18 Aralık 2012 Salı

"Mem û Zîn" oyunuyla ilgili çok uzaktan çok değişik bir ses geldi!

Biz, İnternet ortamındaki tartışmaların hangi bağlam içerisinde ele alınırsa alınsın, "Mem û Zîn" ("Mem ile Zin") oyununun her düzey ve düzlemde gündeme gelmesini, gündemde tutulmasını ısrarla arzu ediyoruz. Biz de biliyoruz ki, "Mem û Zîn" bir manzum eser olarak Ehmedê Xanî'ye (Ahmed Hani'ye) ait olduğu gibi, aynı adla Kürtçe olarak yada "Mem ile Zin" adıyla Türkçe olarak bir oyun hâline oyun yazarı Cuma Boynukara tarafından getirilmiştir!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

***

BAYCAN’IN SERT AÇIKLAMASI

Doğubayazıt Ehmedê Xani Kültür Derneği Başkanı Cevdet Baycan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne çok sert bir çıkış yaptı.

Van Devlet Tiyatroları İpek Atagün’ün yönetiminde Ehmedê Xani’nin ünlü Mem û Zin eserini Tiyatroya uyarlayarak bu sezon Van’da sahnelemiş bulunmaktadırlar. Yalnız sahnelenen eserde eserin Ehmedê Xani’ye ait olduğu belirtilmediği gibi yazarının da CUMA BOYNUKARA adlı bir kişi olduğu belirtilmektedir.

Doğubayazıt Ehmedê Xani Kültür Derneği Başkanı Cevdet Baycan bu konuda yaptığı açıklamada "Bölgemizin yetiştirdiği ünlü Kürt Filozofu Ehmedê Xani’nin Mem û Zin eserinin tiyatroya uyarlanması gerçekten büyük bir adımdır. Hatta Xani’nin bu eserinin operaya da uygulanması gerekir olduğuna inanmaktayım.

Van Devlet Tiyatrosu'nun bu sezon sahneye koyduğu Mem û Zin tiyatro uyarlamasının içeriğini bilmemekteyim. Seyretme olanağım da olmadı Van Devlet Tiyatrosu web sitesinde de çok kısa bir şiirden ibaret bir açıklama yapılmıştır.

Bizim böylesine ünlü bir Filozof’un edebi eserinin tiyatroya uyarlanmasına diyecek bir şeyimiz yoktur.

Ancak, eserin yazarı olduğunu iddia eden Cuma Boynukara’ya itirazımız vardır. Eserin tiyatroya uyarlanmasında düzenlemeyi Cuma Boynukara yapabilir. Ancak ve ancak eserin kime ait olduğunu belirtmek koşuluyla. Bu eserin Ehmedê Xani’ye ait olduğunu yazmamak hem Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün hem de yazarı olarak kendini gösteren Cuma Boynukara’nın en büyük ayıbıdır.

Hadi diyelim Ehmedê Xani’ye ait olan eseri Cuma Boynukara kendisine mal ederek ayıpların en büyüğünü yaptı. Ya Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün bu eserin kime ait olduğunu bilmemezlikten gelmesi gafı hiçbir zaman affedilecek gibi değildir.

Bir aşk öyküsü ve efsanesi altında telmih sanatıyla bir ulus devlet temasını dile getirilen Mem û Zin eseri tamamen Ehmedê Xani’nin kaleminden çıkan bir yapıttır.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün bu konudaki gafı ve bu eserin kendisine aitmiş gibi gösteren Cuma Boynukara hakkında gerekli bütün yasal işlemleri başlatacağımızı ayrıca Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün bu gafından bir an önce vazgeçerek, Van Devlet Tiyatrosu tarafından reklâmı yapılan afişlerin kaldırılmasının sağlanmasının ve yeni afişlerde eserin Ehmedê Xani'ye ait olduğunun belirtilmesinin bir an önce gerçekleştirilmesi ünlü Kürt Filozof’a saygının bir gereğidir." dedi.

(Kaynak: Doğubayazıt Halkın Sesi)

***

Ayrıca bakınız:

"CHP’li Tanrıkulu, Van Devlet Tiyatrosu tarafından sergilenen Mem û Zin adlı oyunda yazardan habersiz değişiklik yapıldığı iddiasını Kültür ve Turizm Bakanı Günay’a sordu. Oyunun yazarı ise eserinin değiştirildiğini belirterek Devlet Tiyatroları hakkında dava açtı." sözleri somut olarak orta yerde savrulup dururken, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) Yönetim Kurulu nasıl bir davranış geliştirip, nasıl bir tepki gösterdi? Çok, ama çok merak ediyoruz!!!

OYÇED Denetim Kurulu Başkanı Cuma Boynukara'nın yazdığı "Mem û Zîn" oyununun davalık olduğunu siirttenöte.com sitesi bile haber yaparken, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) ile oyun yazarlarının hemen hemen hiçbiri asla ve kesinlikle ipine takmayı düşünmüyor!