çıkmazlarsa, "bir gün" mutlaka sıra kendilerine gelir ve "o gün" pek de uzak değil. Unutmayalım!

Bu ülkedeki tek oyun yazarları örgütü OYÇED'in bile LİNÇÇİ olduğunu düşündüğümüzde, oyun yazarlarının hiçbirinin Cuma Boynukara'nın "davasına" sahip çıkacağını asla sanmıyoruz!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

***

Oyun yazarı ve yönetmen Cuma Boynukara, Van Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen Mem û Zîn adlı tiyatro oyununun anlam ve kurgusal bütünlüğünü bozacak şekilde değiştirildiğini belirterek Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hakkında dava açtı.

Van Devlet Tiyatrosu tarafından 2 Ekim 2012 tarihinden itibaren sahnelenen Siirt'te ise 23 Kasım'da sahnelenen Mem û Zîn adli oyununun  oyunun metninde oyunun anlam ve kurgusal bütünlüğünü bozacak şekilde yeni metin eklemelerinin yapıldığını belirten oyun yazarı ve yönetmen Cuma Boynukara buna tepki gösterdi.

Kendi yazdığı oyundaki bazı sahnelerin budanarak değiştirildiğini ve oyunda tahrifat yapıldığını kaydeden Boynukara, "Oyun sonrası Van Devlet Tiyatrosu müdürü ve oyunun rejisörü ile yaptığı görüşmede oyunda yapılan söz konusu değişikliğin neden bana bildirilmediğini ve buna izin vermeyeceğini sözlü olarak ifade ettim. Daha sonra 11 Ekim tarihinde bir dilekçeyle Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunarak oyunumdaki aksaklıkların giderilmesini, oyunun durdurulmasını talep ettim" dedi.

Ancak tüm girişimlerine rağmen oyunun sahnelenmesine devam edildiğini belirten Boynukara, oyunun durdurulması için Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hakkında dava açtığını söyledi. Siirt'te oynanan Mem û Zîn oyununda en çok göze çarpan aksaklıklar Ehmedê Xanî'nin Kürtlerin birleştirilmesine ilişkin felsefesinin sansürlenmesi ve olayın bir aşk öyüküsünden ibaret hale getirilmesi oldu. Oyunda Mir karakterini canlandıran oyuncu oyun boyunca Kürt kelimesini hiç kullanmadı Kürtlerin birleşmesi kavramının yerine ise "Kavmimi birleştirmeye çalışıyorum." ibaresi birkaç kez tekrarlanmıştı. Ayrıca Mem 'u Zin öyküsünü hiç bilmeyenlerin farkedemeyeceği birçok kurgusal eksiklik yaşandı.

(Kaynak: siirttenöte)

***

Ayrıca bakınız:

"CHP’li Tanrıkulu, Van Devlet Tiyatrosu tarafından sergilenen Mem û Zin adlı oyunda yazardan habersiz değişiklik yapıldığı iddiasını Kültür ve Turizm Bakanı Günay’a sordu. Oyunun yazarı ise eserinin değiştirildiğini belirterek Devlet Tiyatroları hakkında dava açtı." sözleri somut olarak orta yerde savrulup dururken, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) Yönetim Kurulu nasıl bir davranış geliştirip, nasıl bir tepki gösterdi? Çok, ama çok merak ediyoruz!!!

"Mem û Zîn" oyunuyla ilgili çok uzaktan çok değişik bir ses geldi!